LOREKKAN TANGAN KU YANG KERAS INILAH HASILNYA
ada rupa bunga mawar tak kawan2?
SUMBER RESEPI DARI RINNCHAN terima kasih rinn.. resepi dah bertahun2 diprint baru nak cuba. ternyata sedap...ilahjy tak guna acuan besar seperti rinn ..sebab nak bawa ke UIA utk anak ke3 makan dgn kawan2...jadi utk memudahkan mereka makan ilahjy guna cup cake..
bahan:
250 gm butter
1 cawan serbuk koko( ilahjy guna 1/2 cwn)
3 biji telur gred b
1 1/2 cawan gula halus
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan teung gandum diayak bersama
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda
1 sudu teh esen vanilla
caranya:
1. cairkan butter,padam api. masukkan serbuk koko kacau rata.
2. guna pemutar tangan putar telur dgn gula sehingga sebati, masukkan ke dalam adunan butter
3.masukkan susu cair kacau sebati
4.masukkan tepung dan esen vanilla, kacau sebati
5.tuang dalam acuan yg kita suka. bakar dalam suhu 170 darjah selama 20 minit jika acuan kecil mcm di atas. keluarkan dari oven
6. tuangkan adunan cheese lorekkan dan bakar selama 10 minit sehingga adunan atas nya kering. sejukkan dlm peti sejuk
BAHAN UNTUK LAPISAN CHEESE:
250 gm cream cheese
1 cawan gula halus
1 biji telur
1/4 cawan whipping cream (ilahjy tambah)
caranya:
pukul cream cheese sehngga kembang
masukkan gula putar lagi sehingga kembang masukkan telur dan whipping cream terus putar sehingga sebati.tuangkan ke atas brownies tadi. LOREKKAN ikut kreativiti masing2 dan bakar selama 10 minit sehigga permukaannya kering bila disentuh. sejukkan dalam peti sejuk.