31 December, 2016

867. ACAR LIMAU ILAHJY







syukur setelah arwah nenek x de selama 25thn ni... baru hr nii (18 mei 2016) lewat publish.. dpt ku teruskan kelangsungan  ini.  ACAR LIMAU. org sekarang cakap acar buah. tapi arwah nenek kusss mmg buat acar limau utk bulan puasa. limau digaramkan dalam air. dan dijemur sehingga kering.
yang ini ilahjy guna limau kasturi dari pokok sendiri. arwah nenek guna limau purut, limau acar, belimbing buluh, lobak masin, tapi ilah jy guna limau kasturi campur dengan jeruk buah2an  pak ali beli di rnr melaka ahad semalam... juga bawang2 dan halia. resepi ini ilahjy reka sendiri...

RESEPI ACAR LIMAU ILAHJY
resepi utk rujukan sendiri:

1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji sawi
20 tangkai cili kering (ikut pedas)
*bahan2 ini digoreng tanpa minyak sehingga garing.
 mesin sehingga halus

bahan mesin halus:
4 biji bawang besar
1 labu bawang putih

1 inci halia di mayang halus

1paket kecil rempah gulai rose
1 paket kecil rempah kari ayamo

bahan buah2an:

1 bekas rm15 buah2 campuran jeruk pak ali potong kecil2  anggaran 500gm
1 bekas limau kasturi kering anggaran  1 kg
10 biji bawang putih belah 2
4 biji bawang besar belah baji
4,5 sudu besar cuka

caranya:

panaskan minyak, tumis bawang mesin sehingga wangi.
masukan rempah mesin, rempah rose dan rempah kari.
setelah pecah minyak, cuka dan gula serta garam secjkup rasa.
lepas tu baru masukann kesemua buah2an. tamvah sedikit air jika perlu. masak sehingga mesra sejukan baru simpan...



27 December, 2016

866. TENGGIRI SAMBAL BALI VERSI JY




IKAN TENGGIRI MASAK BALI CARA JY (sibongsu yang masak utk mama yg masih xsihat) resepi semalam utk rujukan sendiri

2 keping. ikan tenggiri tebal
garam kunyitkan dan goreng minyak yg sedikit bukan tenggelam

1 /2 cawan cili mesin
6,7 batang serai diketuk
1 biji bawang besar dimayang
4,5 ulas bawang putih mayang
3,4 sudu sos cili
garam
1/4 cawan kicap

caranya:

lepas tos ikan dari kuali, terus masuk bawang dan serai.
goreng sehingga garing, masukan cili kisar.
masak sampai garing, masukan sos cili dan kicap dan garam.
masukan ikan tetus masak sehinga sebati semya bahan dgn ikan.
jika suka basah tak yah garing

26 December, 2016

865. KERABU JANGGUIH MERAH




Pernah makan kerabu Buah janggus aka gajus aka ketereh?
Arwah nenek ilahjy potong buah gajus nipis2 kemudian diperahnya buah itu supaya semua air nya keluar bagi menggelakkan batuk atau gatal2 tekak bagi yang alah kepada buah ini.

Bahan2nya:

Buah gajus di potong nipis dan diperah buang airnya
Bawang besar di mayang nipis
Cili merah dipotong nipis
Cili padi di mayang halus
Sedikit belacan 
Sedikit garam 
Sedikit gula

Caranya:

Gaul kesemua bahan sehingga sebati 
Lepas tu baru masukan buah gajus dan gaul sebati rasakan garam dan gulanya. 
Sedia untuk dimakan bersama nasi atau diratah begitu sahaja.











23 December, 2016

864. DAGING JERUK

1 kilo daging di potong siap2 ikut selera
20 biji jus limau nipis
1 biji bawang besar dimayang

gaul kesemua bahan bersama sedikit garam, 
peram didalam bekas bertutup di dalam peti sejuk
simpan selama 12 jam atau lebih lagi baik...
panaskan minyak goreng daging sehingga garing 
masukan jus dan  bahan2 perapan jika suka. dan beri sefikit gula untuk seimbangan rasanya.


19 December, 2016

863. JERUK IKAN TENGGIRI.









3 keping ikan tenggiri
15 biji jus limau kasturi
5 btg serai mayang
1 inci halia mayang
1 biji cili merah mayang
2 ulas bawang putih mayang
garam secukup rasa

gaul sebati kesemua bahan simpan dalam bekas bertutup
peram dalam peti sejuk selama 12 jam.
panaskan minyak hanya memenuhi dasar kuali non stick
goreng sehingga perang
lepas tu tuang semua bahan2 tadi ke dalam kuali
masak sehingga mendidih beri gula untuk seimbang
rasanya. seakan2 masak taucu rasanya,



15 December, 2016

862. SAMBAL MERAH TOMATO CERI CAMEROON HIGHLANDS

sambal hitam pahang sedikit masam sebab belimbing buluh memang masam, sedang buah tomato ni kita tahu kadar kemasamannya kurang. dua2 sambal sedap ditekak ilahjy.
percutian 3hari 2 malam di CH selepas ikahjy jatuh sakut sejak 31 hb mac. jadi endak tak hendak amek kputusan utk bercuti. 8 april sampai 10 aoril 2016.syukur dgn tindakan itu, sblm turun dr Ch singgah beli tomato ceri sampai 5 bekas.
utk dibuat sambal tomato yg sedang viral di fb oleh geng masak2,



ilahjy  buat adaptasi dr sambal hitam.
jadi kepedasan ikut selera kita.
2 kotak buah tomato ceri dlm 500gm kot.
15 biji cili padi
1/2 cawan ikan bilis
1 biji bawang besar
garam gula

blend bawang, cili padi,  sampai hancur, baru masukan tomato, blend sekejap je. kasar2,  tumiskan kesemua bahan dgn minyak yg cukup, sehingga kering, masa blend guna semaksimum air yg bole. rasa garam dan gula biar seimbang.

10 December, 2016

861. DAGING JERUK GORENG KUNYIT


potong daging ikut bentuk yang disukai
perahkan jus asam limau nis atau kasturi
ikut masam yang sesuai
garam secukupnya.

peram dalam peti sejuk selama seminggu

masak ikut selera sendiri. ilahjy suka digoreng kunyit dan tomato juga cili2 potong

01 December, 2016

859. SAMBAL DARI BELIMBING BULUH

Pelbagai sambal boleh dihasilkan daripada belimbing buluh.
Antaranya sambal hitam. Sambal cili padi gabungannya dgn pucuk ubi kayu. Memang tambah nasi 3kali hihiii