JUADAH BERBUKA KE 15, 15 OGOS 2011
ada sapa2 yg nak diet tak mauu makan nasi masa berbuka? meh sini makan puding suji yang mengenyangkan ini. ini kali ke 2 ilah jy buat. tapi ilah jy sudah permudahkan resepi ini. kali ini rajin sikit makan bersama sos kastard pula. hari tu makan dgn susu cair jer.. kesemua anak dara kuss suka sgt sampai ulang2 makan. tak sia2 akuss membuatnya. cuma en hb mcm biasa la tak suka kuih lembek2 ni ekekeee... kali ni ilahjy guna loyang besar utk membekukannya dan mudah dipotong jika disejukan dlm petisejuk. molek dibuat tengahari.
aikkk awat ada anggur hijau tuu?? pelakun tambahan.. semalam ilahjy pergi petik tepi pagar jiran sebelah kuaters kami ni. sepanjang pagar kem penuh dgn buah2 anggur ni.. pakan lah masam kalau manis dah lecauuuu dah..hahaha... beribu2 anggur tuan punya tak dpt petik sebab sebelah kami sebelah dia habuk pun tak dak... kesian.. tak lama lagi datang la pemotong pokok..kem pantang semak la weyyy.. nanti ilahjy amek gambar pokok anggur tu yaaa...
JUADAH BERBUKA KE 15, 15 OGOS 2011
bahan: ilahjy
1 cawan tepung suji
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
3/4 cawan gulaa:
3 biji buah pelaga(jika suka harumnya) setelah masak keluarkan
1 sudu teh garam
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar serbuk koko
caranya:
1.satukan kesemua bahan kecuali marjerin dan serbuk koko. kacau sehingga berkilat dan pekat.
keluarkan biji pelaga. tuangkan separuh dalam bekas.
2. masukkan serbuk koko yg dibancuh dgn 1/4 cawan susu cair/air, terus di kacau sehingga sebati padamkan api. tuangkan ke atas adunan lapisan pertama tadi. sejukan dlm peti sejuk baru dipotong dan makan bersama sos kastard.
bahan sos kastard:
2 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan susu cair
1 cawan air
8 sudu besar gula
sedikit garam
caranya:
satukan kesemua bahan dan kacau atas api sehingga pekat. tambah susu jika pekat, tambah tepung kastard jika cair. semua kepekatan mengikut selera masing2.
5 comments:
Slam kak selamat menjalani ibadah puasa
menarik pulak puding suji ni...sy nak cuba lah buat ..tpg suju pun ada lg ni...dahlah saya suka mkn ape saje puding yg bekuah..tq kak resepi
dalam stok memang dah lama ada tepung suji..ingat nak wat talam suji pun tak jadi2..kiv resepi ni..anggur tu nampak cantik..mcm plastik jer...
puding suji?
macam tak pernah makan..
??
kak ilah sihat?
lama x jenguk sini..
dulu arwah opah pun ada tanam pokok anggur..
memang masam dan berbuah sekali jer..
salam kak.. sedapnya nampak puding suji tu.. ada tepung tu .. boleh la try nanti
2 shiela
nanti dah cuba buat n3 nya ya.. kak nak lihat
2 naz
sedappp buat laaaa cepat kenyang..
2 cik gu isza
kak sihat.. lama kita tak bual.
cuba lah buat sedappp...
2 juwita
nanti try masukkan kat dapo ita tauu
Post a Comment