19 March, 2019

997. RENDANG REMPAH HATI PARU KORBAN



Joom berasap hati dan kelempong korban... 
Rendang ketumbar cili padi berkicap...
Baru nk panas kuali... lama lg nk kering. Nak bawa blik KL  ... nk bg emak den rasa... sikit jee x bole byk kolestrol...
Resepi dr hati masak penuh kasih mesra
Rendang hati n paru berempah ketumbar cili padi versi JY. HASIL KORBAN.

Semangkuk potongan hati dan paru lbh kurang 2kg kot. Sory x timbang. Rebus baru potong
1/2 cawan rempah biji kerumbar
1/4  cawan jintan manis
Sesudu besar jintan putih
7,8 batang serai
2 bunga lawang
Sedikit kulit kayu manis
6,7 biji bawang besar
6,7 ulas bawang putih
1 ketul halia
1 ketul lengkuas
2 cawan cili padi
1/2 cawan kerisik
2 kotak santan
Asam keping gula garam kicap

Masak mcm rendang biasa.

18 March, 2019

996. CARA BERLAUK IKAN SARDIN JY











Resepi istimewa dari ilahjy...
Bingka berempah berlauk sardin

Adunan tepung sama mcm buat dadar atau cara..
Tengok gmbr kepekatan adunan.
Selalu ilahjy buat guna bekas blender cili utk sukatan.
Letak telur sebijik dlm bekas blender
Masukan air separuh bekas, tepung gandum tuangkan atas air menutupi 3/4 bekas blender tuu. Jika pekat atau cair tambah lah kmdian.
Letak garam, pewarna kuning, santan pekat 5,6 sudu, rempah beriani1sudu besar, rempah soto 1sudu besar.
Blend sampai  halus.
Tengok kepekatan yg sesuai. Adjust...

Dlm inti sardin masukan rempah kari ayam satu sudu besar, daun bawang, daun sup, garam, air asam limau.
Gaul sebati. Tak perlu masak. 
  
Panaskan acuan atas dapur gas. Tuang adunan 3/4 acuan. Masukan inti.
Bakar dlm oven suhu 170 selama 20mt.

15 March, 2019

994. SERIMUKA REMPAHJY




Resepi boleh semak di n3 pulut jy

13 March, 2019

993. BOKO UBI KAYU NYUM NYUM DAP 27.8.2018

Masak pada 27.8.2018 baru nak publish harini. 13 mac 2019. Ikut turn publish.
Boko gula merah

Boko pandan

Jam 7 tadi padam api kukusan terus bawa g masjid utk rakan yg rapat... 4,5 hr lps buat guna gula merah. Hr nii nmpk wan raudah buat 6pm tadi terus minta resepi yg hijau.. terlupa minta yg putih. Sooo ilahjy  reka sendiri kepala putihnya..rupanya kena tambah air utk lembutkan boko ubi.sedap gilerssss u ollsss...
Lembut gituuu...syukur dpt kongsi dgn mereka,tadi.. tq wan resepi yg hijauuu tu ye

Bahagian hijau

A. 4cawan ubi kayu yg di mesin sampai halus dan ditos airnya. Air tadi dibiarkan seketika. Amek kanji nya shja dicampo kembali kedlm ubi yg ditoskan tadi.
 Yg ni anda faham tak?
B. 5,6 helai daun pandan diblend dgn 3 1/2 cawan air... tambah sedikit pewarna hijau jika perlu.
C. 1 1/2 cawan gula pasir
D. Sedikit garam

Caranya:
1. Campur kesemua bahan kacau sebati.
PaNaskan atas api yg sederhana kacau sehingga naik wap.
2. Panaskan kukusan. Sapu loyang dgn minyak masak supaya tak lekat.
3. Masukan adunan hijau tadi ke dalam loyang.
Kukus sehingga masak. Masa ni kacau selalu biar rata. Adunan sudah mnjadi likat dan sedikit kental. Padam api. Masukan dalam acuan separuh bekas. Kemudian masukan pula bhgian putihnya. Kukus selama 15mt. Api sederhana.
4. Semasa mngukus yg hijau kita sediakan bahagian atas yg putih nya pula.

Yg ni ilahjy mohon maaf tak de sukatan. Meh kita agak2..harap mnjadi panduan..ubahlah masa mngacau atas api.

Bahagian putih:

1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan.. ilahly guna sekotak santan kotak.. campur air... utk mnjadikannya 3 cawan. Masa mngacau atas api tambah lah lagi air jija adunan pekat.
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam pembangkit rasa lemak

Adunkan kesemua bahan guna whisk tangan
Sehingga betul 2 sebati
Panaskan atas api kacau sampai likat. Masa nii jika kita kacau ia berketul ini menanda adunan tuuu keras jika sejuk. Jadi tambah lah sikit2 air semasa mngacau tadi.sehingga hilang ketulannya. Kepekatan adunan putih macam kita buat dadar atau pun kepekatan  kuih cara. Harap dpt membantu dlm kes tak de sukatan ni..
Selamat mncuba ye..



991.REBUNG MADU JY


Ini bukan jeruk. Cuma ilahjy simpan sementara dalam balang ini. Kerana petisejuk tak muatkan rebung yang tengah banyak ni.