25 July, 2014

664. IKAN TENGGIRI ASAM PEDAS KEDAH

Lauk utama dimakan bersama nasi ulam kedah. Sepatutnya sayur keladi. Tapi ilahjy tak boleh makan keladi. Berbisa untuk urat.

Bahannya:

1 keping tenggiri dibelah 4
Tomato belah 4
Daun kesum 
Bendi
3 keping asam keping

Bahan mesin:

3 sudu besar Cili kering mesin
1 inci belacan
1 biji bawang besar
Sekeping halia

Rebus bahan mesin dengan air secukupnya sehingga mendidih
Masukan bendi, daun kesum dan asam keping,  setelah separuh empuk masukkan ikan dan tomato. Perasakan garam.


No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini