terimakasih shbt fb kusss norlia. resepi ni mmg kaw kaw
http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
30 December, 2015
22 December, 2015
788. PARU BEREMPAH
yeeeyeeee dapnyerrr satu lagi resepi ciptaan baru ku
nama enggak tahuuu
daging dan paru masak berempah
bahannya:
semangkuk sederhana daging campuran yg telah di rebus empuk
ilahjy cuma dpt beli kelempong dan daging sahaja. jika dpt paru dan hati lg cun
tapi yg ninpun dah cukup sedappppp hahaaa puji diri nmpk...
1 batang serai nak amek rasa jee x mo lebih2
1 ketul lengkuas sebesar ibu jari
1 ketul halia sama saiz lengkuas
2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 sudu besar rempah sup
1 sudu teh lada hitam
1/2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji cengkeih
6 biji cili kering x mooo pedas...
3 sudu besar kerisik
kicap manis secukup warnanya. tak mooo hitam hihii
sedikit garam
1 biji bawang gesar
5 ulas bawang putih
jooom layaaannn..kalu tak sedap tuuu tekak masing2 yeeee hihiii
09 December, 2015
787. . LAPIS MERTABAK CRACKER cara ku
bahan inti
buat seperti inti karipap samada ayam atau daging. ilahjy guna daging kisar
sepeket biskut 4 segi
parutan cheese
2 biji telur
dauan bawang
daun sup
cili2 merah dipotong dadu
celup biskut dalam susu cair, susun penuh dasar tin
masukan inti , susun biskut sepenuh permukaan
masukan inti. lakukan sehingga habis.
lapisan atas adalah inti.
kocak telur tuangkan keatas permukaan inti
tabur hiasan memenuhinya dan akhir sekali
tabur parutan cheese cheddar
bakar dalam oven suhu 200 darjah selama 20 minit atau sehingga perang. makan dengan sos.
26 November, 2015
25 November, 2015
19 November, 2015
784. BISKUT FAMOUS AMOUS YG SEDAP
penghargaan kepada puan azie kitchen atas resepi yg plg sedap blm pernah ku makan.
bahan A
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur b
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu besar susu segar @susu tepung
1/2 sudu teh vanilla
bahan B
2 cawan tepung gandum diayak
1 sudu besar serbuk kokok diayak
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh cream of tatar
atau ganti 1/2 sudu teh cuka @lemon
1/2 sudu teh soda baikabonat
1/2 cawan walnut/almond/biji kuaci cincang
1 cawan semi sweet coklat chips
satukan semua bahan a sehingga sebati guna whisk
ayak semua tepung2 masuk sikit guna spatula kacau sebati masukan kekacang2, kacau adunan sehingga sebati. adunan agak lembut sikit
sudukan atas loyang tanpa gris. jarakan. cantik guna sudu teh.
bakar suhu 160 darjah selama 15-20 minit. angkat sejuk atas reda
18 November, 2015
783. IKAN PARI GOLEK
pari panggang golek istimewa drp ilahjy satu lagi resepi ciptaan baru kusss
semlm.., msk dlm keadaan sakit.., jnji anak2 suka mkn katanya sedap...
sblm lupa
1 ketul besar pari seberat 500 gm memang besar separuh kuali ajaib vantage
pandai anak2 dara mama beli. masa mama blik melaka 4 hari...
bahan mesin halus:
3 btg serai
1 sudu besar halba
1 sudu jintan putih
1/2sudu teh jintan manis
seketul kunyit
seketul halia
5 ulas bawang putih
1/2 biji bawang holand
garam
1/4 kotak santan
3 biji limau kasturi
garam kan ikan secukup rasa. perapkan bahan2 mesin dengan ikan seketika.
tanggalkan bahan mesin. bakar ikan dalam kuali vantage sehingga masak.
bahan2 mesin tadi dimasak bersama santan dan sedikit air, sehingga mendidih
dan sedikit kering. tuangkan ke atas ikan. perahkan jus limau nipis.
siap.... boleh dibakar seketika bahan2 santan tadi dlm kuali ikan. ilahjy x sempat dah nk berbuka masa ni....
05 November, 2015
30 October, 2015
29 October, 2015
780. RENDANG KARI ITIK SALAI
satu lagi resepi baru menawan selera anak buah tersayang dtg berbuka di sini hari ni.. dr tak suka mkn itik beb suka mkn.. tahniah utk Wa ilah *mak long* yg berjaya mematahkan selera tak sukee itik.. beb jadi sukaaaaaa kekekeeeee
Jom lihat bahan2nya sementara masih ingat... utk simpanan sendiri...
Bahannya:
1/2 ekor itik salai potong kecil2
3 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar rempah sup
Bahan mesin:
1/2 Bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 biji buah keras
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
3 batang serai
Tumisan bersama :
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
1 btg kayu manis kecik cukup yee
3 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
1/2kotak santan
Air secukup utk mengempukkan itik.
27 October, 2015
779. PEPAHAT BERKUAH SERAI
pepahat ini ilahjy beli dipasar tani melawati
masa berkumpul beramai2 baru kami ke situ utk mendptkan pelbagai seafood.
agak senang dan ringkas cara memasaknya
1 kilo pepahat dibersihkan
bawang besar, bawang putih, halia, cili merah, cili padi,
serai diketuk. kesemua bahan ditumis sehingga wanggi
masukan air secukupnya. tambah sos tiram garam, jus limau
setelah mendidih masukann pepahat
kacau sebati. tunggu sehingga mendidih baru dioadamkan apinya.,,
23 October, 2015
22 October, 2015
777. IKAN NYOK2 ASAM KURMA
Resepi utk rujukan sendiri...
5 Keping nyok2 goreng
Bawang besar mayang
Halia mayang
Bawang putih mayang
Cili merah hijau dipotong serong
1 sudu kecil rempah kurma
1 susu kecil rempah sup
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu gula
Garam
Tumis semya bhn2 mayang sehingga layu
Masukan sedikit air asam bersama rempah2 kacau rata
Setelah pecah minyak baru masukan bahan2 lain. Rasa masam madin manisnya.
Setelah mendidih baru masukan ikan. Kacau rata terus padam api.
Jangann lelama yeee..
Selamat mencuba resepi ilahjy... setiap hari tak pernah sama resepi dan bahannya jika ditanya sendiri tak tahu tak ingat.. masak dari hati bukan azali punya resepi.... ewahhhhh,..
Resepi ini telah dicuvainoleh rakan fb kusss kak noor safone dr negeri sembilan. Tq kak noor.
IKAN NYOK2 GORENG BERKUAH ASAM KURMA JY lauk berbuka tadi.
Resepi utk rujukan sendiri...
5 Keping nyok2 goreng
Bawang besar mayang
Halia mayang
Bawang putih mayang
Cili merah hijau dipotong serong
1 sudu kecil rempah kurma
1 susu kecil rempah sup
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu gula
Garam
Tumis semya bhn2 mayang sehingga layu
Masukan sedikit air asam bersama rempah2 kacau rata
Setelah pecah minyak baru masukan bahan2 lain. Rasa masam madin manisnya.
Setelah mendidih baru masukan ikan. Kacau rata terus padam api.
Jangann lelama yeee..
Selamat mencuba resepi ilahjy... setiap hari tak pernah sama resepi dan bahannya jika ditanya sendiri tak tahu tak ingat.. masak dari hati bukan azali punya resepi.... ewahhhhh,.. jak noor
19 October, 2015
17 October, 2015
775. GULAI LEMAK UDANG GALAH
gulai lemak bukan masak lemak
resepi arwah nenek ilahjy adaptasikan kpd resepi udang
mengikut selera sendiri.
rempah kari ikan direbus bersama santan cair sehingga mendidih.
santan cair tadi diblend bersama bawang besar dan bawang putih.
setelah mendidih masukan udang dan santan pekat dan garam.
masak sampai nendidih sentiasa dikacau. masukan cili2 potong.
13 October, 2015
773. NASI SERAI
Bahannya:
3 pot Beras basmathi
3 batang serai
1 inci halia dimayang
Sedikit bawang kecil dimayang
3 helai daun limau purut
minyak menumis
caranya:
tumis semua bahan sehingga wangi
masukan air dan beras dan daun limau dan sedikit pewarna biru dan sedikit garam. gembur nasi utk dpt hasil yg baik.
12 October, 2015
10 October, 2015
771. SAMBAL MANGGA CILI KERING CITARASA JY
Resepi ini dicipta oleh ilahjy sejak tingkatan 3 tahun 1981.
ketika itu nenek nak makan sambal belacan. Tapi kehabisan cili merah. Terus ilahjy mencipta sambal belacan daripada cili kering. Hasilnya tidak basah. Ia kering sedikit berlekit. Walaaaa sedap nya lebih drpd cili merah yg berair. Aroma cili kering lebih wangi. Tetapi cili kering mesti digunting dibuang bijinya dan di rendam dalam air panas seketika. Basuh bersih.
buat sambal seperti biasa. Joommm layanzzz..