terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








03 March, 2014

573. KEK CHEESE

Ini adalah percubaan kali ke2 selepas kali pertama bantat. Tahun bila pun tak ingat dah. Yangbpasti masa kek ni menjadi kegilaan peminat kek cis
Nampaknya kali ini pun gagal juga tak segebusss yang dibikini oleh orang lain.
 Mungkin sebab ilahjy guna tepung gandum tanpa baking  powder. Lojik laaa mana nak kembang dan gebusss.. dah la ada penggunaan  cecair jus lemon. Merajuk terbenam laa ia hahaha.
Apapun nak juga ilahjy masukan resepi yang telah terbukti orang lain dah buat dengan jayanya. Layan jeee laaaa.....


Lihat kek tidak segebus yang diharapkan 

Fulamak dah tutup habis mukanya hahaha

Sebelum di make over hikhik

Bahan yang telah dicampur bersama2

Bahan putih telur

Bahan merah telur

Kastard milo oren sedia untuk digunakan

Bahannya A:

250 gm cream cheese ilahjy guna tatura
50 gm butter cup
 100 ml susu segar /70 ml susu cair + 30 ml air
6 biji kuning telur gred a
1 sudu besar jus lemon @ 1 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh garam halus
60 gm tepung kek @ tepung gandum ayak 3x
20 gm tepung jagung
(1 sudu teh baking powder sebab guna tepung gandum ditambah untuk lain masa kerana kek ni bantat.)

Bahan B:

140 gm gula kastor
6 biji putih telur
3/4 sudu teh jus lemon @ 1 sudu teh krim of tatar

Cara A:

Cairkan secara double boil cheese, butter dan susu segar sehingga cair guna whish tangan kacau sehingga hilang ketul2an
Sejukan baru di campur ke dalam campuran yang selebihnya tadi. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.

Cara B:

Putar putih telur sehingga kembang masukkan jus lemon@krim tatar putar lagi sehingga putih gebu kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit putar sehingga  krim bertanduk.

Cara akhir:

 Masukkan  bancuhan telur  putih   ke dalam bancuhan tepung tadi kacau sehingga sebati. Alas acuan dengan kertas yang disapu marjerin. Tuangkan adunan. Panaskan oven 170 darjah letak loyang air dan letak loyang adunan ke dalamnya. Bakar selama 1 jam. Cucuk lidi jika kering tanda sudah masak.

Kastard ganti topping:

 Susu cair
Air
Tepung kastard
Tepung jagung
Gula
Milo
 Jus Oren sunkist
Marjerin


Kacau atas api sehingga likat. Padam api baru masukan marjerin kacau sehingga sebati.

No comments: