bahan:
3 ekor ikan kembong
bendi yg secukupnya
bahan mesin:
cili kering secukup pedas.. dalam 20 tangkai kot.. tak kira pula masa gunting..
1 sudu besar halba
1 sudu besar rempah biji/ketumbar
1 sudu besar jintan kasar
1 inci kunyit
1 inci halia
1 inci lengkuas
mesin sehingga halus
caranya:
tumiskan bahan mesin sehingga pecah minyak dan garing.
masukkan air asam jawa/asam keping. kuah secukupnya
setelah mendidih masukkan bendi dahulu sehingga 1/2 masak
masukkan ikan daun kesom dan serai diketuk dan garam secukup rasa.
masak dgn api yg perlahan.
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
mas kan kak ilah..kalau ada ikan kembung segar..memang mas buat asam pedas...sedappkan..
ReplyDeleteterliur lak tengok asam pedas akak ni..he..he,..
Aslmkm Kk Ilah..t.kasih singgah ziarah kita nih...
ReplyDeletesedapnya kalau dapat mkn yg orgmasakkan..hehe...part bendi tuh...mengiurkan..
sedapnya asam pedas kak...malas tul nk msk hari ni tapau semangkuk kak yer...hehe
ReplyDelete2 mas
ReplyDeletebila dah makan ikan jenis besar sejak abg tak leh makan kembong sejak operate kak ilah lebih suka yg besar.. lain la rasanya..hehe..
2 anna
bendi mmg kak suka ana..
2 nieza
mai amek kak masak utk adik kak yg sedang sakit tuuu..