28 March, 2011

291. kek batik cara 2

salam pagi isnin saudara seislam kusss dan semua yg sudi bertamu dipagi ini di dapo maya ini.
sebenarnya buat kek batik ni petang semalam disebabkan kesibukkan nak ke hospital PPUM tak sempat lah nak buat N3 ni..
selalunya ilah jy dan anak2 buat kek ni tanpa tepung gandum. kali ni ilah jy sempat bertamu di dapo hasue yg pandai buat kek tu.(KLIK SINI YA).dan print resepi yg beliau ambil dari ZURIANA DAN KAM AM.. rasanya kalu dimasukkan tepung ni kek ni akan mudah dipotong dan dipegang berbeza dari resepi yg selalu ilah jy buat sebelum ini. resepi ni rasanya pun amat sedap. tapi maaf lah ilah jy masukkan air kerana susah nak kacau kalu tanpa air. terima kasih kepada peyumbang resepi ini. t.kasih hasue maaf ya kak ilah tambah sedikit jer bahan. kak ilah buat nipis sebab nak makan senang sikit dan sekali ngap jer habis sepotong.. hehehe masak minum petang 27 mac 2011

sumber:http://sue-hasue.blogspot.com
bahan:

125 gm marjerin
2 cawan tepung gandum (ilahjy guna 1 cawan jer)
2 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan milo
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan air (ilah jy tambah ada sebab)
beberapa keping biskut marie (tak de biskut dot dot)

cara:
pukul marjerin. telur, gula dan susu pekat sehingga sebati
masukkan milo,koko dan tepung sikit2 kacau rata.
masak dlm kuali bersama air kacau sehingga bertukar warna.
ilah jy sapu adunan dlm loyang (berlapik kertas), biskut di atur selapis demi selapis dan kemudian tutupi dgn adunan akhir.. (kalau cara hasue biskut dot2 digaul semasa dlm kuali.
sejukkan dlm peti sejuk3,4 jam sedia utk dimakan..


10 comments:

  1. As salam..pagi pagi dah ada makanan yang enak..kenapa tambah air..??

    ReplyDelete
  2. wkslm naz
    kak ilah tambah sebab susah nak kacau tanpa air..huhuuu

    ReplyDelete
  3. Salam, Kak Ilah, nilah antara resepi yg sy tak pnah cuba lagi w/pun sume org dah buat.. hehehe

    ReplyDelete
  4. cubalah sari sebab tau rasa mcm coklat pun ia tak melekit ditangan.. resepi yg dulu2 tu melekit..mcm comot sikit laa yg ni kalu ikut tepung 2 cawan mungkin lagi molek kot..

    ReplyDelete
  5. aslmkm kak Ilah..sihat ke? sihat2 yer..tak sihat kang mai saya picit2kan..nak? kekeke...
    bab kek batik ni kan..selalu beli bhn nak buat iaitu sekut meri tuh, tapi punya ank2 ni suka mkn, tak nyempat den nak batikkan..*alasan malas...*hehehee

    ReplyDelete
  6. Salam kak Ilah.. lama tak bw blog kekawan.. Akak dan family sihat.. nak sikit kek tu..

    ReplyDelete
  7. 2 ana
    molek tu mai lah picit.. kepala ni selalu juga sakit2 anak2 dara jadi tukang picit selalunya..sihat juga lah kadang2 sakit biasa lah dah nak masuk usia mas ni..

    2 naz
    ya ka? bz ke naz? mai la jemput makan2 ada lagi..

    ReplyDelete
  8. kak ilah..kalo buh air tu nak simpan 2 cwn tepung terus pun ok rasanya..sy x tmbh air kak..tu yg kacau pun manje2 jer..hihi..nmpk sedap laa kek akk tu

    ReplyDelete
  9. kak ilah, sedapnya tgk cake batik ni dh lama teringin nk buat tapi tak buat2 juga...hehe

    ReplyDelete
  10. wahh..cantik la kak kek batik tu....
    mas dah buat sekali..tapi tak berapa menjadi....
    terus malas nak try lagi..he..he..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini