29 October, 2015

780. RENDANG KARI ITIK SALAI



Itik salai rendang kari jy....

 satu lagi resepi baru menawan selera anak buah tersayang dtg berbuka di sini hari ni..   dr tak suka mkn itik beb suka mkn..  tahniah utk Wa ilah *mak long*  yg berjaya mematahkan selera tak sukee itik.. beb jadi sukaaaaaa kekekeeeee

Jom lihat bahan2nya sementara masih ingat... utk simpanan sendiri...

Bahannya:

1/2 ekor itik salai potong kecil2

3 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar rempah sup

Bahan mesin:

1/2 Bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 biji buah keras
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
3 batang serai

Tumisan bersama :

2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
1 btg kayu manis kecik cukup yee

3 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik

1/2kotak santan

Air secukup utk mengempukkan itik.

27 October, 2015

779. PEPAHAT BERKUAH SERAI


pepahat ini ilahjy beli dipasar tani melawati
masa berkumpul beramai2 baru kami ke situ utk mendptkan pelbagai seafood.
agak senang dan ringkas cara memasaknya

1 kilo pepahat dibersihkan
bawang besar, bawang putih, halia, cili merah, cili padi,
serai diketuk. kesemua bahan ditumis sehingga wanggi
masukan air secukupnya. tambah sos tiram garam, jus limau
setelah mendidih masukann  pepahat
kacau sebati. tunggu sehingga mendidih baru dioadamkan apinya.,,

22 October, 2015

777. IKAN NYOK2 ASAM KURMA



IKAN NYOK2 GORENG BERKUAH ASAM KURMA JY lauk berbuka tadi.

Resepi utk rujukan sendiri...

5 Keping nyok2 goreng

Bawang besar mayang
Halia mayang
Bawang putih mayang
Cili merah hijau dipotong serong

1 sudu kecil rempah kurma
1 susu kecil rempah sup
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu gula
Garam

Tumis semya bhn2 mayang sehingga layu
Masukan sedikit air asam bersama rempah2 kacau rata
Setelah pecah minyak baru masukan bahan2 lain. Rasa masam madin manisnya.
Setelah mendidih baru masukan ikan. Kacau rata terus padam api.
Jangann lelama yeee..
Selamat mencuba resepi ilahjy... setiap hari tak pernah sama resepi dan bahannya jika ditanya sendiri tak tahu tak ingat.. masak dari hati bukan azali punya resepi.... ewahhhhh,..


Resepi ini telah dicuvainoleh rakan fb kusss kak noor safone dr negeri sembilan. Tq kak noor.

IKAN NYOK2 GORENG BERKUAH ASAM KURMA JY lauk berbuka tadi. 

Resepi utk rujukan sendiri...

5 Keping nyok2 goreng

Bawang besar mayang
Halia mayang
Bawang putih mayang
Cili merah hijau dipotong serong

1 sudu kecil rempah kurma
1 susu kecil rempah sup
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap 
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu gula 
Garam

Tumis semya bhn2 mayang sehingga layu
Masukan sedikit air asam bersama rempah2 kacau rata
Setelah pecah minyak baru masukan bahan2 lain. Rasa masam madin manisnya.
Setelah mendidih baru masukan ikan. Kacau rata terus padam api. 
Jangann lelama yeee..
Selamat mencuba resepi ilahjy... setiap hari tak pernah sama resepi dan bahannya jika ditanya sendiri tak tahu tak ingat.. masak dari hati bukan azali punya resepi.... ewahhhhh,.. jak noor



17 October, 2015

775. GULAI LEMAK UDANG GALAH


gulai lemak bukan masak lemak
resepi arwah nenek ilahjy adaptasikan kpd resepi udang
mengikut selera sendiri.

rempah kari ikan direbus bersama santan cair sehingga mendidih. 
santan cair tadi diblend bersama bawang besar dan bawang putih.
setelah mendidih masukan udang dan santan pekat dan garam.
masak sampai nendidih sentiasa dikacau. masukan cili2 potong.



13 October, 2015

773. NASI SERAI


Bahannya:

3 pot Beras basmathi

3 batang serai
1 inci halia dimayang
Sedikit bawang kecil dimayang
3 helai daun limau purut
minyak menumis

caranya:

tumis semua bahan sehingga wangi
masukan air dan beras dan daun limau  dan sedikit pewarna biru dan sedikit garam. gembur nasi utk dpt hasil yg baik.


12 October, 2015

772. CUCUR KERIA UNGU







ini adalah hasil daripada ubi keledek ungu, jomm kita lihat apa hasilnya.

10 October, 2015

771. SAMBAL MANGGA CILI KERING CITARASA JY

Resepi ini dicipta oleh ilahjy sejak tingkatan 3 tahun 1981.
ketika itu nenek nak makan sambal belacan. Tapi kehabisan cili merah. Terus ilahjy mencipta sambal belacan daripada  cili kering. Hasilnya tidak basah. Ia kering sedikit berlekit. Walaaaa sedap nya lebih drpd cili merah yg berair. Aroma cili kering lebih wangi. Tetapi cili kering mesti digunting dibuang bijinya dan di rendam dalam air panas seketika. Basuh bersih.
buat sambal seperti biasa. Joommm layanzzz..




02 October, 2015

769. PACERI REBUNG MADU




bahan2:

semangkuk sederhana rebung madu segar dari kebunku

3 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar rempah kari ayam

bawang merah mayang
bawang putih mayang
jintan manis
bunga lawang
kulit kayu manis
sedikit udang kering ditumbuk halus

sedikit gula
santan pekat secukupnya

masak macam buat kari biasa.






766. ROTI TAWAR SUPERBAKE

 Lebihan adunan pau dijadikan roti tawar.
allhamdulillah lembut 4hari dalam tupperware