21 February, 2013

482. PIE KENTANG KARI AYAM

 akhirnya  untuk  kali  ke  3  ilahjy  telah membuat  pie  ini untuk berbuka.,  minggu  lepas  ilah jy  beli  sekarung  kentang  yg  hanya  berharga rm7.50. jenuh  nak  menghabiskan   kentang  tu  kalau  tak  dibuat  mega  projek  mcm  ni  hehe..
resepi  pie  ini  amat  senang  tak  banyak  kerenah semasa  mengadunkan  kita  dpat  mengagak kelembutannya.sebab  itu  resepi kali  berbeza  dgn  resepi di n3  lepas sila  klik  kat  link  dibawah utk   melihat  resepinya.
 sila  perhatikan  perbezaan  pie  gambar  atas:  belum  sempat  sejuk  ilah  jy  dah  buka maka masih  lembut dia  terbenam  kebawah  menjadi  datar. ilahjy  bakar  sekadar  berwarna perang berbeza  di bawah agak  garing  sedikit.  dua2  pun  sedap!!! SILA  MAKAN  DGN  SOS
http://ilahmasakanku.blogspot.com/search?q=pie++kentang SILA  KLIK  SINI  utk N3yg  lepas.

gambar  ini  N3 lepas..  ilahjy  buka  selepas  beberapa  jam  ia  sejuk  bentuk  cawan  tu  masih  kekal
 11. setelah  inti dimasukan seterusnya  telur  di tuang  perlahan2  supaya  rata

10. aturkan  cup2  ke dalam  loyang  pembakar
9.campuran  1  biji  telur  dengan  susu  cair
8.dengan  menggunakan sudu KFC masukkan  inti  secukupnya memenuhi  lubang  kawah pie

7. gambaran  dekat  kawah2  dibentuk

6.kentang  dimasukkan  ke  dalam  cup alumnium dengan  menggunakan  sudu  teh  bentukkan  kawah2nya
5.sediakan  peralatan  seccukupnya  sebelum  memulakan  kerja
inti  kari ayam  hendaklah  dibiarkan  basah  sedikit daripap  inti  karipa  supaya  kelembapan  akan  kekal  selepas dibakar
4.
4.perhatikan  kentang bercampur  dgn  tepung telah berubah  menjadi  sedikit  kental

























3.tambahkan  tepung  secukupnya sehingga  boleh dibentul di  dalam  cup.  tidak  terlalu cair
2.kentang  tanpa  tepung bentuknya  agak  lembek
1.selepas di rebus  toskan  air  masukkan  mentega dan  garam ketika  masih  panas  teruskan  menumbuk kentang  ini

bahan:

8  biji  kentang di  potong  nipis  rebus  sehingga  empuk
2  sudu  besar  marjerin
1  sudu  teh  garam
1  cawan  tepung  gandum

1  biji  telur
3  sudu besar  susu  cair


caranya:

kentang  ditoskan  semasa  masih  panas  terus  masukkan  marejrin  dan  garam
tumbuk  sehingga  halus mulus.
tambahkan  tepung  sehingga  boleh  dibentuk  menggunakan sudu.
masukkan  ke  dalam  cup  aluminium
lubangkan  ditengahnya. masukkan  inti kari ayam  yg  basah. tidak  kering  sperti  karipap.
tutup  dengan  bancuhan  telur  dan  susu.
bakar  230 darjah  selama 20 minit  atau  sehingga  garing seperti  kita  kehendaki.

2 comments:

  1. Salam kak.... Teringin beno nak membuat pie kentang nih... Tp hentah bila... Kalau dekat dah dtg ngendeng... Hihihihihi

    ReplyDelete
  2. alooo cyg adik kak dah marii..windu sama kalian terutama wish wish wish..jgn2 dah sekolah dia hehe

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini