http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
30 March, 2019
27 March, 2019
26 March, 2019
25 March, 2019
19 March, 2019
997. RENDANG REMPAH HATI PARU KORBAN
Joom berasap hati dan kelempong korban...
Rendang ketumbar cili padi berkicap...
Baru nk panas kuali... lama lg nk kering. Nak bawa blik KL ... nk bg emak den rasa... sikit jee x bole byk kolestrol...
Resepi dr hati masak penuh kasih mesra
Rendang hati n paru berempah ketumbar cili padi versi JY. HASIL KORBAN.
Semangkuk potongan hati dan paru lbh kurang 2kg kot. Sory x timbang. Rebus baru potong
1/2 cawan rempah biji kerumbar
1/4 cawan jintan manis
Sesudu besar jintan putih
7,8 batang serai
2 bunga lawang
Sedikit kulit kayu manis
6,7 biji bawang besar
6,7 ulas bawang putih
1 ketul halia
1 ketul lengkuas
2 cawan cili padi
1/2 cawan kerisik
2 kotak santan
Asam keping gula garam kicap
Masak mcm rendang biasa.
18 March, 2019
996. CARA BERLAUK IKAN SARDIN JY
Resepi istimewa dari ilahjy...
Bingka berempah berlauk sardin
Adunan tepung sama mcm buat dadar atau cara..
Tengok gmbr kepekatan adunan.
Selalu ilahjy buat guna bekas blender cili utk sukatan.
Letak telur sebijik dlm bekas blender
Masukan air separuh bekas, tepung gandum tuangkan atas air menutupi 3/4 bekas blender tuu. Jika pekat atau cair tambah lah kmdian.
Letak garam, pewarna kuning, santan pekat 5,6 sudu, rempah beriani1sudu besar, rempah soto 1sudu besar.
Blend sampai halus.
Tengok kepekatan yg sesuai. Adjust...
Dlm inti sardin masukan rempah kari ayam satu sudu besar, daun bawang, daun sup, garam, air asam limau.
Gaul sebati. Tak perlu masak.
Panaskan acuan atas dapur gas. Tuang adunan 3/4 acuan. Masukan inti.
Bakar dlm oven suhu 170 selama 20mt.
16 March, 2019
15 March, 2019
13 March, 2019
993. BOKO UBI KAYU NYUM NYUM DAP 27.8.2018
Masak pada 27.8.2018 baru nak publish harini. 13 mac 2019. Ikut turn publish.
Boko gula merah
Boko pandan
Lembut gituuu...syukur dpt kongsi dgn mereka,tadi.. tq wan resepi yg hijauuu tu ye
Bahagian hijau
A. 4cawan ubi kayu yg di mesin sampai halus dan ditos airnya. Air tadi dibiarkan seketika. Amek kanji nya shja dicampo kembali kedlm ubi yg ditoskan tadi.
Yg ni anda faham tak?
B. 5,6 helai daun pandan diblend dgn 3 1/2 cawan air... tambah sedikit pewarna hijau jika perlu.
C. 1 1/2 cawan gula pasir
D. Sedikit garam
Caranya:
1. Campur kesemua bahan kacau sebati.
PaNaskan atas api yg sederhana kacau sehingga naik wap.
2. Panaskan kukusan. Sapu loyang dgn minyak masak supaya tak lekat.
3. Masukan adunan hijau tadi ke dalam loyang.
Kukus sehingga masak. Masa ni kacau selalu biar rata. Adunan sudah mnjadi likat dan sedikit kental. Padam api. Masukan dalam acuan separuh bekas. Kemudian masukan pula bhgian putihnya. Kukus selama 15mt. Api sederhana.
4. Semasa mngukus yg hijau kita sediakan bahagian atas yg putih nya pula.
Yg ni ilahjy mohon maaf tak de sukatan. Meh kita agak2..harap mnjadi panduan..ubahlah masa mngacau atas api.
Bahagian putih:
1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan.. ilahly guna sekotak santan kotak.. campur air... utk mnjadikannya 3 cawan. Masa mngacau atas api tambah lah lagi air jija adunan pekat.
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam pembangkit rasa lemak
Adunkan kesemua bahan guna whisk tangan
Sehingga betul 2 sebati
Panaskan atas api kacau sampai likat. Masa nii jika kita kacau ia berketul ini menanda adunan tuuu keras jika sejuk. Jadi tambah lah sikit2 air semasa mngacau tadi.sehingga hilang ketulannya. Kepekatan adunan putih macam kita buat dadar atau pun kepekatan kuih cara. Harap dpt membantu dlm kes tak de sukatan ni..
Selamat mncuba ye..
12 March, 2019
11 March, 2019
991.REBUNG MADU JY
Ini bukan jeruk. Cuma ilahjy simpan sementara dalam balang ini. Kerana petisejuk tak muatkan rebung yang tengah banyak ni.
10 March, 2019
Subscribe to:
Posts (Atom)