terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








07 May, 2013

504. LAKSA BERAS, KUAH IKAN TONGKOL BERPERISA LENGKUAS



Laksa Beras

1 Paket kecil Tepung Beras
1 Senduk Tepung Gandum
1 Senduk Tepung Kanji
Air Panas Secukup Untuk Mengandun

Caranya:

Campurkan Air Panas Kedalam Campuran Tepung 
Uli Sehingga Boleh Dibentuk Lembut Sedikit Dari Karipap
Tekankan Dgn Acuan Muruku Ke Dalam Air Mendidih
Toskan Ke Dalam Air Sejuk
Kemudian Toskan Sedia Untuk Dimakan.


Kuah Ikan Tongkol Berperisa Lengkuas
Resepi Asal Asam Laksa Kedah
Ubahsuai Rasa Oleh Ilahjy

1 Ekor Ikan Tongkol Saiz Besar
Bersihkan Dan Rebus tanpa Potong Bersama 6 keping Asam Gelugur Dan Garam
Setelah Masak Amek Isinya Dan Hancurkan Dengan Garfu
Kali Ini Ilahjy Tak Mesin Seperti Resepi Ori
Ilahjy Nak Kunyah2 Isinya Semasa Jamah laksa

10 Biji Cili Kering
1 Biji Bawang Besar
1 Ketul Belacan 

3 Keping Asam Gelugor
Garam Dan Sedikit Gula
1 Biji Bawang Besar Dibajikan Nipis
1 Keping  Lengkuas Diketuk 
Daun Kesum Secukupnya

Caranya:

Mesin Kesemua Bahan Sehingga Halus
Panaskan Dalam Periuk Sehingga Mendidih
Masukkan Ikan, Asam Keping, lengkuas Dan Bawang, Daun Kesum Dan Perisa
Masak Sehingga Mendidih Dan Rasa Masam masinnya.



4 comments:

Mas said...

perhh....laksa
peberet tu kak...

Gee® said...

wah! gerenti sedap... harus cuba nih...

Sweet red cherry said...

salam..

em, sedapnya..selalu dapat makan time bulan posa ja..huhu..

Hurein said...

Wah hebatnya masak laksa sdri. Tp bole x tunjuk cara guna acuan maruku tu.. Tqvm