bahan: resepi ilahjy sendiri utk rujukan masa depan
RESEPI ILAHJY YG LAIN KLIK SINI YA
1/4 cawan tepung kastard
1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
5 cawan santan
1 sudu teh garam
caranya:
masukkan kesemua bahan dlm pengisar.
kisar sehingga sebati.
panaskan dlm periuk sehingga naik wap.
bahagi kepada 3 warna.
tuang selapis2 kukus sehingga kering cakar dgn garfu baru dituang lapisan seterusnya .
ilahjy beri warna asal kastard, hijau, dan perasa coklat emulco.
akhir sekali kukus selama 20 minit agar masak betul2.
sejukan 1/2 jam baru di potong.
loyang sebesar pinggan makan correlle:
beras pulut disukat setengah daripada loyang.
rendamkan semalaman atau beberapa jam.
kukus pulut tanpa air sehingga 3/4 masak, kacau rata.
masukkan santan pekat bersama garam dalam 1/2 cawan.
kacau sebati dan kukus lagi sehingga betul2 masak.
angkat dan padatkan dlm loyang.
kukus kembali sehingga naik wap di atas pulut baru dituangkan lapisan kepala.
buat sehingga habis.
nota utk diri sendiri:
cara kali ini menampakan pulut itusedikit berderai ketika dimakan. resepi yg terdahulu ilahjy masak pulut bersama santan tengelam kan pulut maka hasilnya pulut akan lembut dan mampat dan padat...
ke dua2 cara ilahjy suka...