SEBELAH KIRI TEBAL UKURAN 5. SEBELAH KANAN NIPIS UKURAN 4
saiz nya amat comel sekali senang nak makan... kerana penggunaan tepung kanji maka liat2 dan kenyal sedikit kue teow ini....seperti dikedai juga
langkah2 membuat sama seperti membuat mee kuning. pilih mana satu ketebalan yg kita suka samada seperti di atas ataupun di bawah....
resepi kue teow ini pun ilahjy reka dan cipta sendiri …. Berdasarkan pengalaman masa sekolah dulu. Sekali cuba dah menjadi.. alhmdllh… resepi asal yg telah hilang ditelan sungai kedah, tak pasti macamana sukatan tepung nya.. yg pasti ilahjy ingat tepung ubi lebih dari tepung gandum, maklumlah dah berlalu kisahnya pada tahun 1986…(alkisah arwah datuk kemas bilik ilahjy dia buang kesemua buku2 lama..sekali dia terbuang buku resepi ilahjy adoii aiii...apa nak kata...itu kisah 86... ilahjy berhijrah ke PJ umah emak selepas STPM berakhir 85...)
Disini ingin sekali
ilahjy simpan sebagai
rujukkan dimasa depan…walaupun main agak2 jer ni keputusan amat baik. kalau kalian mencuba tak menjadi harap jgn maree... ilahjy simpan ini sbgai rujukkan dimasa depan anak2...
Bahan:
1
cawan tepung ubi
1/2 cawan
tepung gandum
1 biji putih
telur
Sedikit garam
Air secukupnya –macam buat
karipap..
Caranya:
Ayak tepung ke dalam bekas dan
lubangkan ditengahnya
Masukkan putih
telur dan garam bersama air sedikit
sedikit.
Uli sehingga
sebati seperti adunan karipap dah mulakan proses
membuat kue teow ini
seperti mana membuat mee
kuning juga.
ingat ya DIY pasti tak menggunakan bahan awet.. jadi kena simpan dalam peti sejuk elak basi.tahan 2,3 hari sahaja.
selepas ini ilahjy akan cuba memperbaiki skill membuat LAKSA pula. ada kisah disebalik takbir laksa...mungkin pernah diceritakan di blog ini sebelumnya..
###Mohon kongsi ilmu dr rakan fb rahimas aqila acik.. hr ni ilah update resepi acik ye
27sept 2019. Moga dihalalkan ###
4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan air agak agak lah air ni tak cukop tambah
1 biji putih telor dan garam
Sedikit tepung gandum dan tepung ubi utk d sapu pada adunan semasa kita masuk kan kedalam mesen
ingat ya DIY pasti tak menggunakan bahan awet.. jadi kena simpan dalam peti sejuk elak basi.tahan 2,3 hari sahaja.
selepas ini ilahjy akan cuba memperbaiki skill membuat LAKSA pula. ada kisah disebalik takbir laksa...mungkin pernah diceritakan di blog ini sebelumnya..
###Mohon kongsi ilmu dr rakan fb rahimas aqila acik.. hr ni ilah update resepi acik ye
27sept 2019. Moga dihalalkan ###
4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan air agak agak lah air ni tak cukop tambah
1 biji putih telor dan garam
Sedikit tepung gandum dan tepung ubi utk d sapu pada adunan semasa kita masuk kan kedalam mesen
2 comments:
makasih Yang..nanti akak nak cuba :)
TERIMA KASIH kak cm..selamat mencuba buat samapi jadi tauuu
Post a Comment