bezakan rempah asal warna hitam bila dah dimasak jadi kemerahan..
caranya:( bahan2 nya tolong kutip di N3 DI BAWAHNYE)..malas nak taipan...
rebus ayam dan udang setelah masak toskan.
masukan perencah laksa ke dalam air rebusan bersama
2 batang serai diketuk dan perasa.. kuah ini agak pedas.. tambah sikit gula yaa..
kalau suka pedas jgn laa ...jangan lupa pati santan tauuuu..aku guna yg paket jer..takut nak mkn kelapa..kolestrol...maaaaa..masak sampai mendidih maaa...
... aiyaa CNY sudah dekat aku punya bahasa mau jadi cina maaaa... aiyaaa gua lupa maa mee hoon kasi celur laaa itu bahan utama maa... olang sarawak tak pernah makan dgn lain punya mee... mee hoon jua maaa...
hiasannya:
macam selalu laa... taugeh, isi ayam. udang, cili merah, limau, daun bawang,sup dan ketumbar
cuma ditambah telur dadar digulunbg dan dipotong nipis2...
2 comments:
salam..kat umah akak ni tak berapa lakulah laksa sarawak..tu yang malas nak buat..
wah tentu seronok farah datang kat umah kamu..
oo gi jugak ke pasar tani ek..mentarang tu memang kadang-kadang ada..kadang-kadang tak ada..
akhirnyaaaa... jumpa juga...saya luper blog mana yg saya tau pasal mentarang ni.. puas saya cari resepi tu... konon nak bgtau kak ina tentang mntrg tu.. tak deee.. dpt kad bisnes org tu... tepon tapi tak de juga stokk...huhuhuu.. laksa tu kan dari sarawak..susah juga nak sesuaikan ...kami biasa dok sana maka biasa makan..
Post a Comment