teringat en hb suka makan masak tempoyak. semalam ilah jy dah masak lemak.. soo pagi ni masak ayam tempoyak ni cuma guna tempoyak jer..takut juga santan dan santan ..2 minggu lagi nak amek darah di HKL.. jaga2... cukup ringkas tak masuk pun cili padi.. sebab nak hirup kuahnya yg masam2 tu... aduhai masa buat n3 ni perut ni masih kerongcongggg..sat sat ya perut nanti kita makan..
bahan:
ayam potong kecik2 tak suka besar nanti cepat muak..(dlm 10 ketoi jer ni )
2 btg serai ketuk
1 keping asam keping
1 biji tomato potong besar
1 helai daun limau purut
cili merah potong serong
bahan mesin:
2 sudu besar tempoyak
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
1 inci kunyit
air secukupnya
mesin dgn air secukupnya kesemua bahan ini masukkan dlm ayam dan rebuskan bersama serai asam keping tomato, daun limau purut dan garam.sehingga empuk dah siap... senang jer kan..
jom jemput makan..layanzzzz.... ada sayur labu air..ada sambal mempelam ada ikan duri masin ada ler selera nak naik kan KG ni lagi ..hahahahaha jangan mareee yer kawan2
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
haa..masak tempoyak gini mak mertua mas pandai...
ReplyDeletememang sedappp masak tempoyak dia..he..he...
tengok masak tempoyak akak ni pun mas dah terliur..sedapnya..
kak ilah...patutla terbau2 tempoyak dari keramat rupanya ayam masak tempoyak kak ilah..kecur je tgk..lih tapau sikit ni..hehe
ReplyDeleteka ilahhhh
ReplyDeletesedap ni..mak sYA slalu buat masak gini.tapi letak cili padi la sikit.sedap nyaaaaa
kak nampak lauk sedapnya kak..tapi bilalah kita nak tahu makan tempoyak...
ReplyDelete