06 March, 2011

283. ikan nyok-nyok dan ikan seludu aka plotan

gulai ikan seludu/plotan utk lunch 6 mac 2011
dlm kuali baru padam api..aduhai dah tak tahan nak mamam kepala ikan ni.. sedappp...masa buat n3 ni jam 2pm dah kami semua dah makan dah pun.. jam 1 tadi..hehe..
gambar atas: ikan seludu/plotan yg baru dicuci dgn asam limau harga rm10

gambar bawah: ikan nyok2 saiz anak rm15..yg ibu dah habis kottt hehe> saiz pinggan makan
kalu yg besar tu sisik dia agak tebal kena kikis masa nak cuci.. yg bawah ni nipis jer sisik dia.

salam hari minggu
hari ini selepas balik dari senam dan taici di tasik dato kermat ilahjy ke pasar keramat yg terkenal dgn barangan yg mahal tuuu.. apa nak buat kedai aceh kat lorong 15 tu masih awal ikan belum sampai lagi dari pasar besar selayang..
maka terpaksa lah ilah jy redah ke pasar keramat tu penuh dgn lecak dan sabau jer la dgn harga yg agak mahal tu dr kedai2 lain...
cari punya cari jumpa lagi ikan nyok2 ni.. tapi yg kecil lah.. masa ilah jy masak tempoh hari beli kat kedai aceh ikan nyok2 tu saiz besar 3 kali zaiz yg ni... rasa agak sedappp yg besar tuuu.. yg ini belum masak lagi ya.. esok kot..
sebab hari ini ilah jy beli ikan seludu/plotan utk buat kari/gulai utara... sapa2 yg tak kenal ikan2 berkenaan silalah perhatikan dgn lebih dekat ya hehehe...

nak resepi tak gulai utara ni...? mcm biasa lah ya kawan2 caranya.
semalam ilah jy p pasar tani dlm kem DTHO jumpa buah belimbing beli sekilo dah buat dah sambal hitam pahang semalam..tapi tak amek gmbr sebab kamera anak ke 3 bawa lari ke sekolah hahha...

satu lagi nak khabau ya kawan .. masuk satu komen yg blog ni belemoih..aka comot... maaflah ilah jy ni bukan chef cuma isi masa lapang jer >nanti ilah jy cuba kemaskan dap0 ni supaya tak belemoih lagi.. yg penting niat nak berkongsi ilmu dgn kawan2 dan rasa ikhlas itu semoga dapat menyucikan yg belemoih di dapo ni ya kawan2> semoga niat itu dpt terlaksana dgn jayanya.. aminnnn terima kasih yg komen kerana sudi masuk dapo ni tanpa kenalkan diri.. tak de jejak.. boleh kenal???? ana kl sapa anda sebnarnya...belemoih tu tang mana ya?? kalu tak bgtau mana nak tauuuu huhuhuuuuuu...

bahan: masa tingkatan 2 dah masak kari/gulai ni...

kepala ikan dan seketul isi ikan plotan
timun/buah belimbing buluh

3 sudu besar kari ikan
bawang putih
bawang merah
halia
daun kari
halba campur(halba.jintan manis.biji sawi)

asam keping/asam jawa
santan secukup suka..ilahjy suka 5 sudu besar jer pati nya tak mau pekat2 takuttt...

tumis macam biasa ya kawan2..

***


3 comments:

  1. kak ilah..
    mas suka ikan plotan ni..
    buat kari atau masak lemak cili padi memang bestkan kak..
    kepala plotan memang sangat sedapp dibuat kari.....
    mas suka sangattt..

    ReplyDelete
  2. mas cepat tol mas sampai ikan ni masih ada lagi mai la jemput makan..heheh selera kita sama kan dek...kalu tok yg masak lagi sedap tapi dah arwah dah.. huhuu

    ReplyDelete
  3. Ikan seludu belah selangor panggil.ikan mayong ke atau ikan plotan ...tolong trngah mengidam ikan seludu masak kari ..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini