19 November, 2019

1042. GULAI DAGANG VERSI JY


Bahan:

1 ekor ikan kayu@ tonggkoi di potong dan direbus dgn serai ketuk dan lengkuas ketuk asam keping dan garam.
Air rebusan digunakan utk menasak kuahnya

Bahan mesin halus:

1 inci lengkuas muda
1 inci halia
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu jintan manis
Sedikit jintan putih
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih

3sudu besar rempah kari
1/2 kotak Santan pekat 

Caranya:

Tumiskan bahan dan  rempah tadi sehingga pecah minyak
Masukan santan pekat biar pecah minyak lg sekali
Masukan ikan dan air rebusan tadi.
Perasakan garam dan gula nesan.



2 comments:

  1. sedap nih kak , dana kalau masak gulai nasi dagang biasa pakai rempah khasnya yang beli kalau balik kerteh

    ReplyDelete
  2. Sbb xde rempah dimlka ni. Kena reka sdiri dana hihi

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi bual cara...
insyllh ada masa ilahjy cuba balas ya...
harap maaf terpaksa tutup utk ANYONE komen
sebab ada org amek kesempatan iklan kotor disini.
Lagi satu yg masuk komen suka menyamar, komen yg tak sedap dibaca..
Terpaksa ilahjy sekat.. mohon maaf atas kesulitan ini