02 June, 2011

319. talam cincau

lagi lagi talam... emmm gara2 nak menghabiskan cincau lebihan buat puding tembikai.
asas resepi dari talam cencol.. sudah tentulah resepi dari yatie JB sinar kehidupanku..ratu talam.. ilahjy kukus malam tadi jam 10 malam baru siap.. dan dipotong pagi ini utk sarapan dan dibawa ke taman tasik utk kwn2 di situ...rasa talam ni kenyal2 lah sebab cik cincau tuuu ilahjy cuba parut tapi tak boleh terpaksa guna pisau tak berapa molek kejadiannya... apapun jom layanzzz resepi ...

sarapan 2 jun 2011

bahan bawah:

200 gm tepung beras
250 ml santan pekat
450 ml air
1 sudu besar tepung jagung
150 gm gula
1 sudu teh garam

cincau secukupnya.

bancuh kesemua bahan sehingga sebati kacau atas api sehingga naik wap baru dimasukkan cincau. kukus selama 20 minit atau kering. cakar dgn garpu tuangkan kepalanya. kukus selama 30 minit. loyang hendaklah disapukan minyak.

bahan atas:

300 gm gula merah/150gm gula merah sebab kehabisan stok
50 gm gula/150 gm ilahjy tambah kalu suka manis kena lebih lagi.. ini setakat manis2 buah ajer ya puan2...
500 ml air
daun pandan

kesemua bahan ini dimasak sehingga mendidih .

150 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3 biji telur
250 ml santan pekat
1 sudu teh garam

bahan ini bancuh sebati dan dikacau sehingga naik wap dan tuang ke atas bahan cincau dan kukus sehingga masak selama 30 minit.

7 comments:

  1. good idea gak Kak...boleh pelbagaikan kuih talam....

    ReplyDelete
  2. uuuu..sedapnya..tp kuih2 gini ank2 kurang gemar..buat kang kita gak dok ngap..huhu

    ReplyDelete
  3. 2 naz
    emmm kena pandai atur kepala dgn bawah biar sesuai rasa..

    2 anna
    kak buat semua kasi org2.. tinggal sikit jer kat umah sbb depa semua tak suka sgt...manis2 lembek2 hehe

    ReplyDelete
  4. uwaaa menariklah talam cincau ni..good idealah akak ni...nak rasa mesti kena wat sendirikan...

    ReplyDelete
  5. 2 yatie
    ratu talam mesti kena cuba..ekeke.. baru dpt menilai rasanya.. sorg pak cik kat taici tu amat suka sbb kak ilah kurangkan gula separuh dr sukatan..sbb dia ada pyakit K.M

    ReplyDelete
  6. wah ada talam cincau pula...idea yg bagus saya pun ada terfikir gk nk abiskan stok cincau tu....btw tq sharing yer puding tembikai tu dah sampai ke Finland dah tu...hehe

    ReplyDelete
  7. 2 nieza...tak mau membazir la tuuu tukaq cendoiii dgn cincauuu nanti nak buat cendoiii pula kak suka rasa gula merah tuu mcm kuih tepung talam tokkkk huhuuu

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini