salam jumaat penghulu segala hari
sana sini situ semua mengiler crepe termasuk ilahjy yg telah 3 kali mencuba crepe ni.. ini resepi dari rujukan fiza nordin dan ita masam manis seronok membuatnya dan seronok utk ilahjy share kan disini apakah ia sedap atau sebaliknya hasil dari ke dua2 jenis crepe ini. semua terpulang pada selera masing2.. samada suka yg tu atau suka yg ni janji semua dah mencuba buat dan cuba makan. bila dah cuba sendiri mesti tau mana yg paling debommm hehehe... sebenarnya crepe yg ke 2 ilahjy terlupa nak amek gambarnya. yg ke 2 tu GEMOK2 mcm tuannya..hehe sebab inti dibekukan terlebih dulu sebelum digunakan.
http://ilahmasakanku.blogspot.com/2012/10/457durian-crepe-yg-slim-melim.html
sila klik diatas untuk resepi PERTAMA ...ilah jy lebih suka kulitnya yg agak nipis dan liat dan mudah nak dilipat..dan inti nya yg guna pastrycream cis tu amat berlemak digabung dgn durian memang keboom taauuu... sedap..
alkisah inti yg dibawah ni pula cuma guna putaran whipping cream jer tak berapa gancam... adunan tepung agak tebal sikit... bila dibandingkan ke dua2 resepi ni, rupanya selera ilahjy lebih ke resepi yg pertama dulu. apa pun kalian kena cuba dulu membuatnya baru tahu mana yg sesuai dgn selera kalian. atau gabungkan resepi pertama dgn ke dua atau sebaliknya. terpulang yaa..
apapun kisahnya, ilahjy tetap nak kongsi disini utk simpanan masa depan.
durian ilahjy beli di BIDOR semasa pulang dari lumut/pangkor minggu lepas. beli dikebun tau bukan tepi jalan ya..
bahan:
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh perisa pandan emulco
pewarna hijau dan merah
.
caranya:
satukan kesemua bahan dan kisar dalam pengisar dadarkan seperti biasa.
masukkan cream, kemudian isi durian dan akhirnya cream, balut atas ke bawah, bawah ke atas
kemudian lipat kiri ke kanan dan kanan ke kiri barulah gemuk hehe..
intinya:
1 cawan non dairy whipping cream
isi durian secukupnya
caranya:
putar whipping sehingga kental, bekukan seketika, siap untuk digunakan.lapiskan berselang seli dgn durian kemudian balut.kalau inti tak dibekukan terlebih dahulu agak susah hendak mengemukkan crepe.