terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








29 March, 2011

292. pastry puff cara/versi ilahjy

khas utk minum petang29 mac 2011...
berbagai bentuk ilah jy buat janji hati rasa puas walaupun tak CUN mcm kalian buat huhu
6. lihat bukan main kembang lagi..ranggup halus gituuu isinya
5. bentuklah seperti kalian suka.kena banyak mentelaah dapo kawan2 yg pernah buat pastry ni..
4. lipatkan seperti di atas.. perap 10 minit jer kemudian gelekkan sehingga nipis mcm no 2. ulang sebanyak 3 kali ya puan2.. supaya mendapat lapisan yg banyak selepas dibakar..
3.lipatkan kiri dan kana
2. lipatkan kiri dan kanan kemudian gelekkan sehingga nipis
1.letakkan marjerin pastry 1/3 dari adunan tepung

bahan:

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin yg dipanaskan (supaya adunan jadi ranggup) rahsia ilahjy hehe
1 cawan air ais (supaya adunan menjadi berderai /gebusss gituu) rahsia ilahjy hehe
secubit garam
250 gm marjerin pastry

caranya:

1. masukkan tepung dlm bekas, masukan marjerin panas tadi gaul sebati bersama garam. gaul menjadi seperti serbuk roti.
2. masukkan air ais , uli sehingga betul sebati macam buat karipap.
3. buat lah seperti dalam gambar diatas.. setiap lipatan mesti diulang sebanyak 3 kali baru lah adunan siap sedia utk digunakan. setiap kali siap di lipat mesti diperap 10 minit baru diulang mengelek..

boleh juga rujuk dlm N3 lama .lihat sebelah kanan blog ada senarai resepi tart/pastry sila klik situ ya ATAU KLIK SINI.. tapi resepi disitu agak berbeza dari resepi hari ni.. kedua2 pun sedap..


ilah jy guna inti sardin yg mentah tanpa masak.sebab nanti akan masak bersama pastry dlm oven. cara utk elak inti menjadi keringg kontanggg


6 comments:

Nazrah said...

dulu ada gi belajar wat pastri puff,..tapi tak praktis kan..nasib baik awak tunjukkan cara nya lagi...memang naik habis tu...

ilahjy said...

naz ilah jy langsung tak belajar.. cuma belajar melalui buku yg dibeli. dan ubah ubah suai resepi ikut selera sendiri.. sebab tu namanya versi ilahjy..semoga ilmu ini berpanjangan kan naz...emm

Mas said...

rajinnya kak ilah buat puff pastry sendiri...
klu mas beli jerk la jenama kawan tu..he..he..
cantik la puff pastry akak....

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ilah,
Cantiknya puff pastry buatan akak sendiri...lagi naik berganda dan cantik lapisannya...suka tngk..tq kak berkongsi resepi dan cara2nya..

Unknown said...

wah rajinnya akak buat kulit puff tu...nanti bila ada mood rajin bolehla cuba..haha bila yer nk rajin??...nampak dr jauh pun dh tau rangup dan sedap tu....sedapnya kan dpt mkn panas2 tu..adehhhh terliurla pula...kalau berjiran kan senang leh jer buat muka tak malu bertandang umah akak....hehehe

kak ina kl said...

dulu rajinlah membuatnya..skrg ni malaslah pulak..main beli ajer..
rupernya kamu pun dah terjangkit custard teacake ek