07 March, 2011

284. pau pandan inti kelapa muda

inti kelapa muda yg dicampur dgn sedikit tepung gandum semasa memasaknya supaya senang nak bulatkan. kali ni ilah jy guna tepung gandum jer.. tapi adunan nya amat lembek sekali susah nak uli. sudah pasti gebusss juga pau hijau ni.... gabungan antara shortening dan yis sahaja..
baru lepas masak jam 9pm, 7 mac 2011 terus buat N3.. pau ini utk sarapan esok pagi...

resepi ni khas utk dek izah daut ya.. kak ilah minta maaf sebab kuih pau ni kak tuang2 jer bahan dia tadi.. kak agak2 jer ya izah.. mcm selalu la akak kamu ni... sbb tu resepi malasan nak taipan... demi mu dek kak ilah rajin kan ya hehehe sebab izah dah kasi pinjam rajen tuuu roti izah juga ijauuu..

bahan:

1/2 kg tepung gandum
1/2 paket yis mauripan kering
1 1/2 sudu besar shortening
air daun pandan secukupnya dan
sedikit pewarna hijau
sedikit esen vanilla
1 sudu kecil baking powder

caranya;

satukan kesemua bahan dan gaul rata. masukkan air pandan kasi adunan ni lembek bukan lembut yaaa. tambah sikit2 tepung masa uli.
sekejap jer uli sampai jadi sebati.. lembeknya melekit ditangan lah .
tak reti nak gambarkan.. lain kali amek gambar ya ilahjy senang kawan2 nak faham hehe
perap naik 2 kali dan uli sekali lagi sekadar tepuk2 jer
dan bulat2kan masukkan inti kelapa dan perap sat jer kemudian kukus 10 minit dgn api sederhana. tutup dgn kain ya kukusan tuuu supaya cantik kulitnya pau mu..







11 comments:

  1. wah sungguh berkenan la nengok pau hijau yg menawan kalbu ni kak...sedapnya kalau bubuh inti kacang/ sekaya pun sedap juga ni..bila nk buat yer...tapau akaknya dulula 2 ketoi...hehe

    ReplyDelete
  2. boleh jer nieza sbb baru lepas kukus masih byk.. tapi 4,5 biji dah hilang nii sbb tak tahan inti kelapa muda tu.. lembut jer..hehe jgn kempunan ya ..

    ReplyDelete
  3. kak ilah dah banyak kali tayang pau gebu tapi tak letak resepi..huhuhu...geram tengok gebu nyer tu..kot kot boleh mendatangkn semangt saya nk mengepau pulak...hihihi

    tak pe kak..nanti akak buat lagi akak letak resepi ye..3 biji saya amik nak buat bekpes jugak esok..ngehehheee..lawo ijo.kena lak nfan nyior mude..pergghh

    ReplyDelete
  4. hehe ada juga resepi kot izah tk perasan.. ni hah kak ilah dah masukkan demi adik tersyg..muahh..

    ReplyDelete
  5. cantiknya pau kak ilah ni...
    hijauuuuu.....
    akak..nak seketoi..
    buat sarapan..he..he..
    kak ilah...mas tengok kat kedai jual barang2 kek pun ada jual breadmaker kendwood...rm550 jer...

    ReplyDelete
  6. MAS
    ada lagi ni pau ijaoo tu baru lepas panaskan ..kak makan 2 ketoi dah cukup hehe..
    ya ka ada.. nantilah bila ada masa kak p cari ..t,kasih mas tak putus2 kasi info..

    ReplyDelete
  7. kak..saya dah seminggu buat inti kelapa konon2 nak buat pau la..nak boh lam roti la..tp dok senyap je dlm peti..tp risau nak buat pau, tak tahan nak uli ler..guna mixer buleh tak?

    ReplyDelete
  8. err..terbaca breadmaker lak..kat Tesco RM 160 ++ je tak silp saya kot kak, function dia sama ngan Cosway punya gak..cuma brand jela..ada kwn saya beli..hehe..gian nak meroti eh?

    ReplyDelete
  9. kita mai nak pau..:)))

    ReplyDelete
  10. Assalam kak,
    cantiknya pau ijo ni..rasa nak ngap aje dari sini..dah lama tak buat pau..bukan apa takut lengan tanggal menguli..heheh

    ReplyDelete
  11. terus meleleh air liur..sedap nya

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini