Pernah makan daun bebuas? Ilahjy buat masak lemak udNg tempoyak dgn bebuas.. fuhhh mmg sedap bertambah nasi...
Utk mkn sorg ye. Simple jee resepinya.
6 ekor udang besar.
1 helai daun limau purut
Santan pekat dlm 1 cawan
1 sudu besar tempoyak baru
20 tangkai pucuk bebuas.
Bahan mesin:
2 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
Sedikit halia
Sedikit kunyit hidup
2 cawan air
Panaskan kuali. Masukan bahan mesin. Masak sehingga mendidih dlm 10 mt.
Masukan udang sekejap kacau sehingga mendidih. Masukan pucuk daun bebuas. Tambah santan pekat dan garam. Kacau sehingga mendidih dlm 5 mt . Padam api.
No comments:
Post a Comment
terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini