


resepi asal ilah jy amek dari adik manis kita yatie US.. kek asal adalah chiffon oren.. lagi sekali maaf yer adik kuss akak mu dah ubah perisa keladi..sebab stok oren tak ade.. yg ada hanya jus keladi... tah apa rasa.. setakat akak buat N3 ni belum potong lagi kek tu..sbb anak2 dan abg baru balik rumah..ni jam 6.45 masing2 menunggu berkumpul utk tiup lilin...
dah nama chiffon maka berlubang lah iiaa... hehe..kena cover dgn rose keladi tuuu laa..
ilah jy buat steam butter cream pestime buat bestttt senang nak sapu sgt lembut dan licin... resepi hentam saja laaa dan layanzzzz sapa2 nak, nanti lepas potong kek ilah jy masukkan resepi..
meh tiup lilin dan makan kek...
dek ann dapat hadiah besarrrrrr punyeee hehee mama yg terrrlebih sukee
hari nie juga dekk ann dapat lagi duit ANUGERAH CEMERLANG PMR yg ke 5 bagi tahun nie rm600 terima kasih LEMBAGA TABUNG ATM... dan tahun depan juga..bukan riak tapi tumpang gembira dgn anak sendiri..sapa nak rasa jadilah anak askar mcm2 keistimewaan ada tapi kena minta laa bukan jatuh keriba gitu ajerr..hikhikk
************************************


bahan A:
1 3/4 cawan tpg berserbuk penaik
1/8 sudu teh garam halus ayak dgn tpg
6 kuning telur
1/2 cawan gula halus
1 biji oren dipatrut kulitnya/ilah jy guna jus keladi
3/4 cawan jus oren/ilah jy guna jus keladi
1/4 cawan minyak jagung
bahan B:
6 putih telur
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tatar
caranya:
putar putih telur sehingga berbuih masukkan sikit2 gula halus dan terus putar dan masukkan cream of tatar..teruskan putar kelajuan tinggi sehingga putih telur jadi kental.
dalam bekas lain campurkan merah telur dan gula halus putar sebati, masukkan kesemua bahan lain kacau sebati
masukkan putih telur separuh kedalam adunan diatas, kacau sebati dan masukkan lagi sehigga habis kacau sebati dan bakar 175 drjah c selama 1 jam...
angkat dan telangkupkan kek sehingga sejuk baru keluarkan dari acuan..
No comments:
Post a Comment