Ayam rebusan:
Ayam direbus dlm air yg tenggelam. Ketuk bawang putih, ketuk halia, garam, sedikit gula perang, masuk ke dlm ayam rebus sehingga timbul atau masak. Toskan ayam. Potong nipis2. Curahkan kerabu keatas ayam yg telah disusun dlm pinggan hidangan.
Bahan kerabu jy:
Hirisan kubis, hirisan dadu buncis, hirisan halus halia, dadu cili padi hijau, dadu cili padi merah, sedikit minyak bijan, sedikit air rebus ayam tadi, garam, sedikit kicap manis dan hirisan daun sup... gaul kesemua sebati rasa garamnya. Kemudian siram ke atas ayam yg dipotong tadi. Perap seketika.. sedia utk dimakan....
Nasi kuning ayam:
Panas kan marjerin dgn minyak masak, tumiskan bawang merah, putih, halia mayang, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkeh, pelaga sehingga wangi . Masukan air rebusan ayam tadi bersama beras garam dan sedikit pewarna kuning. Bila dah kering tuangkan sedikit susu cair gaul sebati teruskan sehinga betul2 kering dan masak.
Sos Cili:
Cili besar, cili padi merah, cili padi hijau, bawang putih dan halia di mesin sehingga halus campur sos cili dan air rebusan ayam. Rebus sehingga masak dan pekat.
Kuah sup:
Bahan2 tumisan nasi tadi dimasukkan sedikit, kedalam air rebusan ayam dan dijadikan sup. Tabur hirisan daun sup. Sedia utk dimakan.
Salam kak Ilah..sedapnya nasi ayam..tambah2 kerabu ayamn tu(^_^)
ReplyDelete