Bahan:
1 ekor ikan kayu@ tonggkoi di potong dan direbus dgn serai ketuk dan lengkuas ketuk asam keping dan garam.
Air rebusan digunakan utk menasak kuahnya
Bahan mesin halus:
1 inci lengkuas muda
1 inci halia
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu jintan manis
Sedikit jintan putih
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3sudu besar rempah kari
1/2 kotak Santan pekat
Caranya:
Tumiskan bahan dan rempah tadi sehingga pecah minyak
Masukan santan pekat biar pecah minyak lg sekali
Masukan ikan dan air rebusan tadi.
Perasakan garam dan gula nesan.
2 comments:
sedap nih kak , dana kalau masak gulai nasi dagang biasa pakai rempah khasnya yang beli kalau balik kerteh
Sbb xde rempah dimlka ni. Kena reka sdiri dana hihi
Post a Comment