23 March, 2013

493. ROTI NAIK

  jom  sarapan  pagi  dengan  roti  buatan  sendiri
tahun  2013  ni baelum  lagi  meroti BIBIK  MELAYU  rehat  sesangat lah  lama.
malam  tadi  sempat  meroti  dengan  bahan2  yg  dicampak2  jer.. mamcam buat  donut..cuma  tambah  water  roux  jer..bancuh  lembut  sikit  maka  lembutlah  roti  ini.. 


buat  dalam  2  versi  pedas dan  manis 



ilahjy  masukkan  resepi  utk  rujukan  sendiri  dimasa  depan...  kalu  tak  menjadi  jgn  mareee saya...sbb  semua ni bergantung  kepada agakan...hehe

bahan:

3  cawan  tepung  gandum
1  biji  tleur
3  sudu besar  planta
3  sudu  besar  susu  pekat
5  sudu  besar  gula
1/2  paket yis  segera
1 sudu  teh  baking  powder
1/2 adunan  water  roux.. ilahjy  masukkan  byk  sebab nak   gebusskan roti
****50gm  tepung  gandum dan  250 gm  air..  masak  sehingga  pekat sejukkan.***
air  secukupnya..seperti  buat  donut  tapi  lembut  sikit dari  donut

caranya:

campurkan  kesemua  bahan ke  dalam  BM..  uli  2  kali
 kemudian  perapkan sehingga naik.
 uli  sekali  lagi guna breadmaker  yg  sama.
bentukan mengikut selera  kita.
perap  sehingga  naik  sekali  lagi
sapu  dengan  butter  dan  air
bakar  25  minit  170  darjah  ikut  oven  masing
setelah  masak keluarkan  sapu  lagi  sekali dgn  air  dan  butter.  baru lah  berkedut2  mcm  dlm  gambar..
sendiri  punya  percubaan  guna  air  dan  butter...hasilnya  the  best..

1 comment:

  1. Memang gebus sangat, teruja nak mencubanya - senyum sokmo

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini