29 January, 2016

799. AYAM GORENG KUNYIT REMPAH MASAK ROSE


goreng seperti biasa yang penting kunyitnya mesti terserlah.
beri sedikit hirisan bawang dan cili merah

20 January, 2016

798. BROWNIES SIKEDUTAN YG MENAWAN




yg ni nak simpan utk rujukan akan dtg. t.kasih tuan punye resepi

ilahjy guna resepi dibawah ni... mmg sedap.. tp kena kurangkan gula sikit... t,kasih penyumbang resepi ni..

bahan2nya:

400 gm coklat kompound potong kasar
150 gm mentega
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur
1 sudu teh vanilla
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko ayak bersama

caranya:

satukan coklat dengan mentega, cairkan secara double boil
dalam mangkuk lain, satukan gula perang,kastor, vanilla dan telur gaul sebati.
masukan adunan tepung dan gaul sebati
sediakan loyang 10 x 10 inci lapik kertas minyak.
lebihkan sehingga ketinggian loyang supaya senang ditarik keluar dari loyang. sapu marjerin.
tuangkan adunan dan ratakan.
bakar suhu 160C selama 30mt.
tutup suiz oven buka pintu biarkan selama 15 mt.
keluarkan dan potong ikut selera.

nota:
jika separuh adunan guna loyang 8x8 inci
jika guna tpg gandum tambah penaik
guna coklat dan mentega bermutu tinggi utk hasil terbaik
utk sedap tambah 100gm kekacang.

terima kasih kpd blog juicycafe.blogspot.com atas sumbangan resepi dr nya. mmg sedappppp.....




15 January, 2016

797. SOTONG MASAK JINTAN KARI ROSE




sotong masak jintan dgn kari cap  rose .... ermmmmm ... no komennnn

bahan2nya:

10 ekor sotong sedang2

bahan2 rempah:
2 sudu besar jintan manis serbuk
1 sudu teh jintan putih serbuk
2 sudu gesar rempah kari rose
6 sudu besar santan pekat

 bahan mesin halus:

bawang besar
halia
bawang putih

cili padi
perahan limau kasturi

caranya:

panaskan minyak secukupnya
tumiskan bahan2 mesin sehingga wangi
masukan rempah2 diatas sehingga pecah minyak
masukan sotong dan santan
masak sehingga mendidih dan sotong empuk.
masukan cili padi, garam dan jus limau kasturi bersama2 kulitnya
kacau sebentar padam api.

14 January, 2016

796. IKAN TONGKOL MASAK KICAP REMPAH ROSE




ikan tongkol msk kicap rempah hitam rose 


5 keping ikan tongkol digoreng sederhana garing

bahan mayang:

1/2 biji bwng besar holland
1 inci halia
1 biji cili merah di potong serong
3,4 ulas bawang putih di ketuk

1 sudu besar rempah masak  rose warna hitam
2 sudu besar sos tiram
kicap ikut kepekatan yg kita suka
2 sudu besar sos cili
sedikit air asam jawa

caranya:

panaskan minyak, tumis semua bahan sehingga wangi
masukan sedikit air bersama rempah rose 
setelah rempah masak pecah minyak baru masukan
kicap, ikan dan air asam jawa
rasa masinnya. tak cukup tambah garam

11 January, 2016

795. AYAM GORENG KUNYIT REMPAH MASAK ROSE


1 mangkuk sederhana kepingan isi ayam

bahan mesin halus:

1 keping lengkuas
1 keping halia
1 inci kunyit hidup
1/4 biji bawang holand
5 ulas bawang putih

1 sudu besar rempah kari kelantan
1 sudu teh rempah masak rose *warna hitam
garam 

1 biji cili mayang
1/4 bawang holand mayang

goreng seperti biasa.

10 January, 2016

794. TELUR IKAN MAYONG ONLINE



serba serbi semua boleh dibeli secara online. termasuk telur ikan mayong ni. 
 jom kita karikan telur ini... kalu ada isi ikan lagi syoookkkk

07 January, 2016

793. SAMBAL BELACAN


sambal belacan ni senang nak bangkit keenakkannya.mesti seimbang pedasnya, masam masin. yg penting belacan asal dari mana. setiap negeri berbeza rasa belacannya. ilahjy pastinya suke belacan dr negeri kelahiran iaitu kedah.

 5  biji cili merah
10 biji cili padi ikut kepedasan harus masukan 4,5 tangkai yg pendek utk elak perut sakit
1 biji buah tomato
belacan kedah  bakar sebesar 2 ibu jari
belacan melaka tidak sesuai kurang enak
garam, gula
limau kasturi 5 biji ambil jus 




06 January, 2016

792. JUS DURIAN BELANDA BERKRIM


ermmmm dapnyeee.... jommm cari durian belanda. ini adalah buah durian belanda yg ilahjy tanam sendiri.

05 January, 2016

791. KETAM MASAM MANIS TAUCHU JY


satu lagiiiii resepi terbaru... mendapat pujian en hb dan anak2.
makan malam tadi punya ceta...
hb kata, ada masam manis dan tawar2
KETAM MASAM MANIS TAUCU

8 ekor ketam sedang2 bersih mcm kalian suka

panaskan kuali minyak yg banyak,
masukan  garam 2 sudu teh dan 1 sudu teh kunyit serbuk
masukan ketam goreng sampai masak. toskan.

2 sudu besar cili mesin
1/2 biji  bawang besar di mayang nipis
5  ulas bawang putih diketuk halus
2 sudu besar tauchu dlm botol
2 sudu besar sos cili  
3 sudu besar sos tomato
1 biji tomato di potong baji nipis2.
dau  bawang di potong panjang2

guna minyak yg sama. tumiskan bawang2 sehingga wangi. 
masukan cili mesin. setelah garing, masukan air sedikit.
masukan sos2 dan tauchu dan tomato
masak sehingga pecah minyak. masukan ketam dan sedikit gula.
tabur daun bawang.

resepi ni biasa2 jeee.. tapi rasanya spt anak kusss akui...heheee


04 January, 2016

790 . K -LIME DIY





cara membuat asam boi limau kasturi

hiris buang bahagian kepala limau
toreh 4 penjuru supaya senang kita nak sumbat asam boi ke dalamnya.
masukan ke dalam balang
tutupi dengan gula kasar sepenuhnya
peram suhu bilik selama 3,4 hari
selepas itu simpan dalam peti srjuk
bila nak guna baru dikeluarkan

ambil 2,3 biji limau kasturi buang biji, tanpa asam boi 
campur dengan air 2 gelas
guka secukup rasa
beberapa ketul ais
blend sehingga halus
kalau suka tapis boleh lah ditapis sebelum diminum

selamat mencuba.