27 November, 2019

1045.LOPEZ UBI KAYU MAS COTEK FB






LOPES UBI KAYU (OLEH MAS COTEK)

BAHAN2
1 kg ubi kayu
1 1/2 cwn air
2 sdb gula pasir
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
pati endapan ubi kayu

CARANYA
~sediakan loyang 8x8 sapu margerin
~parut ubi kayu/perah dan
biarkan patinya mendap
(airnya dibuang ye)
~satukan ke semua bahan
~tuang ke dalam loyang
~kukus 45min @ sehingga masak
~sejukkan
~gaulkan dengan kelapa parut
dan hidang bersama sirap gula melaka

BAHAN LAIN
1/2 biji kelapa parut putih +
 garam

BAHAN SIRAP GULA MELAKA
3 keping gula melaka
1/4 cwn gula pasir
1 cwn air
2 helai pandan
~masak sehingga larut
~tapis dan sejukkan

SELAMAT MENCUBA

21 November, 2019

1043. IKAN MERAH MASAK LEMAK TUMIS JY



Lagi satu resepi ciptaanku hari ni. Sedap gilersss. Tak sabar tunggu anak2 balik kerja makan bersama malam ni.

IKAN MERAH MASAK TUMIS LEMAK JY
Bahannya:

1ekor ikan merah dipotong bersihkan
1 kuntum bunga kantan belah dua potong  serong
Secekak daun kesom
Sekeping asam gelugor
1/2 kotak santan

Bahan mesin halus:

10 biji cili padi
2 inci lengkuas muda
2 inci halia
1 batang serai
1 sudu besar jintan manis
1/2 biji bawang besar
4,5 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah kari ikan

Panaskan periuk dgn sedikit minyak
Tuangkan bahan mesin tadi dgn bunga kantan
Kacau sehingga naik wangi
Masukan santan, air,  dan asam keping, bila dah mendidih baru masukan ikan dan daun kesum juga garam .
Masak api perlahan sehingga masak supaya ikan merah tak pecah..

19 November, 2019

1042. GULAI DAGANG VERSI JY


Bahan:

1 ekor ikan kayu@ tonggkoi di potong dan direbus dgn serai ketuk dan lengkuas ketuk asam keping dan garam.
Air rebusan digunakan utk menasak kuahnya

Bahan mesin halus:

1 inci lengkuas muda
1 inci halia
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu jintan manis
Sedikit jintan putih
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih

3sudu besar rempah kari
1/2 kotak Santan pekat 

Caranya:

Tumiskan bahan dan  rempah tadi sehingga pecah minyak
Masukan santan pekat biar pecah minyak lg sekali
Masukan ikan dan air rebusan tadi.
Perasakan garam dan gula nesan.



14 November, 2019

1041. MASAK KUNING IKAN TONGKOL


Bahannya:

3keping ikan tongkol direbus bersama garam dan asam 
Air rebusan digunakan utk mesin bahan dibawah
Santan pekat secukupnya
Timun
Sedikit gula nesan

Bahan mesin:

6,7 tangkai Cili kering
1 sudu besar rempah ketumbar
Sedikit halia
Sedikit kunyit
Sedikit lengkuas

Mesin menggunakan air yg secukupnya. 
Rebus sehingga masak bahannya
Masukan ikan dan santan dan timun dan sedikit gula nesan
Masak sehingga pecah minyak
Masukan tomato masak seketika padam api