Ahad 11 dis 2011 dlm perjalan pulang ke KL dari melaka kami berhenti di Bukit tembakau tempat kraftangan dijual... sebelah jalan nun ada dijual kupang segar sekilo 6rm..setelah ditimbang kupang, ilahjy terpandang sayuran ini...BEREMI namanya.. sayuran ini hampir kepupusan krn ia hidup di sawah bendang... sekilo 10rm. ilahjy beli cuma 5rm sahaja.
malam tadi terus dibuat urapa kegemaran en hb... serba ringkas masak separuh sahaja... ada berbaki lagi utk hari esok pula... sapa2 belum pernah makan dan merasa beremi?
selalu kita guna daun selom utk buat urap..tapi daun beremi ni agak pahit dan liat2 sikit maka ada lah keenakannya semasa kunyahan dilakukan... hehehehee... nanti ilahjy amek gambar daun segar... terlupa la pula...supaya kalian akan kenal..daunnya seakan daun pokok bunga kembang sepuluh pagi....
resepi yang ringkas boleh tahan rasanya:
bawang kecil
ikan bilis
kunyit hidup
sedikit garam
sedikit kelapa muda parut
blend sehingga halus bersama sedikit air.
panaskan atas kuali sehingga wangi masukkan kelapa muda parut
kacau sehingga bangkit wangi baru dimasukkan sayur beremi yg dipotong pendek.
kacau sentiasa sehingga layu.
6 comments:
kat sawah je ada sayur ni kan?hai sedapnya ..
salam kak ila... bukan bukit tembakau kot.. telok mas agaknya...
kalo telok mas yg bawah bukit taman telok mas tu mmg ada jual kupang ngan beremi. tapi tak penah beli beremi sbb taktau nak masak. tengok gambau akak mcm sedap je... gerai tu kadang2 ada jual tiram segar tau.. sekilo Rm6 je. murah kan?? kalo kl sekilo dh rm60!
salam kak ila...bestnya kalau dpt kupang segar....
salam k.ilah..atie xpernah makan beremi ni.mungkin pernah tgk la kot...bila dah buat kerabu tu cam sedap sgt!
dulu saya tak pandai makan ulam ni.. bila buat kerabu cam ni.. baru lah laju makan.. kkdg jer jumpa ulam ni ada jual kt psar..
Assallamualaikum kak Ilah..
Sedapnya kak Ilahhhh.. Naz suka kerabu ker urap ker mcm ni... Selera kita sama ni kak.. Kalau Naz jadi balik Melaka, dah ada kat sana, Naz colling2 akak eh..
Post a Comment