syukur setelah arwah nenek x de selama 25thn ni... baru hr nii (18 mei 2016) lewat publish.. dpt ku teruskan kelangsungan ini. ACAR LIMAU. org sekarang cakap acar buah. tapi arwah nenek kusss mmg buat acar limau utk bulan puasa. limau digaramkan dalam air. dan dijemur sehingga kering.
yang ini ilahjy guna limau kasturi dari pokok sendiri. arwah nenek guna limau purut, limau acar, belimbing buluh, lobak masin, tapi ilah jy guna limau kasturi campur dengan jeruk buah2an pak ali beli di rnr melaka ahad semalam... juga bawang2 dan halia. resepi ini ilahjy reka sendiri...
RESEPI ACAR LIMAU ILAHJY
resepi utk rujukan sendiri:
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji sawi
20 tangkai cili kering (ikut pedas)
*bahan2 ini digoreng tanpa minyak sehingga garing.
mesin sehingga halus
bahan mesin halus:
4 biji bawang besar
1 labu bawang putih
1 inci halia di mayang halus
1paket kecil rempah gulai rose
1 paket kecil rempah kari ayamo
bahan buah2an:
1 bekas rm15 buah2 campuran jeruk pak ali potong kecil2 anggaran 500gm
1 bekas limau kasturi kering anggaran 1 kg
10 biji bawang putih belah 2
4 biji bawang besar belah baji
4,5 sudu besar cuka
caranya:
panaskan minyak, tumis bawang mesin sehingga wangi.
masukan rempah mesin, rempah rose dan rempah kari.
setelah pecah minyak, cuka dan gula serta garam secjkup rasa.
lepas tu baru masukann kesemua buah2an. tamvah sedikit air jika perlu. masak sehingga mesra sejukan baru simpan...