

tengahari semalam p kedai dlm kuaters ni..nak beli ikan. sekali tengok ikan dah 3 hari punye stok..hampehhh tol.. dgn segera menu utk hari ni ilah jy ubah .... lagi pun jemu hari2 makan nasi.. sebenarnya kanji kedah ni dah kali 2 ilah jy masak utk bulan posa ni... cuma tak buat N3 ...
kanji kedah ni resepi diajar oleh datuk ilah jy semasa ilah jy masih sekolah di alor star lagi.. datuk kusss tukang masak kanji waktu moreh di masjid seberang pantai johor alor star kedah.
ada kelainan dri bubur lambuk yg biasa kalian makan. rasanya jauh berbeza. sehinggakan anak2 ilah jy lebih suka resepi ini dari bubur lambuk yg lain.. tah kenapa diberi nama kanji? dulu masa kecik2/zaman tok nenek kalu baby lapau, masak nasi air kanji diambil dan dicmpur gula dan terus diberi minum.. ilah jy sering buat mcm tuuu walaupun masa tu dah sekolah menengah.. sedap tauuu rasanya..
berbalik kanji kedah niii kalau kalian sudi nak cuba meh lihat kat N3 tahun lepas kat bahagian LABEL NASI YEEE.sini cara membuatnya ilahjy telah sediakan.... layanzzz...
2 comments:
salam ilah..bubur ni memang menjadi menu pilihan keluarga cm..tak kira bulan ramadhan atau hari hari biasa...nanti nak cuba resepi ni pulak ya..t.kasih
Selamat hari raya buat ilah sekeluaga semoga selamat sampai kekampung halaman.Maaf zahir batin.
cubalah kak..sbb ada kelainannya.. kwn ilah org kelantan selalu buat resepi ilah ni kena dgn tekak dia sekeluarga...
Post a Comment