KESEMUA ULAMAN INI KAU TANAM DALAM PASU DALAM RUMAHKU...DARI PADA TANAM BUNGA MEMBAZIR JER....
6. DAUN KARI
sapa tak kenal nanti aku lekuk baru tau...
pucuk dia yg muda dimakan mentah bersama sambal belacan cili kering...
utk hilangkan kolestrol dlm darah anda....wakaka sedap ooooo..........
amek pucuk yg lembut celur... makan utk yg kurang darah....
daunnya dimesin amek airnya masak dlm nasi..jadi lah nasi lemuni.... muahhh muahh
amek pucuk nya rebus seketika saja. cecah air asam ikan rebus..tambah 3 pinggan weyy
amek pucuk nya yg muda rebuskan sehingga lembut makan dgn sambal belacan...kelat lemak
jadikan masak lemak cili padi bersama udang pun sedap...macam pucuk ubi tuuu...
petik pucuknya yg hijau muda tu makan dgn budu tambah durian cili padi asam limau..
juga utk darah tinggi dan kencing manis kalau tak silap hamba... hikhik
1. BUAH PUTAT daun putat dimakan sebagai ulaman bersama laksa kedah.. kelat2 rasanya
elak darah tinggi ...belah dan buang bijnya, potong nipis isinya dan cecah dgn sambal tempoyak... muah muah sedap kelat2 lemak rasanya. aku tanam pokok ini di kebun kat kg.
aku cuba rehatkan sementara resepi kali ini, bukan kehabisan idea tapi aku ingin selikan dgn ulaman. kata org kalau mkn ulam segar kita jadi awet muda... kalau ada peluang akan ku tunjulkan gambar2 ulaman. yg mungkin anda tidak pernah memakannya.
No comments:
Post a Comment