30 December, 2010

257. apam gula merah dan roti kentang

ke dua2 di masak petang 30 dis 2010
perhatikan yg kembang mekar cuma 1 jer.. seadunan dpt itusss saja sbb guna cup cake besauuu gedabak... kalu guna acuan lompang mungkin kembang mekar kot..
roti pula tak gebusss mcm mat gebu punye mungkin ilahjy tak guna BM sbb tak adeee/tak beli guna tgan ajer.. hiasan kastard tu direka oleh fiqa anak no 2..

selamat bercuti esok yaaa... tuan rumah nak balik ke melaka lagi ni... sempat ajer ilahjy ni..dengar jer cuti nak balik..nak tengok khabar tanah lot tu yg dikabarkan dah hanyut dek hujan yg lebat seminggu ni... huhuuu sedihnya hati kusss.... penat lom terbayar hutang...
dalam pada tu pula rumah di telok emas org kelantan nak masuk 7 jan ni kena la balik uruskan lampu yg 2 btg dah terbakauuu tuu.. rumah dah kami cuci bersih..minggu lalu...

sempena dgn nak balik ke melaka dan anak sulung nak balik ke UMP cuti dah habis.. ilah jy merajinkan diri membuat roti kentang c.mat gebu dan apam gula merah yatie JB... hasilnya tidak memuaskan hatikusss sbb tak sama rupa mcm depa punyeeeee... tapiiiiiiii rasanya mmg sedapppppppp.. roti ada rasa kentang... apam gula merah lak ada rasa gula merah dan wangi pandan.... kembang pecah cuma sebiji jer.. yg lain tak jadi.. mungkin krn ilahjy letak dlm bekas yg tinggi nak cover cupcake... macam tersekat lah perkembangan nya itussss... hehe, tak puas hati ni nanti kak ilah nak cuba lagi smpai kembang mcm yatie dan mama hana kat jepungggg tuuu..anak2 dia kata tak tantekkk tapi kita yg suka suki mcm tu...tak menjadi lak...huuuahua

26 December, 2010

peristiwa bergambar semasa seminggu bercuti

ini dia kesudahan setelah seminggu berurusan.. hujan lebat hari2.. maka terpaksa aku tinggalkan 5 lori lagi tanpa diratakan.. tapi ada org ku upah utk uruskan.. moga dia amanah.. t.kasih en mazlan... sekarang dlm proses pasang pagar.. t.kasih en ramli.. tanam pokok laaa lepas iniii...

ilah jy dan si sulung jiha.. sedang berbincang dgn toke cina tuuu apa yg sedang berlaku semasa proses berjalan.. berbagai nasihat dia berikan thanks mr ah wah... u are the best .. sbb u byk pengalaman... lihat pokok 5 batang telah habis menjamah bumiii.. sepupu kami yg potong dan ah wah tanam dia di tebingan lot... hahahaaa...
hehe org kuat akussss semasa seminggu di tanah ini.. maceh cayang2 mamaaa
ramai juga yg dtg beri pandagan negatif mahu positif... dari 30 lori tanah, lori tayar 10 dah jadi 95 lori tanah, tayar 10!! bayangkan betapa dalamnya kwsan ini dari paras jalan tar itussss. mari kita saksikan..pkok yg belum ditebang ada 5 btg .... kwsan TEN sebenarnya.. sampai bila nak tunggu dan lihat..
mari kita beralih pula ke projek seterusnya penambakkan tanah di lot kg tersusun merlimau berhampiran tapak UiTM jasin... dulu hutan simpan yg penuh dgn pokok akasia... byk juga kerja dan modal diperlukan di kawasan paya iniii huhuuuuuuuuuu

maka sudah tertanamlah benih buluh madu ini.. semoga hidup subur sepeninggalan kami yg tak ada org nak jagamu wahai buluh maduuu sayang..
terimakasih sayang kerna susah2 cangkul tanah utk binimu ini yg mengada2 nak tanam juga.. nasib baik musim hujannnn
nasib baik ada kawasan pokok getah yg mati diserang kulat.. maka kami teruskan menanam buluh madu... permulaan.. tunggu januari nanti ya...jika terus kehadapan jalan ... ada highway AMJ maka kawasan ini tidak sunyi dri org ramai.. terlalu hampir ... suatu masa dulu mmg tempat jin bertendang..hahahaaa..
ini dia kebun getah en hubby yg seekar itu... berjiran dgn KUBURAN INDIA la pulaaa. apa nak kata.... terima jer laaa.. nanti ilah jy tanam buluh sekeliling tanah tuuu supaya terlindung dari pandangan mata... heheeeeeeeeeheeeeeeeee takutttttt
meh kita try sumbat dlm keta saga.. ni muat tak??? nasib kau lah ilahjy nak sangat nak tanam.. hari ni tak bawa pula si van ERV kalu bawa leh beli 10 btg yg ada stok tuuu.... hehehee nasib baik muat... jom kita ke kebun lakkkk nak tanam benih ni...
ilahjy dan en hubby sedang mengisi benih buluh madu.. utk ditanam sebagai umpan di kebun getah... 20 batang lagi janji diambil pada bulan januari nanti.. kerana stok benih kehabisan...
inilah dia rupa pokok buluh madu yg rebungnya dimakan..namanya rebung madu.. mmg manisssss... en mokhtar beri freeeee 2 btg rebung madu utk kami bw balik ke melaka..
ini ayam baldu en mokhtar minat memelihara berbagai jenis ayam kecik2.. nanti ilah jy nak tiru diaaaa..
yesssss sudah sampai di Lendu dalam... tuan punya kebun dgn besar hati meyambut kedatangan kami dgn senyuman.. walaupun pertama klai berkenalan dalam blog juga niii... t. kasih ya en mokhtar..
inilah suasana santai yg mmg santai utk kanak2... kalu utk dewasa agak kecil tempat ini.. murah jer cuma 12rm.. berbanding tmpt lain yg pernah kami pergi.. ini yg tercomelllll hehehe.. yg ptg dpt rendam dlm air panas...
inilah kolam air panas.. mmg panasssss ilahjy takut nak masuk .. last sekali bila dicabar anak2 barulah ilah jy masuk dan berendam selama 1/2 jam.. best badan rasa segar...
ada kemudah kantin tapi kami dah isi perut kat pekan senawang seawal pagi lagi..
sukanya hati tengok pokok kelapa mawar.. anak2 pula sedang menghantar pelampong krn hari mau ujannn.. mula berendam jam 10.30 hingga 3ptg... tak kan nak tunggu lagi.. nak ke kebun buluh madu la pula...
ilah jy bersama anak bongsu sedang berenang... tak sangka la pula anak no 3 sempat rakamkan mama sedang berenang.. ada juga la kenangan..di situ juga ilah jy sempat menyelamatkan seorg kanak2 perempuan dari lemasssss... dia ditinggal kan ayahnya keseorangan mengejar pelampongnya yg terlepas dari tangan.. nasib baik ilahjy lalu dihadapan budak 5 thn itu... kalu tak sudah tentu dah tengelam budak kecik itu dgn air separas dada kusss.. ilah jy tanpa segan silu memarahi ayah budak itu atas kelalaianya..... alhmdllah budak kecik itu selamat...

15 December, 2010

256. kek tanpa telur ber cream cis

kek ini dibakar pada 14 disember 2010
kelakauuu lorekkan itusss tegak jer bila nak masuk dlm oven ia bengkak bengkok huhuu sbb kedudukan oven agak senget diatas meja jepun tuuuu..
yg ni pula kek buah2 campuran..adaptasi dari ..shortbread..mmg kerassss hehehe bakar pd 12 disember 2010

salam sejahtera buat pengunjung RSJY..ahakksss dah ada singkatan laa pula.. hehehe
terikut2 dgn perkembagan terbaru dr kawan2.. yg ptg ia baik..tak gitu semua...

sebenarnya ilah jy buat blueberry cis tat 13 disember. tak amek gambar sbb tak canteekkk disebabkan ada lebihan cream cis tu ilah jy ajak anak sulung/jihah, buat kek tanpa teloqq ni... dan setelah masak ilahjy keluarkan dan sapu dgn jem blueberry pastu baru dituangkan topping cream cis tuuu dan dibakar lagi 20 mt . inilah hasilnya... rasanya mmg sedap dan enak.. cuma cream cis tu ilahjy tak tahan... takut akan naikkan semula kolestrol ni dah la hari jumaat ni nak amek darah..di HKL... tapi ilahjy makan juga laa 3,4 keping.. huaaaahuuaaaa...pantang jumpaaa

10 December, 2010

255. apam salju..muahhh sedapnyee

masak petang 10 disember 2010 utk anak2 berbuka posa..
waduh kalaaaanyee meriahhh sgt.. pada hal diluar gambar warna nya lembut sahaja..
dapat 33 biji dari acuan lonjong tuuu muat2 loyang periuk kukus ilahjy yg besar sepemeluk tu... sekali kukus je dah habis seadunan. beli di kelantan seberang sanaaaaa... saja nak habis saki baki warna merah tuuu sbb tu ilah jy masukan dlm adunan hijau dan putih tuu malas nak kukus lagi sekali setakat ada 3,4 biji lebihan adunan.. nasib baik kukusan ni besar gajah..boleh sekali harung kukus.... kalian jgn malas tauuuu..hehehe
adunan yg diperam selama 3jam naik penuh, dari separuh rice cooker 5 pot tuuu


kalau dah peminat kuih kukus2 ni apa nak buat.. jgn la pula kwn2 kusss jemu menatapi hidangan ilahjy ptg jumaat yg mulia ini...

dah berapa lama simpan list kuih ni dlm koleksi dapo ilahjy hari ni tercapai lah hasrat utk makan apam salju dari dapo yatie JB..sini... mmg lembut bagai salju...yatieeee... maceh kak ilah minta cnp resepi utk anak cucukusss....

malam tadi ada lebihan nasi dlm 2 cawan jadi misi ini dilaksanakan pada jam 12 tghari tadi setelah 3 jamdiperam ilahjy terus kukus...sbb adunan ni dari 1/2 periuk rice cooker tu jadi penuh menimbun... wah bukan kepalang lagi suka hati kussss... siap tepon mak saudara di kedah yg buat bisnes apam berass sejak 30 thn..dia punya100% tpg beras.. ini campuran tpg... meh kita lihat apa kah bahan2nya... khas utk anak2 berbuka hari ni... esok tak posa nak g jalan di jom heboh...hahahaaa..terdayakah akusss berjalan...huhuuu..

bahannya:

2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/4 cawan gula (ilahjy tak guna gula perang)
1/2 paket yis mauripan
2 1/2 cawan air

caranya:
kisar nasi dgn air sehingga halus semulusnya...

dlm bekas lain campurkan kesemua bahan yg tinggal.
masukkan adunan nasi tadi ke dalam tepung dan kacau menggunakan senduk kayu sehingga sebati. peram 3 jam.

kacau sebati dan warnakan ia terus dikukus selama 20 minit sehingga masak... tadaaaaa... makan dgn kelapa parut...ilahjy tak nakkk takut kolestrol....




layan anak2 berbuka puasa semalam

apam pelangi dlm cup cake utk dibawa kerumah jiran belakang..ada minum2 petang semalam.

lompat tikam klik disini diberi warna supaya menarik masa makan...

sebenarnya yg hijau tu pandan yg pink tu kepala santan. 2 hari dihidangkan dlm versi berlainan..

ada kisah disebalik sagu dan lompat tikan dibawah ni.... nak tahu ker?? anak bongsu suka makan sagu gumpal, ilahjy suka makan lompat tikam... apa lagi ilah jy satukan ke dua2 dlm 1 mangkuk.. baru adil.. sedap juga niiiii..walaupun pelik.... nampak warna warni...tapi diatas kami makan asing2 seperti resepi asal... hehehe...

hari berganti hari terlalu cepat sekali ya kawan2..

dah masuk jumaat lagi hari ini.. kemarin dan semalam ilahjy layan anak2 dan en hubby berpuasa.. dgn menyediakan beberapa jenis pencuci mulut .. yg resepi nya dah dibuat di N3 lama... cuma sekadar jamu mata saja hari ni... sila rujuk bahagian apam dan talam/ kuih melayu

09 December, 2010

254. bingka cis sarawak

bakar 4 dis 2010 utk anak2 buah sepupu dr penang

salam hari khamis dan salam muharam

pagi ni sebelum kemas umah yg masih kotor berhabuk nie.. ilahjy cuba buat N3 bingka ni.. dh beberapahari lepas ilah jy bakar utk anak2 buah sepupu( mak depa sepupu kusss amat rapat) dari penang mai sempena pameran MAHA tuuu.. depa mai sini 3 beradik yg masih single mingle walapun dah melebihi 25 keatas... bukan tak cun bukan tak hensem.. tapi jodoh lom maiiii.. apa pun depa suka bingka ni entah kan jadi ke idak tah laa... rasanya amat enak lemak2 cis...

nak kena tanya tuan punye resepi hasue yg masih dlm pantang tuu.. hasue klik sini ya... mcmana rupa bingka ni ya? adakah ia gebuss mcm kek? atau dia mampat mcm kak ilah buat nie??? sbb masa mula membakar tu selapis pertama bingka ni mengebusss tapi bila dah siap..dia mampat mcm bingka biasa... maaf kak dah ubah cara melapis tuuu kak gantikan serbuk hitam koko.. tapi bila di buka blog hasue dan diteliti photo itusss mmg mampat... betoi la tuuu ya hasue... mmg enak sungguh rasanye...

meh kita tengok resepi ni:

bahan:

bahan A:

13 gm agar2 biasa rendam sehingga kembang
3 cawan air
1 cawan gula pasir

caranya:

masak kesemua bahan A sehingga cair. ketepikan seketika.

bahan B:

250 gm mentega
250 gm cheese piladepia
1/2 tin susu pekat manis
1 1/2 cawan tepung hong kong..ilahjy guna tpg gandum je..
3 biji telur ayam
1 sudu kecil vanila

caranya:

pukul telur sehingga kembang, masukkan mentega dan susu pekat pukul rata.
masukkan tepung, cis, vanilla, pukul sebati.
masukkan agar2 yg masih panas kedalam adunan pukul laju.
tapiskan adunan ke dlm loyang bakar 175 c selama 1 jam...
ilah jy bakar selapis demi selapis.. nak bg glamer..hikhikkk maaf ye hasue kak ilah dah ubah..

02 December, 2010

253. bergedel udang geragau jy


assalamualaikummmmmmmm....
tahniah utk hasue yg baru melahirkan baby boy, selamat mengundi bagi yg mengundi blog, selamat kepada yg bakal memasak hari ni.. apa resepi hari ni? ilahjy belum ada perancangan lagi.. nak p jogingg dulu..jam 8 kena ada kat bawah nun...

apapun sempat lagi ilah jy tayangkan cik bergedel ke bergedik ker apa ker hentam sajalah labuuu... sebnearnya ini menu malam tadi.. anak dara ke2 tu minta buat dia nak makan dgn nasi jer..dan sibungsu yg berpuasa...depa suka cik bergedik niii jgn depa bergedik dah leeerr..

semua org pandai buat menu ni senang dan mudah.. ilahjy bukanlah pandai..tapi main taram jer... jom tengok bahannya:

bahan:

3 biji kentang digoreng sehingga kekuningan/potong nipis ya puan2 supaya senang nak tumbuk sehhingga hancur.
1 biji kuning telur
1 sudu besar bawang goreng
1 tangkai daun bawang
garam secukupnya
sedikit serbuk lada hitam
3 sudu besar udang geragau kering

campurkan kesemua bahan dan bulatkan celup dlm telur putih yg dipukul kemudian goreng sehingga kekuningan ...dah siap..senang jer kan..
selamat mencuba...

hari ni ada org nak betul kan tile rumah yg pecah naik gelembung dek penipuan pembuat kuarters ni..susahkan kami jer mau berhabuk 1 rumah ni...walaupun umah goment kena juga hadapi demi keselamatan .... mana ilahjy nak lari masa depa ketuk nanti tentu bisingggg tolonggggggggggggggggg....sapa nak tumpangkan dakussssss

01 December, 2010

252. apam milo

sarapan pagi 1 dis 2010

selamat pagi dan salam sejahtera sahabatkuss sekelian. selamat masuk ke bulan terakhir 2010...semoga kita sihat danbahagia selalu..

pagi ni bagun dari tido ilahjy sediakan sarapan sahur utk anak bongsu yg akan berpuasa hari ni.. dan terus ilahjy mencuba apam coklat dari dapo mas duniaku yg ilah jy cnp semalam.
amatlah mudah kuih ni macam org kata pejam mata leh buat. hehee..tak gitu mas?

sebab serbuk koko kehabisan stok maka ilahjy guna milo sahaja.. sedappppp... mai kita tgok bahan yg senang macam petik jari jer hahaha..20 minit dah boleh makan..terima kasih mas kak ilah cnp resepi ni..muahhh...

bahan:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1 biji telur
1/2 sudu teh soda baikabonat
2 sudu besar milo

caranya:
masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar sehingga sebati.
panaskan acuan yg bergris marjerin kukus 15 minit sehingga masak. acuan yg comel..

29 November, 2010

251. kuih talam pisang

masak 26 hb utk dibawa balik ke melaka


bahagian bawah:

2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
6 biji pisang (ilahjy guna pisang rastali)
4 cawan santan cair (ilah jy guna 1/2 kotak santan kara + air)
1/2 cawan gula apong dari sarawak ( kalian boleh guna gula merah)
gula apong ni tak manis langsung cuma rasanya yg enak...

caranya:

campur kesemua bahan dalam blender kisar sehingga halus. masukkan dlm bekas dan masukkan tepung gandum kacau sebati.

panaskan kukusan dgn api yg kuat kukus sehingga masak lebih kurang 15 minit. kemudian tuangkan bahagian atas. (atau sehingga adunan pisang tu kering dari adunan tepung

bahagian atas:

4 cawan santan pekat ( 1kotak santan kara + air)
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu teh garam

campurkan kesemua bahan sehingga sebati. kacau atas api sehingga naik wap (jgn pekat) tuangkan atas bahagian pisang. kukus sehngga masak. lebih kurang 30 minit.

sejuk depan kipas angin kalu nak cepat makan. tapi jika sejuk semalaman lebih cantik jika dipotong. selamat mencuba... ini pestime ilahjy mengolah resepi ini. nasib baik menjadik... kalu kalian buat tak jadi ilah jy tak dapat nak tolong..hehehe..

ingat ya puan2 kuih ini terlalu banyak utk keluarga yg kecik... buatlah 1/2 adunan ya.. ilah jy bawa balik ke melaka dan beri pada saudara disana ....

25 November, 2010

250. kek stobery jy.



selamat pagi sebelum ilah jy turun ke taman buat taici dan poco2 jam 8 ilah jy cuba paparkan sebijikkk kek yg ilah jy bakar petang semalam.. tak sempat buat n3.. pestime buat kek ni nampaknye tak menghampakan sehingga susah nak alih dari bekas kerana terlalu gebussss hati2 ketika melakukan kerja2 pengalihan heheheheee


bahan:

250gm marjerin
2 cawan gula kasar dimesin halus
2 3/4 cawan tepung gandum
5 biji telur saiz sedang
1 sudu teh soda baikabonat
1 sudu teh perisa stobery kalu suka nak kasi sikit wangi
10 biji stobery segar saiz sedang2
1/4 cawwan air utk blend stobery
pewarna pink seangkatan warna stobery

caranya:

1. blend buah dgn air sehingga halus. sukat sehingga menjadi 1 1/2 cawan. kalu kurang tambah air. kalu lebih sikit tak peee..
2. putar telur sehingga kembang dan gebu.
3. putar merjerin dgn gula sehingga kembang dan gebu.
4. masukan telur sikit demi sikit dgn mengunakan senduk kayu ya puan2.. kacau sebati.
5. masukkan tepung gandum berselang seli dgn air buah stobery dan esen stobery..kacau sebati.
6.bahagi 2 dan warnakan dgn warna pink... dan satu lagi warna asal.. buatlah ikut selera kita.
7. bakar 175 *c selama 50 minit..
ingatttt sapu marjerin `dan tepung pada loyang.

19 November, 2010

249. kerabu mangga epal dan ketam stick

masak lunch 19 nov 2010

salam jumaat penghulu segala hari buat kalian semua
hari ni ilah jy buat kerabu mangga epal bersama encik crab stick... ku curikk dari geng sponge box...heheee

mangga epal diambil semasa balik melaka minggu lepas. pokok belakang umah pak mentua .. betul2 kat tingkap bilik tido ilah jy... hari ni baru sempat buat kerabu... kerabu yg senang tak moo boh bawang tak sedapppp... gaul dlm sambal belacan je...layanzzzz...senang jerrr... parut guna mata yg paling halus supaya senang nak kunyah..hikhikkk ngalahkan nenek..
***encik crab tu kasi celur dlm air mendidih kemudian potong bulat2...

18 November, 2010

menu aidil adha

kuih bakar pandan jagung dan lemang kukus ilah jy
resepi ni ilah jy amek dari dapo mokwok
lemang kukus yang ni pula resepi ciptaan sendiri.. dan serunding daging dari kelantan

salam sejahtera semua
semoga sihat jgn ada yg pening2 lalat pula dek krn makan daging korban terlalu byk.. ilahjy mmg alah daging dah sekarang ni..sejak 2 bulan ni .. kalu makan walaupun sikit pasti kepala akan pusing 360* sooo lebih baik dijauhi sebelum keadaan lebih teruk..
hari ni ilah jy nak kongsi sikit menu dari sebahagiannya yg sempat dimuatkan.. disini..

seperti biasa mesti masak ketupat nasi/nasi empit dgn rendang ayam, tapi sayang ilah jy terluper nak amek gambarnya...

resepi lemang kukus:

dek kerana tak de daun pisang ilah jy kukus pulut lemak dalam plastik. kalu ada daun pisang bolehlah dibakar sebentar dlm oven barulah wangi ... pulut tu hendaklah dikukus dgn santan sehingga masak. kemudian dibalut dlm plastik dan dikukus selama 15 minit supaya ia padat. tu jer caranya...

kuih bakar pandan jagung tu ilah amek dari resepi mok wo.. ramai yg telah buat kuih ni.. pestime ilah jy try...mmg sedap dan enak.. yg pelik tu ilah jy taruh nama pandan jagung.. guna kala hijaooo tapi taruk jagung tin sebagai perasa.. muahhhhh sedapppp....lemak berkrimmm..nanti ilah jy minta izin mokwo nak cnp resepinya...

resepi kuih bakar pandan jagung ilah jy dah derhakakan resepi ini: maaf ya mok wo jom klik sin i utk resepi asal

KUIH BAKAR PANDAN JAGUNG

bahan:
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
3 biji telur ayam
1 cawan santan kara(1/2 kotak je) campur air supaya jadi 1 cwn
1/2 cawan jagung dlm tin
1/2 cawan air
pewarna hijau/kuning
sedikit garam

campurkan kesemua bahan dlm blender kisar sehingga halus. bakar dlm oven 180 selama 50 minit

16 November, 2010

248. kek kukus lapis yatie JB

kukus pada 16 nov 2010

salam aidil adha buat semua... esok kita akan menyambutnya bersama jika dipanjangkan usia dan diberi kesihatan yg baik.
hari ini ilah jy buat kek kukus lapis yg diambil dari laman dapo adik manis kita yatie JB... maceh ya adik manis semanis kek lapis ni.. oppp jgn silap faham... manis nya elok2 belaka..
kalu dilihat bahannya lebih kurang apam pelangi.. tapi yatie dah ubah suai dari resepi yg diambilnya dr tuan punya.. dan akhirnya dapat kat ilah jy..
wahhh mmg sedap... tak sempat simpan esok laaa yatie hari ni juga kak ilah potong dan masukkan dlm bekas utk dibawa ke klang esok pagi. kak beraya bersama 4 adik beradik abang.. kami berkumpul sbb ada urusan keluarga perlu diselesaikan... dan masing2 tak dpt cuti...

dan hari ni ilah jy bersama keluarga berpuasa sunat..sempena wukuf di pdg arafah.. nanti berbuka bole la rasa kek tuu... minta izin kak kopi ya resepinya yatie...

bahan:
5 biji telur (sejuk dlm peti ais)
1 1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baling powder
1 sudu besar ovelet
150 ml susu cair
1/2 sudu teh garam
100 gm minyak masak
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil coklat emulco

caranya:
1. putar telur dan gula bersama ovellet sampai gebussss masukkan minyak kacau sebati
2. masukkan tepung yg diayak bersama baking pwdr berselang seli dgn susu,garam
3. bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan dgn koko dan emulco.
4. kukus bermula dgn koko dahulu selama 5 minit kmdn masukan pula warna asal kukus lagi buat sampai habis.


**caranya nanti dulu, ilah jy nak kemas2 g berbuka diluar sambut birthday sisulungkusss yg ke 21 tahun dan raikan kejayaan UPSR sibongsu kusss.. yg mendapat 4a1b... kesian sains dpt b jer... syukur segalanya ku terima...***

11 November, 2010

PASTRY GEBUSS ILAHJY -ulang tayang

perhatikan cara melipat pastry. maaf ilahjy hanya sempat lukis saja.. harap kalian faham perhatikan arah anak panah ketika mengelek. setelah selasai 3x gelek baru dipotong mengikut saiz2 yg kalian kehendaki...
hasil pertama seperti diatas,( keras ranggup) ini mengikut adunan asal dlm buku yg ilah jy ada... setelah di ubah suai caranya baru dapat kembang gebusss seperti dibawah......
SILA rujuk dlm n3 pastry.... klik sini yee..http://ilahmasakanku.blogspot.com/2009/08/pastry-rapuh-ku-menjadikk-aku-ubah.html

seminggu dua ni ilahjy nampak ramai kawan buat menu ni guna pastry yg dibeli sampai ada yg kempunan nak beli sbb jenama ituss tidak ada dikawasan masing2 ilahjy pernah beli juga dan merasai jenama tsbt... apa kata ilahjy kongsi cara buat dirumah... pada tahun 2009 ilahjy dah try 3,4 kali resepi ini sampai ilah jy ubah2 bahan sampai jadi... tapi tak la serupa yg dibeli kualiti nya mmg la cantik... tapi sayang ilah jy tak amek gmbr semasa mencanai... nanti ilah jy usahakan amek gmbr dlm bukunya..

http://ilahmasakanku.blogspot.com/2009/08/pastry-rapuh-ku-menjadikk-aku-ubah.html

08 November, 2010

etika dimeja makan..jom lihat kalu berminat..


salam sejahtera semua yg sudi membaca diruangan ini.
sekadar berkongsi sedikit pengalaman yg ilahjy ada dan pernah beberapa kali belajar semasa hidup dalam lingkungan yg tidak boleh dielakkan.

tahukah kalian adab2 makan dimeja makan ketika acara makan beradab sedang berlangsung???
semasa ilahjy berada dimeja makan beradab pada 2 nov lalu ilahjy telah dilandai sedikit kesilapan tata makan. ini dilakukan oleh tetamu disebelah ilahjy. dia telah mengambil /menggunakan plate yg disediakan utk ilahjy. mungkin lalai..tapi katanya selalu dia makan beradab. ilahjy sudah 2 thn tidak bersama mereka. krn tugasan en hubby diluar negara. tetapi masih ilahjy ingat lagi tata makan dimeja makan. kalu takut keliru ilahjyakan pandang ke meja senior2 dulu..kalu pandang meja yg junior nanti hancusss sbb yg paling senior pun boleh kapur....hehee..

yg penting kita ketahui apakah tema/menu utama kita pada hari itu. kalu tak pasti pandang dimeja apakah jenis2 alatan yg disediakan pasti akan kita ketahuinya. itupun kalu kalian pernah belajar sebelum melangkah masuk ke majlis rasmi.

walaupun hendak makan nampak senang tapi sebenarnya amat rumit sekali. penuh dgn tatatertib dan susun cara mengambil peralatan yg disediakan..maksud aku sudu garfu plate dsbnya....

ingin aku kongsikan bersama kalian.. harap maaf jika ada kekurangan. sila tambah jika anda berpegetahuan mengenainya....

jom kita saksikan apakah ia...

sila pandang ke gambar berpandu dari kiri... ini adalah cara makan western food

a.
air dalam gelas ada 2 jenis
1.gelas kecil utk minum raikan... minum ketika berdiri dan ucap selamat kpd yg diraikan..
2.gelas besar gedabak tu utk kalian minum semasa makan laaaaa...

