http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
31 August, 2023
1257. IKAN KEMBUNG TUMIS SERAI ASAM KASTURI cabai picit
28 August, 2023
22 August, 2023
1255. REBUNG MASAK KERISIK JY
21 August, 2023
1254. LALA KERING MASAK LEMAK NANAS
20 August, 2023
1253. NASI MINYAK BEREMPAH JY
Bahannya:
19 August, 2023
1252. SEPAT BENUA MASAK LEMAK NANAS
16 August, 2023
1251. STEW AYAM SERAI PETAI
Stew Ayam petai, walaaa sedap wei... Kawan dgn nanas ikan sepat benua drp sg petani
Ayam serai petai:
Panaskan minyak goreng ayam yang dipotong kecil. sampai separuh masak
Potong nipis serai 2 batang dan tumbuk kasar2
Potong nipis2 halia dan tumbuk pecah
Bawang besar potong tebal
Masukan ke dalam ayam terus goreng. Sehingga wangi.
Tambahkan 2 sudu besar cili mesin
Goreng sehingga cili pecah minyak.
Masukan tomato belah 4
petai dlm 5,6 biji je amek bau je
Buah belimbing buluh sebiji sebiji jgn potong
Cili hijau potong tebal
Kacau sebati kemudian baru tambah air. Bg empuk ayam. Tambah garam dan perasa dan Setangkai daun ketumbar kerat 3.
15 August, 2023
1250 . SIPUT PAIT UTARA MARI.
14 August, 2023
1249. IKAN KEMBUNG REBUS SOS AIR ASAM AZ
Bahannya:
Ikan kembung direbus
Bahan dimesin halus:
cili padi
cili hijau
bawang putih
Daun ketumbar
sos ikan Garam
Sos ini amat sesuai dimakan dgn kerang rebus
Curahkan sos keatas ikan
Bahan hiasan:
Taburkan timur cincang
tomato potong nipis
Bawang mayang nipis
Cili merah potong nipis
Taugeh dicelur sekejap
08 August, 2023
1248. LAKSAM TIK TOK
Bahannya:
500gm tepung beras jati
2liter air biasa
tanda jag takat 2 liter
masukan air suku jag
masukan tepung
tambah air sampai jadi 2 liter
kacau sebati dan kukus seperti biasa.
Kelemahan resepi ni. Laksam patah bila simpan lama dan esok. Tapi bila rasa malas resepi ini boleh digunakan.
***Kalau rajen kena lah guna resepi sendiri yang campur air panas dan air sejuk. Ramai dah amek resepi ilahjy tuu.. Tapi bila ditanya tak di dendang kan pun; nama kita yg olah resepi sampai jadi tu. Ilmu milik Allah.
Moga jalan pahala sampai akhirat. Aminnn..