http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
08 December, 2020
30 November, 2020
1125. NASI IMPIT RENDANG AYAM BERKACANG
Bahan rendang ayam:
1 sudu besar rata jintan manis
Sedikit jintan putih
Sedikit ketumbar
Sedikit kayu manis
Sekuntum bunga lawang
5,6 tangkai cili kering
Sedikit bawang dan halia
Sebatang serai
4,5 sudu besar Santan pekat
2 sudu besar Kacang tanah mesin
Daun limau purut yg muda di potong kasar
Sedikit ayam dipotong kiub sebesar ibu jari
Bahan nasi impit:
Masak nasi mcm biasa lebihkan air agar mnjadi nasi lembek
Tumbuk2 dan padatkan dlm bekas
Alas benda berat
27 November, 2020
1124. UDANG GORENG OAT N HOON
Bahan:
Tepung goreng ayam
Meehoon dipotong pendek
Daun kari
Oat
Bancuh tepung goreng ayam gaul udang
Angkat celup pada meehoon dan celup pd tepung jagung
Goreng.
16 November, 2020
1123. CHE CHEONG FUN
Salam semua yg dihormati
Jemu makan nasi..
jom kita ber che cheong fun
Bahan utk laksam.kueteow.dadar.:
230 ml air
70 gram tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit garam
3 sudu besar minyak masak.
Caranya:
Panaskan kukusan dan tutup periuk @loyang spt buat laksam.
Bancuh kesemua bahan diatas sehingga sebati.
Sapu minyak pd tutup periuk atau loyang
Tuang adunan meliputi loyang.
Kukus sebentar. Buka balik tutup periuk
Masukan dua sudu besar inti udang.
Tutup kembali periuk kukus,sehingga gelembung.
Keluarkan loyang terus gulung .
Kalau tak dpt gulung sbb licin. Tak pee
Teruskan setakat mampu gulung.
Potong kuih itu didlm pinggan sblm dihidangkan.
Inti lauk ikut citarasa ilahjy:
Ketuk bawang putih tumis sehingga,wangi
Masukan udang hidup yg dicincang dadu
Masukan sayur kobis cincang dan kacang buncis dadu. Tambah garam. Goreng 3/4 masak. Sedia utk digunakan.
Kuahnya:
1sudu besar tepung jagung
Sedikit minyak bijan
Sedikit kicap manis
Sedikit gula
Air secukup utk pekat kuat
Campur kesemua bahan panaskan sehingga pekat. Tambah air jika pekat. Ikut kesesuaian kita suka.
Hiasan atau sos tambahan:
Kacang tanah utk tabur
Sos cili thai kuih ini tidak pedas kalian boleh tambah cili utk pedaskan nya..
07 November, 2020
1122. TONGKOL GORENG BEREMPAH LIMAU PURUT
PKP 23.. 9 april 2020. ilahjy mereka lagi satu resepi daripada ikan. iaitu ikan tongkol.
Nama pun tak tahu apa nak beri
Ikan tonggkol goreng berempah purut
Boleh kot.
Memang sedap dan enak. Anak pun cakap sedap. Hilsng rasa hanyir tongkol dicover dgn rasa rempah dan limau purut.
Jom try...
Ikan tonggkol 3 keping digoreng separuh garing
Bahan tumbuk:
1batang serai
1 sudu besar rempah biji
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 inci halia
1 Bawang besar yg saiz,kecil
6,7 helai daun limau purut muda di hiris halus
3 biji cili padi pedas
Sedikit santan pekat
Tumbuk yeee satu persatu. Ikut giliran dlm lesung yg sama. Di akhiri daun limau... tumbuk lumat.
Tumis guna minyak yg sama.
Bila pecah minyak buh air dan santan
Buh ikan rasa garam.
X yah buh apa pun asam
Nnti hilang rasa rempah
06 November, 2020
28 October, 2020
17 October, 2020
12 October, 2020
05 October, 2020
1117. KARIPAP SARDIN
Inti sardin perlu dicampur sedikit kentang untuk menyedapkan rasanya. Ada sesetengah orang cuma masak sardin Dgn bawang tanpa kentang. Ilahjy suka tambah kentang seperti buat karipap biasa.
25 September, 2020
18 September, 2020
15 September, 2020
1114. IKAN SELAR KUNING MASIN DIY
Siang ikan dan bersihkan
Gaul dengan garam halus
2x masin drp untuk mengoreng
Perap 30 minit
Jemur dalam dulang
10 September, 2020
01 September, 2020
1112. JANTUNG MASAK KICAP LADA HITAM
Resepi rekaan terbaru ilahjy
Cili padi potong dadu
Bawang besar mayang nipis
Cili merah pun potong dadu
Tumis bahan ni... kacau sebentar...
Tumbuk lada hitam
Bawang putih
Halia
Bg lumat. Terus masuk dlm bahan tadi.
Goreng sehingga garing
Masukan kicap pekat manis
Sos cili sesudu besar
Garam gula
Kalu suka ciken kiub buh la
Tambah sedikit air
Kacau rata
Pastu masukan sebiji jantung pisang yg telah direbus dan dipotong kecil2
Bila dah mendidih
Masukan dua sudu besar pati santan.
Masak sebati padam api.
30 August, 2020
1111. LAKSA BERAS piok tanah IKAN SEKOR SEKOR JY
Bahan kuah macam biasa cuma ikan dimasukan sekoq sekoq dalamnya tanpa diblend.
2 sudu besar Cili mesin
1 biji bawang besar
5 ulas bawang kecil
Sedikit belacan
Blend kesemua bahan sehingga halus
Rebus bersama asam keping sehingga mendidih
Masukan 5,6 ekor ikan kembong
Daun kesum dan bunga kantan dan garam
Masak sehingga ikan empuk.
Laksa beras:
Air mendidih padam api
Masukan tepung beras
dan sedikit tepung gandum
Kacau sehingga berketul
Kalau lembek tambah tepung
Kepalkan.
Tekan dlm acuan laksa.
Rebus sehingga timbul dan toskan
Kedalam air sejuk
Boleh rujuk resepi sebelum ini dalam label laksa ye.
24 August, 2020
1110. SIAKAP MASAK CEKUR JY
Ikan siakap masak cekur mamatok jy
1 biji Bawang besar
Halia sebesar ibu jari
1 ketul ubi cekur
4 helai daun cekur
3 biji cili merah
6,7 biji cili padi
2 batang serai
Semua bahan ni blend halus
Panas minyak tumis kan bahan mesin sehingga pecah minyak
Masukan ikan tenggelamkan sedikit ikan. Nnti kena balik2kan supaya bhgian bawah masak.tak mauu byk kuah. Kita nk kuah sedang elok dgn ikan.
Masukan sebiji tomato potong dadu . Buh garam.
Sekejap je ikan tuu jgn lama. Padam api.