25 August, 2015

762. ASAM PEDAS SIAM ILAHJY

Catatan dr fb

A
  • Mohon maaf ulang tayang... atas permintaan ilahjy cuba update sekali lagi bahan2 Utk ASAM PEDAS SIAM ikan keli bahan utam .jika tak suka tukar ikan kembong besar.
ASAM PEDAS SIAM ILAH JY
Bahan2nya:
5 èkor ikan keli atau ikan kembong
Cili kering dlm 15 biji jika pedas kurangkan rebus kasi lembut
3 sudu besar jintan manis
2 sudu besar rempah biji
2 sudu besar beras
2 ketul belacan sebesar ibu jari
1 biji bawang besar
1 ketul hàlià besar ibu jari
1 ketul kunyit hidup besar ibu jari
5 biji padi jika pedas kurangkan. Wajib buh...
5 btg serai diketuk
5 keping asam gelugor..maaf
Segenggam daun kesum
Timun dan bendi
Caranya:
Kisar kesemua bahan sehingga halus kalu ada sikit2 kasar tu sila tapis, guna 3 cawan air. Tapi ilah jy tak tapis...
Masukan ke dalam kuali. Ďidihkan bersama serai sehingga masak rempah2. Dalam masa 10 minit. Lepas tu tambah air secukupnya. Jgn cair nanti tak sedap. Pekat yang sederhana. Masukan asam keping, timun, bendi, garam,daun kesum sedikit je gula nak seimbangkan rasa. Masak sehingga empuk baru masukan ikan. Masak sehingga ikan empuk. Rasalah. Seimbangkan semuanya..
Selamat mencuba.




19 August, 2015

761. SAMBAL AYAM, DURIAN BELANDA







Satu lagi hasil ciptaan resepi oleh ilahjy. Yang belum pernah dimasak oleh manusia sejagat. Hahaaaa... boleh tahan rasa durian belanda ini. Tapi yang nyata kuah sambal ni terangkat habissss heheee yang penting kena pada tekak kami sekeluarga.
kalau tak suka campur durian belanda pun boleh. teruskan dengan bahan2 dibawah sahaja.

bahan2nya:


2 ketul paha ayam di potong kecil
Beberapa potongan durian belanda yang mengkal
1/2 biji bawang besar di mayang tebal

Bahan dimesin:
8 biji cili merah
6,7 biji cili padi
10 ulas bawang putih
1 inci hali
1 inci kunyit hidup

2 sudu besar rempah kurma
1 sudu teh jintan manis
1 sudu ten jintan putih

1 helai daun kunyit di siat2 panjang
6 batang serai diketuk


Caranya:
Panaskan minyak, goreng ayam 10 minit.
Masukan bahan mesin tadi dan rempah2 Dan serai juga daun kunyit
 kacau rata sehingga pecah minyak
Tambah air  untuk mengempokkan ayam dan durian belanda



14 August, 2015

760. KEK CIS KARAMEL penghargaan kpd knj.

Penghargaan kak nik ja... ilahjy simpan ye sbb tak sempat nak masak... nanti 1masa nak try..tq knj...


Double nyaman.
Kek karamel chiz
Bhn A

100g cream cheese
50g butter
100g fresh milk
Masak ketiga2 bhn di atas hingga cair ciznya. Letak tepi biarkn sejuk.
Bhn B
1 sdm gula di masak dlm loyang hingga kekuningan. Biarkan sejuk.
Bhn C
3 biji kuning telur
200g susu cair
50g gula halus
1 sdt esen vanila
Ketiga2 bhn di atas di gaul lembut dgn senduk..bila siap tuang dlm loyang gula masak tadi.
Bhn D
6 biji putih telur
100g gula halus
1/2 sdt cream of tartar.
Pukul ketiga2 bhn di atas hingga jadi meringue. Letak tepi.
Bhn E
3 bji kuning telur
80g tpg superfine
Pukul telur then masukkan tpg dan masukkan cheese yg di masak tdi. Bila siap tuang adunan E dlm adunan D. Gaul kan kedua2 adunan dgn sendok hingga rata. Tuang dlm loyang yg susu cair tdi. Bakar guna kaedah baine marie 1jam 165°c, selepas 20 minit kurangkan ke 150-140°c..letak foil paper begitu saja atas kek jika takut permukaan kek hangus

12 August, 2015

759. CUCUQ BADAK

Seumur hidup inilah kuih pertama kali ku cuba buat. Tahniah untuk diri sendiri. Resepi main hentam jee





Bahannya:

3 ketul ubi keledek saiz kecil
tepung gandum ditambah sehingga boleh dibentuk

Inti kelapa

Buat seperti ditunjuki dalam gambar di atas.
goreng sehingga kekuningan. Boleh letak sekor udang atas doh dan tekan sedikit supaya melekat baru di goreng.

11 August, 2015

758. ACAR REBUNG MADU JY

Semasa kecil dijagai oleh arwah nenek dan atok. Banyak resepi nenek ketinggalan untuk ilahjy pekajari.. cuma sempat dengar berpesan2 pasal acar limau yang nenek buat jualan dikampung kami. Berdasarkan itulah ilahjy cuba mereka cipta resepi acar rebung ini. Ya Allah ya Rasul memang lebih kurang sama dengan air tangan nenek munah ku...
selain dibuat kari, rebung ini kami pelbagaikan masakannya umpama paceri dan tumis air atau masak manis... tetpi era itu mana ada rebung segar macam ilahjy tanam ini. Masa tu guna rebung beting dan rebung jeruk kuning yg berbau bacing tak sanggup nak pegang melekat seminggu dijari baunya ..muahhahaaaa...exsyen ad kebun buluh madu lah katakannnnn... hidup mau berubah yeee
Joom kita saksikan apa yang ilahjy buat pd rebung ni...









kepada rakan2 fb yg ingin mencuba resepi ciptaan ilahjy ini silakan.
Hanya pd yg sudi mencuba ilmu ini dicurahkan...
ACAR REBUNG MADU SPECIAL ILAHJY
1 kg rebung madu dipotong melintang tak putus atas dan bawah siap rebus.
Rempahan campuran:
4 sudu besar serbuk cili. Jika rajen mesin cilikering
3 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu besar serbuk sup
Rempah tumis:
1 sudu besar jintan manis
Sedikit biji sawi
Sedikit rempah biji
2 kuntum bunga lawang
1 btg kayu manis
2 sudu besar udang kering tumbuk halus
2 ketul gula kabung
4 sudu besar cuka makan
Hiasan bersama:
10 biji Bawang kecik belah 2 jika besar
1 labu Bawang putih
10 biji cili padi hijau
Caranya:
Panaskan minyak secukupnya. Masukan bawang dan udang kisar. Setelah wangi, masukan sedikit air dan serbuk2 rempah. Setelah garing , masukan rebung dan tambah air sedikit utk merenihkannya. Masukan cuka dan gula kabung secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.