b.
mesti gunakan apron putih tu jgn nak guna tisu paper lak.. nanti org gelak..

c.
ada cenderahati dihadapan tu kebas laaa.. selalunya utk wanita jer laa..

tatacara yg penting:

1.plate yg ada keju dan pisau.

hak kita sebelah kiri .. bukan kanan ya..tetamu sebelah aku sudah kebas aku punya malam tuuu jadi aku tak dpt makan roti laa huahuaaaa.. tapi kalian pasti akan rasa janggal kalu guna sebelah kanan... cuba laaa..
nota: guna tangan kanan utk sapu keju pada roti. makan guna tangan kiri..apa nak buat adab begitu.. kalu kalian takut salah disisi agama guna la tangan kanan..pedulikan org lain...hehee aku ttp guna ikut adab..jgn malukan diri..sesekali jer..

2. garfu kecil.

digunakan bersama pisau sebelah kanan sekali utk menu pertama western food..
contoh malam tu ada sedikit spagheti dan ikan solmon.. apa lagi potong dan makan lah perlahan2 jgn habiskan kesemua hiasan dlm plate contoh sayuran..nanti nampak sangat kita kebuluran..kadang2 aku lapar aku habiskan juga.. hehe..

3. sudu bulat

utk menu ke dua biasanya sup. mushroom sup ..tapi malam tu herba sup..sedap juga..
sudu ini digunakan tanpa pasangan..kita boleh tahu berapa jenis menu yg ada berpandukan sudu dan garfu...
ok masa makan sup ada adab dia... jgn mulut cari sudu ya..tapi sudu cari mulut dgn penuh kasih sayang... sudukan sup bermula dari dada kita ke depan dan tarik ke tebing mangkuk utk buang lelehan sup. kemudian baru dibawakan ke mulut ya... jgn hirup berbunyi.. mesti sedut perlahan2. kah kah kah boleh ke kalian buat? cubalah dirumah..senang saja
kalau nak habiskan sup hendaklah disendengkan ke depan bukan ke dada kita nanti tumpah laa...hihi..

4. garfu besar kiri dan pisau besar sebelah kanan

inilah masanya menu yg paling berat sekali samada ayam atau daging...
tekankan garfu pada makanan dan potong lah menggunakan pisau itu sekecil yg mungkin semuat mulut yg mungkin utk dimakan.. berikan tekanan pada tangan kiri supaya ayam tidak melompat tinggalkan kita.. kahkahkahhh...

nota penting: setiap kali sudah makan kesemua sudu garfu hendaklah disusunkan secara terlentang supaya ia tidak jatuh ketika pelayan mengambilnya...berikan kerjasama..
jgn terbuka bermaksud kita belum sudah makan. kalau sudah selesai makan kita rapatkan kedua2 jenis sudu garfu itu..

5. sudu dan garfu kecil di depan cawan kopi itu utk desert..

tolong guna kedua2 sekali selalunya menu ini ada kek dan ais krim dan snak... sila tinggalkan hiasan kecil2. buat malu saja kalu habiskan. tapi kami rembat je kalu tak kenyang..kuikuikk...

6. cawan kopi/teh..

minta lah kalau anda ditanya... elok minta teh kalu kopi pasti macam jadammm... huahuaaa aku selalu terkena...

dgn itu berakhirlah sessi makan... ada sesapa yg lebih arifff?? tolong kongsi ya..

berbeza dgn cara makan ..chinese food guna chopstick laaa kalu tak reti gunalah sudu tebal tuuu apa lagi... jgn tamak masuk kesemua makanan, makanlah dgn sikit dan sopan malu2 kucing padahal lapau nak mampuih...

begitulah adab makan ..masuk kandang kambing dan lembu tak sama begitu juga majlis makan... kalu kita terbiasa dari kecil dgn sopan santun tak susah kita amalkan cara ini.. nasib baik datuk aku dah ajarkan sedikit2 masa aku sekolah dulu... penuh adab...cerewet mak wet...
tapi bila aku dah masuk majlis baru aku rasa amat berharga datuk aku ajarkan adab makan... macehhh tok wan ku cyg... semoga arwah ditempatkan bersama org beriman..amin..