30 December, 2011

SELAMAT TINGGAL 2011


TAHUN TERUS BERLALU SILIH BERGANTI HIDUP MESTI DITERUSKAN......
RAKAMAN AKSI SEEKOR KUCING DITEBINGAN RUMAH YG SETINGGI 8 TINGKAT SEKADAR MENGISI MASA KU....DIKETIKA KERESAHAN INI....GAMBAR INI DIAMBIL DARI BALKONI RUMAH KU...



Salam penuh kerinduan pada teman2 blogger kusss sekelian.

hampir 2 minggu ilahjy tak bersiaran membersihkan dapor maya ini dari kesawangan.
entah kenapa sejak akhir2 ni dipenghujung tahun sebegini semangat utk buat N3 terkini kian pudar. mungkin kerana diri ini tidak berapa sihat. biasa lah pengidap hypotiriod ni... mood kadang2 merudum kadang2 menaik...

bermula 5 dis semenjak en hb kemalangan di gua tempurong semangat ini belum pulih sepenuhnya. dilandai pula ilah jy terkena serangan alahan.. kata orang tua.. sopak garam.. atau gegate... dua minggu dalam rawatan sampai amek suntikan minggu ini minggu ke 3 sudah berlalu. sudah ada perubahan. bermula pula 25 dis sebelum dan selepasnya.. kenduri doa selamat di adakan sempena en hb selamat dlm kemalangan.. sejak itu badan kepala ku sakit dan cuba dirawat dgn memakan ubatan dan badan kian merasa berat... mungkin faktor tiriod tersebut mempengaruhi segalanya....

hari ini tarikh telah menjejaki ke penghujung tahun 2011. ku gagahi juga utk menulis, bagi tinggalan kenangan pada tahun 2011 ini... ku sematkan sedikit kenangan gambar di atas.. sebagai pendorong kepada semangat baru ini.. di tahun baru yg bakal ditempuhi nanti...

walaupun tidak bersiaran mengupdatekan masakan tapi sempat jua ilahjy bertandang ke rumah kawan2 yg amat aktif seperti biasa.... tahniah buat semua teman2 blogger masakan yg setia dan masih sihat melaksanakan minat dan tugaasan masing2... kejayaan teman2 seperti yg terkini izah muffin lover masuk JELITA, anna qawina yg telah menjadi pengusaha makanan aka kek dll hasil dari berblog begitu juga madiha aka ratna yg telah bertambah tempahan hari ke hari, dan kejayaan anak2 teman2 blogger dlm peperiksaaan amat juga membanggakan dan ilahjy ucapi tahniah...terutama nor secubit garam, ita masam manis dll... yg tak termuat disini jgn kecil hati ya.. maafkan ilahjy yg tak berapa sihat lagi ketika ini.... juga tahniah buat mas dunia ku yg bakal mendapat anak ke 3 ditahun baru dan takziah buat izah walaupun keguguran ada hikmahnya...jua ingin ilahjy rakamkan t.kasih kepada semua yg sudi berkongsi resepi terutama ratu talam yg sama2 minat dgn ilahjy masakan kukus2 iaitu yatie memories dan pengalaman masing2 ditempat org seperti nieza di finland..mamasya diEgypt ,ita jamaludin dijepun,
jutaan terima kasih jua pada semua teman yg sudi dan tak putus masuk komen disetiap N3 yg telah ilahjy buat selama berblog ni. tak dpt ilah jy sebutkan 1 per 1.. semua masih dlm lipatan kenangan dan ingatan ini... jgn lah kalian sangsi yaa..sayang kalian semuaaaa muahh muahh...
tiada ucapan utk di ungkapkan.. hanya terima kasih semoga kita diberkati dgn pengisian minat ini..aminnnn..

sebelum jendela tahun 2011 ini berlabuh. ingin ilahjy bermohon kemaafan kepada semua teman2 yg sudi betandang ke dapo maya ini yg sudi berkomen di ruangan tersedia ilahjy ucapi dgn jutaan terima kasih... atas kesudian teman2 semua..

semoga dipenghujung tahun ini kita akan mendapat tahap kesihatan yg amat baik dan dapat meneruskan kehidupan di tahun 2012 akan dtg dgn penuh semangat.. ilahjy mohon teman2 doakan kesihatan ilahjy terus menaik seperti semangat kalian menulis di dapo masing2....

apapun yg terjadi dan bakal diharungi di tahun ini... ilahjy mengambil kesempatan yg ada ini utk memohon ribu kemaafan dari kalian semua. ampuni lah daku sekiranya ada tersalah kata tersilap taipan yg menyentuhi hati kalian semua. semoga ia berlalu dgn rela...
semoga persahabatan kita di alam maya ini berkekalan sehingga akhir hayat...

terima kasih atas segala sokongan dan semangat yg ktia tibarkan bersama2 dlm bidang yg kita sama2 minati ini... semoga kita berjumpa lagi di tahun mendatang ...

sekian ilahjy sudahi dgn ucapan selamat tinggal tahun 2011 dan selamat datang 2012.
berjumpa lagi jika panjang umur. insyaAllah.... dengan izinNya.... AMINNNN....

19 DIS 2011 ULANG TAHUN KE 3 R.S.JY

SELAMAT HARI ULANG TAHUN KE 3 RESEPI SUMBANGAN JY

SEMOGA ILMU YANG DIKONGSI MEMBERI MANFAAT KEPADA SEMUA

TERIMA KASIH KEPADA KAWAN-KAWAN DAN PENGUNJUNG SETIA RSJY

sebenarnya ilahjy mula berblog pada jun 2008 tetapi blog masakkan ini lahir 6 bulan selepas blog2 peribadi dikeluarkan.
kini blog pribadi ditutup kerana ilahjy nak beri tumpuan pada blog masakan yg menjadi kegemaran pada ilahjy dari segalanya...

19 December, 2011

375. MUDAHKAN KERJA DI DAPUR

CARA ILAHJY KERINGKAN SERAI DAN DAUN LIMAU PURUT UTK BERTAHAN LEBIH LAMA DI DALAM PETI SEJUK



Hari ini ilahjy cuba berkongsi cara mengeringkan serai yg terlalu banyak kat rumah ni ... utk disimpan dalam jarak masa yg panjang tanpa merosakkan serai.

sebenarnya serai ini ilah jy amek dari kebun ilahjy di melaka. setiap kali balik ke melaka pasti serai2 ini berkilo2 dibawa balik kadang2 disimpan dalam peti sejuk letak dlm bekas tupperware pun ia akan rosak juga. ia akan menjadi hitam di dalam nya..

pengalaman 3 tahun lepas, ilahjy keringkan daun limau purut utk disimpan lebih lama lagi sehingga 6 bulan ia akan tahan lama didlm peti sejuk tanpa lecur atau berkulat.
berpandukan dari pengalaman itu ilah jy cuba pula mengeringkan serai2 yg berkilo2 ini, supaya lebih tahan lama disimpan dlm peti sejuk...

cara kedua2nya lebih kurang sama. mari kita saksikan bagaimana ilahjy keringkan ke dua2 bahan masakan utama kita ini supaya ia tahan lebih lama lagi...



daun limau purut:

caranya:
cuci bersih daun2 nya.
toskan di dalam bekas berlubang seperti dlm gambar.
biarkan ia mengering di dalam peti sejuk, seminggu lebih kurang.
daun limau akan bertukar warna dari hijau menjadi seperti di dalam gambar.
kemudian ambil daun2 tersebut masukkan di dalam bekas kedap udara.
simpan di dalam peti sejuk selama kita mahu.
masukkan ke dalam masakan seperti biasa.
daun tadi akan kembang ke warna asal.
harumnya tetap sama. cubalah....



serai

caranya:

bersihkan serai
gunakan sagat seperti di dalam gambar.
sagat serai tadi secara serong.
dalam suhu rumah letakkan serai2 tadi di atas kertas.
serakkan ia. supaya serai mudah kering.
keringkan 4-5 jam tanpa menggunakan matahari.
setelah itu masukkan serai2 tadi ke dalam bekas berlubang seperti daun limau purut tadi.
ilahjy alaskan kertas di dalam bekas tersebut.
keringkan ia di dalam peti sejuk selama 4-5 hari.
kemudian pindahkan serai2 tadi ke dalam bekas kedap udara.
simpan di dalam peti sejuk.
bila hendak digunakan terus masukkan ke dalam masakan.
selamat mencuba...


13 December, 2011

374. URAP BEREMI

inilah rupanya beremi sama dengan pokok bunga kembang 10 pagi... jgn salah beli..
Ahad 11 dis 2011 dlm perjalan pulang ke KL dari melaka kami berhenti di Bukit tembakau tempat kraftangan dijual... sebelah jalan nun ada dijual kupang segar sekilo 6rm..setelah ditimbang kupang, ilahjy terpandang sayuran ini...BEREMI namanya.. sayuran ini hampir kepupusan krn ia hidup di sawah bendang... sekilo 10rm. ilahjy beli cuma 5rm sahaja.

malam tadi terus dibuat urapa kegemaran en hb... serba ringkas masak separuh sahaja... ada berbaki lagi utk hari esok pula... sapa2 belum pernah makan dan merasa beremi?
selalu kita guna daun selom utk buat urap..tapi daun beremi ni agak pahit dan liat2 sikit maka ada lah keenakannya semasa kunyahan dilakukan... hehehehee... nanti ilahjy amek gambar daun segar... terlupa la pula...supaya kalian akan kenal..daunnya seakan daun pokok bunga kembang sepuluh pagi....

resepi yang ringkas boleh tahan rasanya:

bawang kecil
ikan bilis
kunyit hidup
sedikit garam
sedikit kelapa muda parut

blend sehingga halus bersama sedikit air.
panaskan atas kuali sehingga wangi masukkan kelapa muda parut
kacau sehingga bangkit wangi baru dimasukkan sayur beremi yg dipotong pendek.
kacau sentiasa sehingga layu.

373: KEK GULUNG ZIRAFAH

selamat sejahtera kpd semua sahabat alam maya kusss sekelian..
sekian lama aaceceeee lama ker? huhuu hanya beberapa hari..tapi terasa amat lama...ilahjy menyepikan diri dari menghupdate kan blog kesayangan ini... terutama masak memasak...
pelbagai ujian ALLAH SWT turunkan pada kami sekeluarga.... bertimpa2 masalahnya.. namun kami tetap redhaaaa semoga ada hikmah disebaliknya selepas ini...
biarpun kita kehilangan harta benda, tetapi yg lebih berharga adalah nyawa dan keselamatan... yg masih terpelihara dari musibah...aminnnn...(en hb kusss baru kemalangan di gua tempurong saga kusss out..5 dis lepas... 4,5 bulan lagi baru saga kembali ke KL..yg ptg en hb selamat..aminn)

semakin hujung tahun bakal kita tinggalkan semakin byk dugaan yg ilahjy tempuhi.... pelbagai masalah ...urusan keluarga telah selesai tapi masih ada kesan atau ringkas nya ..rumah dah siap pahat masih berbunyi... itupun ilahjy terima kerana semua dibuat dgn niat yg ikhlas....
apapun iktibar dari semuanya kita kena berhati2 dan sentiasa membuka mata hati dgn segala tindakan kita ambil...supaya kita tidak mudah ditipu dan sbgnya....
apaun dugaan hidup mesti diteruskan biarpun tertangguh pasti diteruskan jua.. jommm kita lihat kek dibawah ni... apa kesudahannya.. inilah pertama kali kek gulung menjadi...resepi kak wan ni amat mulus dan mudah digulung.. jommm layanzzzzz..


digulungkan pada 7 dis 2011..fuhhh menjadiiiii tahniah utk diri sendiri gulungan yg tak patah walaupun sikit..ngeh ngeh ngeh..sukanya akusss.. terima kasih K1.... lewat buat N3 sebab terlalu bz semenjak 2 menjak ni....
sapu jem jer sbb malas nak buat cream..hehehe
semasa sejukkan kek atas redai terbentuk lekukan tuuu..
sedikit hangit.. huhuuhuuu
adunan hijau sebelum dan selepas di bakar..memang gebussss lembuttt acuan 10x10x1
corak zirafah yg dibuat tanpa lakaran ..maklumlah org malas ngeh ngeh ngeh kerja nak cepat jer
bahan2:sumber rujukan dari blog citarasawan
sila ke dapo k1 yg sentiasa menawan...

Bahan A:

3 biji kuning telur
15 gm gula halus
60 ml air
40 ml minyak jagung
75 gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanilla

Caranya:

pukul kuning telur dan gula sehingga berkrim.
masukkan esen,air dan minyak putar sebati.
masukkan tepung dan putar sehingga sebati.

keluarkan 2 sudu besar utk mencorak zirafah....A(*)


Bahan B:

8gm serbuk koko
1 sudu teh coklat emulco
ilahjy guna pewarna oren dan hijau

Bahan C:

3 biji putih telur
50 gm gula halus
1/4 sudu teh cream of tartar

caranya:

putar kesemua bahan sehingga bertanduk.
kaup dan balikan dgn bahan A di atas sehingga sebati.
masukkan bahan B kacau sebati.

jika guna warna mcm ilahjy sila ikut selera masing2.
seperti gambar di atas. corak warna oren dan bahan utama warna hijau.

ADUNAN CORAK ZIRAFAH:

1 biji putih telur
2 sudu teh gula halus
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar adunan A (*)

caranya:

1. pukul putih telur dan gula sehingga bertanduk
2. masukkan kesemua bahan yg berbaki dan kaup balikkan sehingga sebati.
3. masukkan adunan ke dalam pipping beg dan corakkan seperti ilahjy buat.
4. bakar170 darjah selama 1 minit sahaja. keluarkan dari oven.
5. kemudian tuangkan adunan A yg berwarna hijau/coklat
6. ratakan dgn spatula dan hentakan supaya rata.
7. bakar 190 darjah selama10-14 minit.
8. angkat dan keluar dari acuan 10 x 10 x 1
9. sejukkan seketika dan keluarkan kertas terbalikan atas sekeping kertas yg baru/bersih
10. sapukan jem dsbnya, mulakan menggulung dgn cermat.
11. simpan 1jam dalam peti sejuk baru di potong.

19 November, 2011

372. PULUT LAPIS KASTARD JY


bahan: resepi ilahjy sendiri utk rujukan masa depan
RESEPI ILAHJY YG LAIN KLIK SINI YA

1/4 cawan tepung kastard
1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
5 cawan santan
1 sudu teh garam


caranya:

masukkan kesemua bahan dlm pengisar.
kisar sehingga sebati.
panaskan dlm periuk sehingga naik wap.
bahagi kepada 3 warna.
tuang selapis2 kukus sehingga kering cakar dgn garfu baru dituang lapisan seterusnya .
ilahjy beri warna asal kastard, hijau, dan perasa coklat emulco.
akhir sekali kukus selama 20 minit agar masak betul2.
sejukan 1/2 jam baru di potong.

loyang sebesar pinggan makan correlle:

beras pulut disukat setengah daripada loyang.
rendamkan semalaman atau beberapa jam.
kukus pulut tanpa air sehingga 3/4 masak, kacau rata.
masukkan santan pekat bersama garam dalam 1/2 cawan.
kacau sebati dan kukus lagi sehingga betul2 masak.
angkat dan padatkan dlm loyang.
kukus kembali sehingga naik wap di atas pulut baru dituangkan lapisan kepala.
buat sehingga habis.

nota utk diri sendiri:

cara kali ini menampakan pulut itusedikit berderai ketika dimakan. resepi yg terdahulu ilahjy masak pulut bersama santan tengelam kan pulut maka hasilnya pulut akan lembut dan mampat dan padat...

ke dua2 cara ilahjy suka...

17 November, 2011

371. RENDANG PARU HATI DAN LIMPA


ilahjy makan hati berulam kan limpa dan paru huhuhuhuuuuuu.. sedihnya hati..mengenang kan nasib yg tak berapa diuntung....... sapa nak tolongg nieee?????

kepada sap2 yg makan hati hari nie meh sama2 kita makan hati.... kepada ibu ayah yg bertuah atas kejayaan anak2 dlm upsr.. jgn makan hati tauuu... makan rendang tak peeee...
bagi yg kurang bernasib baik tu ..syukurilah apa yg ada..kerana A tak menentukan siapa kita dimasa depan..

tenang2kanlah hati kalian dengan rendang yg ilahjy buat pada 9 nov 2011.. lambatnya nak post sebab kealpaan laaa sebab tuu laaa tertangguh... tapi sampai hari ni masih ada lagi rendang tuuu..sebab ilah jy buat dan simpan dlm sejuk beku.. bekukan dlm kuantiti yg cukup2 sekali hidang... panaskan jer.. nampak gayanya hari ni 17 hb nov 2011 rendang ni akan habis stok pada malam nie...bukan mkn setiap hari pun, makan selang 2,3 hari baru dipanaskan..nanti jemu lak..

nak kabaukan..kepala ilahjy yg selalu pening kerana kurang sedikit jer darah telah kembali pulih sebab makan rendang ni..mungkin darah dah bertambah baik..

nak ucapkan tahniah buat hasue di sarawak dan nor secubit garam di trengganu diatas kejayaan anak2 masing2.....dan juga kak cm tersyg... update...18 nov..

sebenarnya organ2 dalaman ini adalah hasil dari lembu yg ilahjy korban kan masa hari raya lepas.. semasa di melaka lagi kak ipar ilahjy dah siap rebus daging2 itu, tahan lama sikit...

di sini ilahjy cuba masukkan resepi rekaan sendiri dan kena dgn tekak nie...

bahan:

1 mangkuk hati limpa dan paru yg telah dipotong nipis(telah direbus)2 kilo kalau tak salah..maaf tak timbang huhuuuuu

bahan mesin:
30 tangkai cili kering
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar ketumbar biji
1 keping kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup

bahan tambahan:

kicap pekat
santan pekat secukupnya
2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit dipotong kasar2
2 keping asam gelugor

caranya:

kesemua bahan dimesin halus dan ditumis dalam minyak yg mencukupi sehingga garing.
masukkan paru hati dan limpa bersama santan pekat dan bahan2 tambahan. biar tenggelam masak dgn api perlahan sehingga kering sedikit dan rasa lah garamnya. akhir sekali masukkan daun kunyit masak sekata dan padam api..

selamat mencuba...

11 November, 2011

370. KEK LAPIS BUAH2AN 111111

KEK LAPIS BUAH 1 MALAYSIA

penghargaan buat adinda e-na di jepung.. kerna berkongsi resepi yg mudah ini..
buat pengetahuan mu dek..kak ilah mcm biasa lah suka suki ubah suai resepi... sebab nak menghabiskan stok buah2 koktail yg ada tuuu.. kak beli kat kedai 1 malaysia di melawati.. boleh tahan sedap buah2 tu... walaupun harga murah dan brand pun tak deeee.. cuma ada 1 malaysia jer...

mari kita sama2 saksikan bahan2 yg telah ilah jy ubah suai... nasib baik menjadi dan sedap... bukan apa..kemaruk buat kek sejak semalam 10 NOV 2011.. kek coklat kastard karamel... ada sapa2 nak lihat resepi ori dari dapo E-na sila ke jepunggg ya....naik jet cepat sikit...heheheee

bahan A:

5 biji telur
200 gm gula halus
1 sudu kecil vanilla
1 sudu kecil ovellet

caranya:

putar telur dan gula hingga kembang kemudian masukkan ovellet dan terus putar sehinggga gebu dan ringan. masukkan esen.

bahan B:

220 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

ayak kedua2 bahan dlm 1 bekas.

bahan C:

150 ml susu cair
100 ml minyak jagung

caranya:

campurkan ke dua2 bahan.

bahan D ilahjy tambah:

pewarna yg kita sukai ilahjy guna purple, hijau dan oren juga kuning..
7 sudu besar nestum
1/4 cawan susu pekat
3 sudu besar tepung kastard
1/4 cawan susu cair
1 cawan buah2 campuran dlm tin
2 sudu besar jus buah2an campuran jenama sunquick
sedikit kismis dan ceri hijau dan merah
serbuk koko atau milo

caranya:

1. masukkan tepung ke dalam adunan telur berselang seli dgn bancuhan susu dan minyak. kacau sehingga sebati. ilahjy guna mesin kek putar kelajuan paling rendah.
2. masukkan nestum dan susu pekat terus diputar sehingga nestum sebati dgn bancuhan tadi.
3. bahagiakan adunan kepada 3 bahagian:
>1- warna purple utk bahagian dasar.
>2- warna hijau utk lapisan ke 2.
>3- warna asal di bahagi kepada 2 :
A. warna oren
*B. warna asal akan jadi kuning sebab kastard.

4. sapu loyang dgn marjerin. kukus lapisan purple sehingga kering tidak melekat dijari.
5. seterusnya angkat keluar kukusan, masukkan adunan hijau ratakan dgn sudu.
taburkan serbuk koko serata adunan dan kukus seperti lapisan pertama.
6. angkat dan masukkan adunan oren . lapisan oren agak nipis dr lapisan yg lain. sebab adunan dibahagi dua. kemudian taburkan serbuk koko lagi sekali. kukus sehingga masak seperti yg lain.

7. adunan asal B* tadi dimasukkan susu cair, tepung kastad,jus, buah2 campuran, kismis dan ceri2 kacau rata,
8. masukkan adunan ini ke atas kek tadi dan sapu rata kukus selama 1/2 jam. sehingga beku
angkat dan sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan.. sedia utk dipotong.

selamat mencuba..janganlah pening2 bila tengok resepi ni..amat senang jika kita dah mula membuatnya....
boleh dikatakan kek ni seimbang lah sebab ada buahan. ilahjy ada melihat ita masam manis buat kek macam ni..http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/10/kek-coklat-kukus-keju-koktel.html
tetapi resepi sangatlah berbeza dan kena bekukan sebelum makan.tapi yg ilahjy buat nie tak perlu beku lepas jer masak dah boleh makan....begitu juga dek izah daut..juga pernah buat kek tu..http://izahdaut.blogspot.com/2011/10/kek-coklat-kukus-keju-koktel.html

tapi ilahjy tak de stok cissss maka terpaksa cari lain resepi yg boleh dihabisi buah koktel tueee... maka dengan ini terciptalah kek lapis buah 1 malaysia niee sbb beli kat kedai 1 malaysia.. ahaaaakkkssss....semangat gitussss...

369. KEK COKLAT KASTARD KARAMEL

masak petang semalam 10 nov 2011
NOTA:
resepi telah diolah/ubahsuai oleh ilahjy mengikut citarasa sendiri.. terima kasih pada pencipta resepi asal...hanya ALLAH sahaja membalasnya... mohon maaf jika tiada kredit nama ..sebab resepi dah diderhakan hehehe sebab itulah sifat kusss suka ubah suai suka rasa..hehee... janji anak2 suka dan sesuai dgn tekak ni... alhmdllah menjadi..

bahan:

A. gula hangus

4 sudu besar gula pasir
1/4 cawan air

caranya:
panaskan gula dalam kuali sehingga cair sepenuhnya. kemudian masukkan air masak sehingga cair. masukkan air gula itu ke dalam sebuah loyang yg bersapu marjerin. ketepikan.

B. kastard karamel

3 sudu besar tepung kastard
4 biji telur
1 1/4 cawan susu cair
1/2 cawan air
1/2 cawan susu pekat
sedikit esen vanilla

caranya:

campurkan kesemua bahan kacau sehingga sebati. masukkan ke dalam loyang berisi air gula hangus tadi. kukus sehingga beku selama 25 minit dengan api kuat.
semasa proses kukus tadi sediakan bahan keknya.

bahan kek coklat:

beberapa kepingan biskut marie

A.
3/4 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko
1 sudu besar nescafe
1 sudu besar oren sunquick(dlm botol) lebihkan jika suka..
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung

satukan kesemua bahan dalam periuk, masak sehingga panas dgn api sederhana.kacau dgn senduk kayu, setelah cair sejukkan dgn cara merendamkan periuk ke dalam bekas air.

B.
4 biji telur dipukul dgn pemutar kek sehingga gebu

C.
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda baikabonat
1 sudu teh baking powder

ayak bersama bahan diatas kemudian masukan ke dalam adunan coklat tadi berselang seli dengan telur kacau dengan whisk tangan sehingga betul2 sebati.

seterusnya, masukkan adunan tadi ke atas adunan kastard karamel yg telah masak/beku tadi dan susunkan kepingan biskut marie di atas nya. tekan sikit dgn sudu jika biskut timbul. kemudian kukus selama 1 jam. cucuk dgn lidi jika dah kering menandakan kek dah masak.

nota:biskut itu ilah jy buat dlm 2 lapisan. memula tuangkan adunan kek, tinggalkan baki utk tutup biskut pertama. susunkan biskut lapisan pertama.kemudian tuangkan lebihan akhir adunan kek ke atasnya. kemudian susunkan pula lapisan ke 2 biskut dan guna sudu utk melekatkan biskut dgn adunan kek. kemudian kukus lah. sebab tu jadi 2 lapisan seperti dlm gambar... harap faham ya....

ilahjy nak cepat makan...jadi kena sejukkan kek di depan kipas angin dgn merendamkan loyang tadi dlm bekas air.. setelah sejuk cuba lekangkan kek dari loyang dan terbalikkan kek di atas pinggan. dan boleh di potong terus.

04 November, 2011

368. KERABU SOTONG


kuih bakar jagung petang semalam terluper nak buat N3.. hukhukkk

edisi menghabiskan stok sebelum pulang ke melaka

setiap hari jumaat en hb mesti balik makan kat rumah. berbeza hari2 sebelumnya.. kami hanya makan malam bersama2 sekeluarga..kerana waktu malam lah semua berkumpul, 6 org semuanya.

kebetulan hari ni merupakan hari utk menghabiskan stok dlm esbok tuuu maka byk juga lah menu hari ni.. meriah2...
contoh kerabu sotong 1 malaysia niee... sebab apa ilahjy namakan 1 malaysia? kerana byk juga kwn2 sotong dalam kerabu ni... dan sebab itu juga ada bendera malaysia..hasil dari pemberian hari kemerdekaan ke 53 tahun lepas kami sama2 sambut di stadium bkt jalil...meriah seronok dan dpt bendera saiz 2 kali A4.. besar juga tuu...

KERABU SOTONG 1 MALAYSIA resepi ilahjy

bahan:

2 ekor sotong saiz besar sejengkal jari hantu..emmm pjgnya potong bulat2 nipis.

panaskan air dalam 1/4 cawan sehingga mendidih masukkan sotong itu sebentar sahaja, dlm 2 minit.toskan.

air sotong digunakan utk merebus belacan dlm saiz ibu jari sehingga mendidih sekali lagi.hancurkan belacan guna sudu. air belacan digunakan kesemuanya dalam kerabu ini.

2 biji buah tomato di potong nipis2
2 biji cili besar di potong bulat2 nipis
2 biji limau kasturi amek airnya
5 biji cili padi /ikut pedas di potong serong2
kulit limau kasturi di potong nipis2
1 biji bawang besar di mayang nipis2
1 potong nanas muda di potong baji nipis2
garam secukup rasa

campurkan kesemua bahan di atas di dalam mangkuk gaul rata dengan sudu rasalah asam dan garamnya.

selamat mencuba......

02 November, 2011

367. KARIPAP INTI IKAN BILIS KENTANG




petang tadi ilahjy layan karipap atas permintaan en hb beberapa hari lepas. sebab itu semalam inti karipap ini di buat bersama roti2 itu... sekejap jer la melayan mengelim 50 biji karipap comeeiii nieee... saiz sebesar 2 jari jer sekali ngap habis.. hehehe teringat masa ilahjy mengendalikan persatuan bakat di unitlama .. karipap comeiii dimestikan kerana menjadi hidangan utk VVIP kesemua kuih muih dibuat dlm bentuk sekali suap saiznya... fuhhh mmg la penat nak habis kan 1 adunan...
umpamanya dadar pun sama sebesar saiz ibu jari dan pendek jer dibuat... itulah kegemaran VVIP kami...
kali ini inti karipap ilahjy sengaja buat dgn perasa ikan bilis. asyik2 ayam dan daging jemu juga.. yg pasti kentang tidak dilupakan..keledek kadang2 boleh mengundang angin dlm perut kusss...

resepi nanti ilah jy masukkan ya nak layan cerita soffiya duluuuu jommmm...


inti karipap:

3 biji kentang didadu kecil
2 sudu besar serbuk kari ayam
3 sudu besar ikan bilis
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih

caranya:

1. kisar bawang2 dan ikan bilis sehingga halus.
2. panaskan minyak tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan masukkan
rempah sehingga pecah minyak.
3. masukkan kentang bersama air secukupnya dan garam.
4. masak sehingga empuk dan kering airnya. sedia utk digunakan.

kulit karipap cara ilahjy:(angaran sbb tak sukat a.k.a agak2)

tepung gandum.....2 cawan
minyak masak ......1/4 cawan
marjerin..............3 sudu besar
air biasa

masukkan tepung ke dlm bekas.
panaskan kedua2 bahan minyak dan marjerin. sekadar cair marjerin tak perlu berasap.
tuangkan ke dalam tepung kacau dgn senduk sehingga sebati
masukkan sedikit2 air sehingga boleh di uli
dan bulatkan sebesar 2 jari dan gelek dan isikan inti.

resepi ini sebagai rujukkan ilahjy dimasa depan...

01 November, 2011

MOOOD RAJEEENNN HARI NIEEE


2 BIJI ROTI DAN SET SAYUR KUBIS PANJANG BERSOS

SEKALI TENGOK MCM KEK ..HEHEHE
YANG NI ROTI BUAH2AN CAMPURAN AGAK KERAS SIKIT SEBAB BM BUAT RAGAMM
TOPPING YG SAMA MEMBERI SIKIT KELAINAN RASA

MEMANG GEBUSSS DAN LEMBUT

rekahan terjadi mengikut saiz ketulan2 roti dibentuk. ada besar ada keciksaiz ketulan roti itu..

ROTI NI BERTOPING ROTI BOY PUNYA
SAYUR KOBIS PANJANG NI DIMASAK DGN SOS DAN BERBAGAI LAGI DALAMNYA MERIAH. MALAM NANTI BARU NAK POTONG MASA MAKAN DGN NASI... ADAPTASI DARI DAPO MADIHA AKA RATNA..RESEPI TAK SAMA LANGSUNG..TAPI CURI2 TAK SERUPA BIKIN...HEHEHE DAH SIAP KUKUS DAH TU SUPAYA SENANG BILA NAK POTONG DIA DAH BEKU/KERAS MALAM NANTI...ada cerita disebalik sayur ini dimasak..huhu

31 October, 2011

366. LANGKAH MEMBUAT LAKSAM

mari kita saksikan langkah2 membuat laksam. ilahjy baru saja beli periuk cap ayam yg hanya dibeli khusus utk menggunakan penutup periuk utk membuat laksam. berbaloi2. akhirnya setelah sekian lama buat laksam tak semengah mana akhirnya pagi tadi selama 2 jam dapat juga ilahjy menyiapkan laksam paling TERCANTIK semenjak bertahun2 seusia anak yg bongsu si nurl iyana.. puas belajar.. demi kalian semua mari kita saksikan kepenatan ilahjy membuatkan N3 khas ini utk sama2 ditatapi utk diri sendir dan anak2 kusss di masa depan... resepi telah dicuba di N3 lama sila ke sini jika ingin resepinya
angkat dan simpan dalam bekas sedia utk digunakan

tolak sehingga jatuh ke hujung tudung tak perlu dipegang nanti cepat basi

terus di tolak sehingga bergulung sekata

keluarkan dari tepi tudung dgn pisau plastik

kukus selama 5-10 minit api kuat sehingga naik mengelembung seperti di atas

tuangkan bancuhan tepung ke dalam tudung separuh sukatan tudung periuk itu

panaskan kukusan dan sapu minyak di tudung periuk tak perlu basuh utk kukusan seterusnya. panaskan seketika sebelum masukkan bancuhan.

dikacau sebati masukkan ke dalam jag supaya senang utk dituang ke dlm kukusan

tuangkan air suam ke dalam tepung

campuran tepung beras dan tepung gandum di dalam besen

RESEPI ULANG TAYANG BERSAMA SEDIKIT PETUA ILAHJY:

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
5 cawan air suam (ilahjy guna 3 air panas didih 2 air biasa)
minyak utk lenser tudung periuk
1 tudung periuk nipis mcm dlm gmbr

caranya:aka petua:

panaskan kukusan bersama tudung periuk yg disapu minyak secukupnya, keliling tudung periuk, supaya adunan mudah lekang. setiap kali mengukus sapu kan minyak dan tudung tak perlu dicuci seperti dlm gambar.

campurkan tepung gandum dan beras dalam besen.
masukkan air tadi kacau sebati masukkan garam kacau lagi.

masukkan adunan ke dalam jag sambil2 di kacau supaya adunan tepung tidak mendap.
tuangkan separuh dari tudung periuk seperti dalam gambar.
kukuslah sehingga gelembung baru angkat dan buatlah seperti di dalam gambar.

kalau tidak gelembung nanti laksam akan patah dan tak enak/tak masak.
api ketika mengukus perlu kuat supaya tepung cepat masak.

utk cepat proses sejuk sila guna kipas angin sebab tudung periuk 1 sahaja. kalau ada 2,3 lagi cepat. tak menang tangan la pula nanti...hehehe...

sila ulang langkah di atas sehingga habis..
sila guna cawan comel kalau keluarga kalian setakat 3,4 org..
adunan di atas ilah jy dpt buat 8 biji/gulungan.. memang tak lari. ngeh3x

semoga kalian faham..dan dipermudahkan urusan emmmm selamt mencuba org kedah pandai buat laksam apa lagi org kelantan dan trangganuuuu kiteeee ..nor secubit garam pasti pandai kan...ahakssss... joommm layanzzzz..
sekian terima kasih...
siapppp ada yg kena ni kang...dok memuji diri...apa2 je laaaa...senyum mesti selalu..

sedikit lagi nak bagitau::
kalu antara kalian suka laksam ni lembut mcm org tua2 yg tak boleh nak kunyah lama ahakss contoh kekurangan gigi laaa.. tambahkan sikit lagi air sebanyak 1/2 cawan. itu yg pernah ilahjy buat dulu. yg di atas ni sedang elok lembutnya