khas buat kita yg bergelar perempuan...ahaksss

SAMBAL HITAM
bahan:
1 cawan belimbing buluh rebus dan tumbuk hancur kasar perah airnya. kalu suka masam biarkan airnya..tapi amek masa lah nak kering.
1/2 cawan ikan bilis
1 biji bawang besar mayang panjang
1/4 cawan cili padi mesin kasar
sedikit kicap
1 sudu besar gula
minyak utk menumis
caranya:
tumiskan ikan bilis sehingga sedikit wangi, masukkan cili padi dan bawang besar goreng sehingga sebati masukkan belimbing dan sedikit kicap dlm 3 sudu besar dan gula garam secukup rasa. masak sehingga sedikit kering dan toskan minyak sedia utk dimakan.
catatan: sambal ini adalah adaptasi dari sambal hitam pahang cuma ilah jy kurang guna kicap saja ubah selera.


nanti saya masukan resepi ada tetamu dari sibu ni..
bahan;
1 ekor ikan nyok2 sebesar dlm gmbr
bahan mesin:
20 biji cili kering secukup pedas
1 biji bawang besar sederhana
1 sudu besar jintan kasar
1 sudu besar rempah biji
1 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit
2 sudu besar rempah kari ikan
mesin kesemua bahan sehingga halus dan tumis dgn minyak secukupnya.
setelah pecah minyak masukkan air asam jawa secukupnya/ asam keping
setelah mendidih masukkan ikan dan daun kunyit disiat2kan. masak api perlahan sehingga ikan empuk. rasa garamnya.
3 comments:
perhhh...sambal hitam makan ngan nyok2 masak asam....
memang sedapp bangat tu...
akak...tumpang lunch sekali boleh....
kat sini pun ada sambal hitam, kita kesip2 air liur ni ha...
selamat hari wanita, kak Ilah...
assalam kak, sambal itam tu bubuh kicap rupanya...ni nieza bawakan akak roti ni cicah sambal tu pun sodap..hehe
Post a Comment