terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







18 April, 2010

186. LAKSAM ..pestime mjadikk guru yg ke 4..huhuu



aku masak hari ni 18 april 2010

sudah bertahun2 aku belajar buat laksam ni tapi hempehhh dah 4 org sifuuu tak pernah menjadi.. depa siap buat demo dan g belajar kat umah depa ..tapi bila balik umah buat tak pernah menjadi.. sedih betoiii..anak2 pula suka sgt mende niii..
tapi hari ni alhmdllh aku dpt kopi dan pasta resepi dari blog masakan teman kusss... mungkin berkat sumbangan2 dr semua resepi agaknya... ALLAH swt mengizinkan laksam ini terjadi dgn cantik juga laaaa... APAPUN aku ingin ucapkan t. kpd
E-na Zarina
Nagoya, Aichi, Japan....

tak sangka guru jauh nunnnnn di sanaaaa.... baru menjadiiii laksam nii..hehee
akak dah amek resepimu cuma akak tambah sikit air....
macam biasa lah resepi akak tak masukan selagi tak de permintaan..layanzzzz.....

atas permintaan:

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam.. air ku tambah 3/4 cawan lagi..
1/2 sudu teh garam
2 tudung periuk
sedikit minyak masak sapu tudung periuk

caranya:

kesemua bahan di bancuh dan tapis.
panaskan tudung periuk dan sapu minyak
tuangkan aduan dan kukus sehingga mengelembung angkat terus gulung depan kipas angin maaaa... kalu nak cepat...ahaksss aku tak de tudung periuk.. cuma guna dulang jer tupun ada satu jer..sooooo nak cepat guna kipas hanginnn laaaa.. hahaha.....

selamat mencuba pasti menjadi...

2 comments:

E-na Zarina said...

Salam K.Ilah...
Seronok dgr laksam akak menjadi, tahniah kak! mesti suke kan...anak2 lagi suke sbb dpt mkn..he he...
oppps lupa e-na nak letak note kat resepi tu ttg sukatan air bergantung pd jenis tepung beras tu..kena tgk kukusan yg pertama tu, kalau keras kenalah tambah air lagi, xpe nnt e-na update....nway tq sesangat sudi try resepi di Lovely Kitchen...


pssst : E-na follower akak yg ke 100!!! hihi...akak nak jemput e-na mkn laksam ke? :-)

jalilah_jy said...

wkslm..woooowww org nun jauh disana n sifuuu laksam jadi flwrs ke 100 kusss..tahniah..
meh akak jemput ena makan2 laksam...jom layannnn...hehehe

masa kukusan pertama akak dah boleh agak ..then akak tambahlah sedikit air...1/2 cawan air lagi baru cantik.. ikut tpg la ...apapun t.k sekali lg..