26 November, 2021

1165. TEPUNG PELITA



Resepi ada di posting yg lepas klik kat label kuih 

21 November, 2021

1163. PAU KAYA GEBU


Bahan:
3 cawan tepung pau
1 sudu besar shortening
1/2 paket yis
4 sudu besar gula
Air secukupnya

Caranya :
Gaul semua bahan uli secukup lembut
Perap dah naik dua kali ganda
Bentukan doh masukkan inti kaya 
Bulatkan perap sekejap
Kukus15 mt.



20 November, 2021

1161. REBUNG MADU JERUK MASAK LEMAK SOTONG


bahannya:

Rebung madu itu ilahjy jerukan sehingga masam.
Masak lemak macam biasa campur sotong. 
Potong rebung macam diatas amat sedap terasa bila kunyah. 


14 November, 2021

1159. PULUT LEMAK DAUN PISANG MUDA





Bahannya:

Beras pulut
Santan garam
Air merebus
Daun pisang muda utk membalut

Buat seperti burasak 
Panaskan santan masukan beras pulut
Masukan garam
Setelah kering padam api. 
Masukan dlm daun pisang
Balut seperti burasak.
Rebus 3-4 jam.


11 November, 2021

1158. POLI UBI KAYU KUKUS SIRA GULA


CANTIK TARIKH HARI NI YEE
11.11.11
11 NOV 2021





Bahannya:

Resepi ini adalah cara ilahjy tersendiri tiada sukatan

Ubi kayu secukup utk makan seisi  klrga kita
Kisar ubi kayu dgn air sehingga halus
Tapis sehingga air habis tos
mendapkan air tapisan ambil sagu termendap campur kembali dalam ubi kayu mesin tadi

Alas loyang dgn.plastik
Warnakan ubi kayu tadi
Lapiskan satu persatu
Kukus selama 30 mt

Sejukan dan potong
Gaul dengan kelapa parut
 Masak gula merah secukupnya
Curahkan air gula. 

10 November, 2021

1157. PUCUK UBI GORENG PECAL


Bahannya:

1 mangkuk kecil pucuk ubi celur dan potong

3 biji cili padi yg jenis pedas tu
Beberapa ketul isi ubi cekur
Tumbuk sehingga lumat

Bawang besar dimayang
Cili merah dimayang

1/2 kiub ikan bilis jika suka boleh gantikan sejemput ikan bilis

Satu sudu besar pati santan

3 sudu besar kacang tanah mesin

Tumis bahan tumbuk sampai naik bau.
Masukan hirisan2 bwng dan cili
Masukkan air sedikit dan pucuk ubi
Kacau sampai semua sebati.
Akhir baru masukan  santan dan kacang tanah.
Rasalah garamnya jika guna kiub tak yah garam.

08 November, 2021

1156. RENDANG DAGING DAUN SALAM


Bahannya:

1kg daging batang pinang

Bahan dimesin halus:

Cili kering ikut pedas
2sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar Jintan manis
1sudu besar Jintan putih
3 batang serai
1 ketul lengkuas muda
Sedikit halia
Sedikit kunyit

kerisik
Santan
Beberapa helai in pucuk daun salam

Caranya:

Panaskan minyak tumis bahan mesin sehingga pecah minyak. Masukan daging dan air secukupnya, masak lg sehingga empuk. 
Baru masukan kerisik dan santan pekat juga asam jawa, garam dan sedikit gula dan daun salam. Masak sehingga kering.

04 November, 2021

1155. KERABU DAUN MENGKUDU TAUGEH BELIMBING BULUH

Pernah makan kerabu daun mengkudu? Sapa yg suka pahit2 lemak ajoommm kita

Bahannya:

Daun mengkudu dicelur dan potong kecil
1/2 cawan Taugeh,
3 biji hirisan buah belimbing buluh

Bahan mesin halus:

Cili besar
Cili padi
Belacan
1 batang serai
1ketul lengkuas muda
Sedikit bawang besar

Kesemua bahan digaul rata. Rasa masam masin manisnya.

03 November, 2021

1154. PERCUBAAN KEDUA BURASAK MY VERSI JY

 Rendang daging daun salam dan
kerabu mengkudu taugeh belimbing buluh.









Bahan burasak nasi resepi ini ciptaan ilahjy sendiri dengan penelitian drp membaca kesemua resepi burasak di web, belajar drp kesilapan burasak Pertama

2 pot beras wangi
1/2 kotak santan
Sedikit gula 
Sedikit garam
Daun pisang hijau muda

Rendam beras biar kembang
Masak semua bahan bersama air secukupnya. Macam masak nasi lemak.
Lepas api padam  terus suamkannya. 
Daun pisang saiz spt dlm gambar.
Letak 2 sudu besar nasi tadi
Gulungkan supaya bertemu dan lipat kiri kanan. 
Tekan biar leper dan padat sedikit.

Bungkus dua keping burasak dgn daun pisang hijau tua dan ikat. 
Rebus selama 3jam.

01 November, 2021

1153. NASI DAGANG BUNGA TELANG

 
Masak macam biasa cuma tambah perahan air bunga telang 
Ilahjy sengaja beri kelainan pd nasi ini.
Sebab bunga telang kembang saban hari.
Makan dengan gulai dagang ikan nyoq nyoq yee