13 April, 2011

296. kek buah2an kering.khas utk nieza dan mas

petang semalam kira2 jam 5 ptg ilah jy buat kek buah2an campuran. alkisah
selepas hantar anak bongsu Ana sekolah ptg terus ke giant setiawangsa beli susu omega yg ada acti col tu. sejak minum susu tu 2 tahun lepas tanpa putus kolestrol ilahjy dah turun mendadak.. cuma jaga lah pemakanan.. masa dok tinjau2 barangan terus beli barang2 buat kuih.. capai sepeket buah2 campuran dan terbayang kek ni dah lama tak makan. maka inilah hasilnya. 1 adunan boleh dibuat minum petang dan sarapan pagi hari ni.. kek ni mm kurang manis ilah jy olah semua bahannya. itulah "habitat" kusss tak sah kalu tak olah resepi...
disamping itu ilah jy juga terima sekeping poskad dara nieza helsinki adik yg manis yg berhijrah ikut suami bekerja disana. ilahjy tak pernah dpt ikut en hb bertugas diluar negara atas sbb2 keselamatan negara.. huhuu.. nasib dan rezeki masing2 . tahniah buat adik manis nieza atas ulang tahun pertama blog masakan mu dek.. semoga terus maju jaya disamping kerjaya dan hobi masing2. terimalah sebiji kek utk mu dek...
dibakar pada 12 april 2011.
sekeping poskad dari nieza helsinki sempena ulang tahun pertama blog beliau.semoga maju jaya ya nieza... kak dah gantung utk kenang2an...
tak lupa juga khas buat adinda mas duniaku juga menyambut ulang tahun pertama blog masakan seusia blog nieza.. tahniah mas yg sering berkunjungan ke dapo akak setiap kali kak pos kan N3 baru.. mas lah setia mengomen dan nieza juga turut sama.. t.kasih atas sokongan kalian berdua disamping kawan2 yg lain..semoga kita terus maju kedepan dgn dunia maya kita ni.. sama2 ilmu dicurahi
bahan:

250 gm marjerin
200 gm gula perang
5 biji telur saiz B
150 gm buah2an kering
230 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

caranya:

1.pukul marjerin dan gula perang sehingga kembang.
2.masukkan telur satu persatu pukul sehingga sebati.
3.masukkan tepung yg diayak bersama serbuk penaik kacau sebati dgn senduk kayu.
4.masukkan buah2 kering campuran separuh sahaja dlm adunan tepung.
5.separuh lagi ditabur atas adunan kek. bakar 170 darjah selama 50 minit.
6.setelah masak. keluarkan ari oven terus sapu atas permukaan kek dgn marjerin supaya kek nampak basah dan cantik.. hehehe.. saja2 sapu sbb ada marjerin terlebih dlm mangkuk tu elak membazir ilah jy buat lah mcm tuuu ahakksss... petua lagi..



4 comments:

  1. Salam kunjungan... singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  2. hmmm.....cantik je buah tu timbul...nak tanya susu Omega yg macamana akak beli tu...up load la boleh tengok..kita pun dah cuba

    ReplyDelete
  3. seronoknya....akak kasi mas kek buah....
    memang nampak sangat sedappp....
    maceh atas ucapan tu...sayang akak..
    ni mas terus angkut kek buat tu...
    mas nak yang sebiji tu....he..he...
    sedappnya....

    ReplyDelete
  4. kak ilah cyng!....wah mana boleh mas nak angkut semua kek tu saya nk jugakk!!...haha

    sesudah subuh saya dh terbang ke sini kak....terharu tgk ada special kek tu...terima kasih juga krn akak sudi gantung poskad ni kak...seronok dapat kenal ngan akak yg baik hati ni....walaupun tak pernah bersua muka tapi ingatan mesra tetap berkekalan...InsyaAllah syng akak selalu..mmmhuaaahx2..:)

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini