10 ekor burung puyoh ini kami beli di sebuah kedai pembekal sejuk beku, di taman Melawati hari ahad lepad, kebetulan pergi beli kasut raya anak2 di giant permata.
Bahan: resepi jy sendiri
10 ekor puyoh di potong empat
Bahan dibawah dimesin halus:
3 sudu besar jintan putih biji
2 sudu besar jintan manis biji
2 sudu besar rempah biji
3 inci halia
1 ketul kunyit hidup
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
5 sudu besar cili mesin
Bahan tambahan:
1 batang serai diketuk
5,6 helai daun limau purut
5 sudu besar kerisik
1 cawan pati santan
2 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
Caranya :
Perap kesemua bahan dengan puyoh 1 jam
Panaskan minyak, masukkan kesemua bahan perapan.
Masak sehingga pecah minyak dan rempah menjadi garing dan tambah air.
Masukkan kesemua bahan tambahan setelah mendidih, masukkan pati santan. Masak sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment