berbagai bentuk ilah jy buat janji hati rasa puas walaupun tak CUN mcm kalian buat huhu
6. lihat bukan main kembang lagi..ranggup halus gituuu isinya
5. bentuklah seperti kalian suka.kena banyak mentelaah dapo kawan2 yg pernah buat pastry ni..
4. lipatkan seperti di atas.. perap 10 minit jer kemudian gelekkan sehingga nipis mcm no 2. ulang sebanyak 3 kali ya puan2.. supaya mendapat lapisan yg banyak selepas dibakar..
3.lipatkan kiri dan kana
2. lipatkan kiri dan kanan kemudian gelekkan sehingga nipis
1.letakkan marjerin pastry 1/3 dari adunan tepung
bahan:
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin yg dipanaskan (supaya adunan jadi ranggup) rahsia ilahjy hehe
1 cawan air ais (supaya adunan menjadi berderai /gebusss gituu) rahsia ilahjy hehe
secubit garam
250 gm marjerin pastry
caranya:
1. masukkan tepung dlm bekas, masukan marjerin panas tadi gaul sebati bersama garam. gaul menjadi seperti serbuk roti.
2. masukkan air ais , uli sehingga betul sebati macam buat karipap.
3. buat lah seperti dalam gambar diatas.. setiap lipatan mesti diulang sebanyak 3 kali baru lah adunan siap sedia utk digunakan. setiap kali siap di lipat mesti diperap 10 minit baru diulang mengelek..
boleh juga rujuk dlm N3 lama .lihat sebelah kanan blog ada senarai resepi tart/pastry sila klik situ ya ATAU KLIK SINI.. tapi resepi disitu agak berbeza dari resepi hari ni.. kedua2 pun sedap..
ilah jy guna inti sardin yg mentah tanpa masak.sebab nanti akan masak bersama pastry dlm oven. cara utk elak inti menjadi keringg kontanggg
nuffnang_bid = "7879ec5a1b7ef8aca938c048f2611c9a";
dulu ada gi belajar wat pastri puff,..tapi tak praktis kan..nasib baik awak tunjukkan cara nya lagi...memang naik habis tu...
ReplyDeletenaz ilah jy langsung tak belajar.. cuma belajar melalui buku yg dibeli. dan ubah ubah suai resepi ikut selera sendiri.. sebab tu namanya versi ilahjy..semoga ilmu ini berpanjangan kan naz...emm
ReplyDeleterajinnya kak ilah buat puff pastry sendiri...
ReplyDeleteklu mas beli jerk la jenama kawan tu..he..he..
cantik la puff pastry akak....
Assalamualaikum Kak Ilah,
ReplyDeleteCantiknya puff pastry buatan akak sendiri...lagi naik berganda dan cantik lapisannya...suka tngk..tq kak berkongsi resepi dan cara2nya..
wah rajinnya akak buat kulit puff tu...nanti bila ada mood rajin bolehla cuba..haha bila yer nk rajin??...nampak dr jauh pun dh tau rangup dan sedap tu....sedapnya kan dpt mkn panas2 tu..adehhhh terliurla pula...kalau berjiran kan senang leh jer buat muka tak malu bertandang umah akak....hehehe
ReplyDeletedulu rajinlah membuatnya..skrg ni malaslah pulak..main beli ajer..
ReplyDeleterupernya kamu pun dah terjangkit custard teacake ek