http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
30 October, 2015
29 October, 2015
780. RENDANG KARI ITIK SALAI
satu lagi resepi baru menawan selera anak buah tersayang dtg berbuka di sini hari ni.. dr tak suka mkn itik beb suka mkn.. tahniah utk Wa ilah *mak long* yg berjaya mematahkan selera tak sukee itik.. beb jadi sukaaaaaa kekekeeeee
Jom lihat bahan2nya sementara masih ingat... utk simpanan sendiri...
Bahannya:
1/2 ekor itik salai potong kecil2
3 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar rempah sup
Bahan mesin:
1/2 Bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 biji buah keras
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
3 batang serai
Tumisan bersama :
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
1 btg kayu manis kecik cukup yee
3 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
1/2kotak santan
Air secukup utk mengempukkan itik.
27 October, 2015
779. PEPAHAT BERKUAH SERAI
pepahat ini ilahjy beli dipasar tani melawati
masa berkumpul beramai2 baru kami ke situ utk mendptkan pelbagai seafood.
agak senang dan ringkas cara memasaknya
1 kilo pepahat dibersihkan
bawang besar, bawang putih, halia, cili merah, cili padi,
serai diketuk. kesemua bahan ditumis sehingga wanggi
masukan air secukupnya. tambah sos tiram garam, jus limau
setelah mendidih masukann pepahat
kacau sebati. tunggu sehingga mendidih baru dioadamkan apinya.,,
23 October, 2015
22 October, 2015
777. IKAN NYOK2 ASAM KURMA
Resepi utk rujukan sendiri...
5 Keping nyok2 goreng
Bawang besar mayang
Halia mayang
Bawang putih mayang
Cili merah hijau dipotong serong
1 sudu kecil rempah kurma
1 susu kecil rempah sup
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu gula
Garam
Tumis semya bhn2 mayang sehingga layu
Masukan sedikit air asam bersama rempah2 kacau rata
Setelah pecah minyak baru masukan bahan2 lain. Rasa masam madin manisnya.
Setelah mendidih baru masukan ikan. Kacau rata terus padam api.
Jangann lelama yeee..
Selamat mencuba resepi ilahjy... setiap hari tak pernah sama resepi dan bahannya jika ditanya sendiri tak tahu tak ingat.. masak dari hati bukan azali punya resepi.... ewahhhhh,..
Resepi ini telah dicuvainoleh rakan fb kusss kak noor safone dr negeri sembilan. Tq kak noor.
IKAN NYOK2 GORENG BERKUAH ASAM KURMA JY lauk berbuka tadi.
Resepi utk rujukan sendiri...
5 Keping nyok2 goreng
Bawang besar mayang
Halia mayang
Bawang putih mayang
Cili merah hijau dipotong serong
1 sudu kecil rempah kurma
1 susu kecil rempah sup
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu gula
Garam
Tumis semya bhn2 mayang sehingga layu
Masukan sedikit air asam bersama rempah2 kacau rata
Setelah pecah minyak baru masukan bahan2 lain. Rasa masam madin manisnya.
Setelah mendidih baru masukan ikan. Kacau rata terus padam api.
Jangann lelama yeee..
Selamat mencuba resepi ilahjy... setiap hari tak pernah sama resepi dan bahannya jika ditanya sendiri tak tahu tak ingat.. masak dari hati bukan azali punya resepi.... ewahhhhh,.. jak noor
19 October, 2015
17 October, 2015
775. GULAI LEMAK UDANG GALAH
gulai lemak bukan masak lemak
resepi arwah nenek ilahjy adaptasikan kpd resepi udang
mengikut selera sendiri.
rempah kari ikan direbus bersama santan cair sehingga mendidih.
santan cair tadi diblend bersama bawang besar dan bawang putih.
setelah mendidih masukan udang dan santan pekat dan garam.
masak sampai nendidih sentiasa dikacau. masukan cili2 potong.
13 October, 2015
773. NASI SERAI
Bahannya:
3 pot Beras basmathi
3 batang serai
1 inci halia dimayang
Sedikit bawang kecil dimayang
3 helai daun limau purut
minyak menumis
caranya:
tumis semua bahan sehingga wangi
masukan air dan beras dan daun limau dan sedikit pewarna biru dan sedikit garam. gembur nasi utk dpt hasil yg baik.
12 October, 2015
10 October, 2015
771. SAMBAL MANGGA CILI KERING CITARASA JY
Resepi ini dicipta oleh ilahjy sejak tingkatan 3 tahun 1981.
ketika itu nenek nak makan sambal belacan. Tapi kehabisan cili merah. Terus ilahjy mencipta sambal belacan daripada cili kering. Hasilnya tidak basah. Ia kering sedikit berlekit. Walaaaa sedap nya lebih drpd cili merah yg berair. Aroma cili kering lebih wangi. Tetapi cili kering mesti digunting dibuang bijinya dan di rendam dalam air panas seketika. Basuh bersih.
buat sambal seperti biasa. Joommm layanzzz..
09 October, 2015
08 October, 2015
07 October, 2015
02 October, 2015
769. PACERI REBUNG MADU
bahan2:
semangkuk sederhana rebung madu segar dari kebunku
3 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar rempah kari ayam
bawang merah mayang
bawang putih mayang
jintan manis
bunga lawang
kulit kayu manis
sedikit udang kering ditumbuk halus
sedikit gula
santan pekat secukupnya
masak macam buat kari biasa.
Subscribe to:
Posts (Atom)