selamat malam...
malam ni 11.10.11 ilahjy buat mee kuah udang geragau.... atas permintaan anak bongsu nur liyana sejak awal pagi tadi...
alkisahnya.. semasa ilah jy rebus ubi pagi tadi tup2 gas habis... terpaksa lah mee kuah ni di bawakan ke malam... ilahjy juga ajak kawan2 makan pagi tadi terpaksa dibatalkan.. nasib baik ajakan itu bukan janji..cuma sekadar ajakan morning coffee...sepontan...
esok pagi inssyllh agenda M.C akan diteruskan...
resepi mee kuah udang geragau (ciptaan ilahjy)
bahan:
A:
3 sudu besar udang geragau
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah (ikut pedas)
mesin bahan2 ini sehingga halus
B:
1 sudu besar serbuk rempah soto
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
C:
1 biji tomato di belah dadu
1 ikat kangkung
3 biji telur
4 ekor sotong dadu
6 ekor udang hidup besar
1 biji ubi keledek direbus empuk dan di mesin halus
1 paket mee kuning
caranya:
1.panaskan minyak tumiskan bahan mesin dan rempah soto sehingga wangi.
2. masukkan udang, sotong, sos cili, sos tiram, kicap dan garam
3. masukkan keledek mesin bersama airnya. setelah mendidih masukan kangkung dan tomato
4.pecahkan telur sebiji2 jangan kacau tunggu sehingga mendidih baru di kacau sebati.
5. sedia utk di hidangkan.
4 comments:
sedapnya tgk mee kuah akak ni...bubuh rempah soto ke?mana nak cari rempah tu kat sini kak....tumpang mkn sini jer lah..hehe
Assallamualaikum kak Illah..
Sihat ke kak? Harap sihat2 ye..
Best rasa udang geragau.. Naz suka buat cucur dengan udang geragau ni..
Bestnya mee akak tu.. Ada asam limau sekali.. Naz suka...
2 nieza..tak yah masuk rempah tu pun boleh kak saja kasi kelainan raasa..
2 naz..wah nama baru nie...kak sihat jer naz
salam dari Singapura
saya baru je try recipe nie tadi , Alhamdulilah sedap.
pada mula saya mcm curiga pasal guna sos tiram, kicap dan cili sauce (ingat kuah akan terlalu masin /manis) ..tapi bila dah mix semua rasa nyer balance .hanya saya rasa saya patut tambah air masa blend ubi keledek (saya blend pekat) dan biarkan telur tu masak begitu ,tak payah gaul sangat.
terima kasih , this is a recipe worth keeping!
Post a Comment