akhirnya untuk kali ke 3 ilahjy telah membuat pie ini untuk berbuka., minggu lepas ilah jy beli sekarung kentang yg hanya berharga rm7.50. jenuh nak menghabiskan kentang tu kalau tak dibuat mega projek mcm ni hehe..
resepi pie ini amat senang tak banyak kerenah semasa mengadunkan kita dpat mengagak kelembutannya.sebab itu resepi kali berbeza dgn resepi di n3 lepas sila klik kat link dibawah utk melihat resepinya.
sila perhatikan perbezaan pie gambar atas: belum sempat sejuk ilah jy dah buka maka masih lembut dia terbenam kebawah menjadi datar. ilahjy bakar sekadar berwarna perang berbeza di bawah agak garing sedikit. dua2 pun sedap!!! SILA MAKAN DGN SOS
http://ilahmasakanku.blogspot.com/search?q=pie++kentang SILA KLIK SINI utk N3yg lepas.
gambar ini N3 lepas.. ilahjy buka selepas beberapa jam ia sejuk bentuk cawan tu masih kekal
11. setelah inti dimasukan seterusnya telur di tuang perlahan2 supaya rata
10. aturkan cup2 ke dalam loyang pembakar
9.campuran 1 biji telur dengan susu cair
8.dengan menggunakan sudu KFC masukkan inti secukupnya memenuhi lubang kawah pie
7. gambaran dekat kawah2 dibentuk
6.kentang dimasukkan ke dalam cup alumnium dengan menggunakan sudu teh bentukkan kawah2nya
5.sediakan peralatan seccukupnya sebelum memulakan kerja
inti kari ayam hendaklah dibiarkan basah sedikit daripap inti karipa supaya kelembapan akan kekal selepas dibakar
4. |
4.perhatikan kentang bercampur dgn tepung telah berubah menjadi sedikit kental |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.tambahkan tepung secukupnya sehingga boleh dibentul di dalam cup. tidak terlalu cair
2.kentang tanpa tepung bentuknya agak lembek
1.selepas di rebus toskan air masukkan mentega dan garam ketika masih panas teruskan menumbuk kentang ini
bahan:
8 biji kentang di potong nipis rebus sehingga empuk
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh garam
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
3 sudu besar susu cair
caranya:
kentang ditoskan semasa masih panas terus masukkan marejrin dan garam
tumbuk sehingga halus mulus.
tambahkan tepung sehingga boleh dibentuk menggunakan sudu.
masukkan ke dalam cup aluminium
lubangkan ditengahnya. masukkan inti kari ayam yg basah. tidak kering sperti karipap.
tutup dengan bancuhan telur dan susu.
bakar 230 darjah selama 20 minit atau sehingga garing seperti kita kehendaki.
Salam kak.... Teringin beno nak membuat pie kentang nih... Tp hentah bila... Kalau dekat dah dtg ngendeng... Hihihihihi
ReplyDeletealooo cyg adik kak dah marii..windu sama kalian terutama wish wish wish..jgn2 dah sekolah dia hehe
ReplyDelete