marilah sama2 kita hargai keamanan yg ada di bumi bertuah DI MALAYSIA ini.
tidak kah kita merasa bertuah dilahirkan disini.. kehidupan yg amat sempurna. sampai makan pun kita boleh masak apa yg kita hendak. kadang kala sampai terbuang2 ke dalam tong sampah.. tak kena selera sikit jer tak boleh ditelan.. masin sikit jer dah merunggut, lembek sikit jer dah tak lalu nak kunyah.. kurang pedas pun nak marah terlebih manis pun nak membebel..
cuba kita bayangkan kita berada ditempat ITU sekarang ini? apa perasaan kita.. nak bernafas pun susah sehingga detik nafas pun terhenti buat selamanya...oleh itu kita kena ambil iktibar dari kejadian itu.. untuk terus berada dibumi bertuah ini dengan penuh kesyukuran kepadaNya...
maka, makan lah apa aje yg telah dimasak oleh CHEF kat rumah ..jangan banyak fikir lagi.. ayuhhhh!! jom kita tinjau apa sarapan pagi tadi yg dinikmati dengan penuh KETENANGAN oleh keluarga ILAHJY.... Malam tadi pun makan makanan barat ni iaitu spagheti pedas.. pagi tadi pun sama makanan barat... iaitu makaroni .... ermmm sedang enak jer ditekak hasil masakan dan resepi sendiri.. nak kasi nama apa pun tak pasti... ilahjy namakan makaroni cendawan tiram sebab cendawan tiram tu ilahjy guna dlm kuantiti yg banyak.. sedap...
sarapan pagi 22 nov 2012
boleh dimakan bersama cili padi kicap bagi menambah kepedasannya
yg bawah ni pula SPAGHETI malam tadi
MAKARONI CENDAWAN TIRAM JY
bahan-bahannya:2 cawan makaroni direbus bersama sedikit minyak sehingga kembang dan toskan.
1 keping dada ayam dipotong dadu
10 keping cendawan tiram di siat2 kalu dadu pun boleh. ilahjy lebih suka siat2 terasa bila digigit.
4 ulas bawang putih diketuk
1/2 labu bawang besar di dadu kecil
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk oregano
1/2 sudu teh serbuk basil
2 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan susu cair
1 kiub ayam
2 cawan air (ikut kepekatan kuah yg kita suka)
caranya:
1. panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga keperangan,
2. masukkan isi ayam dan bawang besar dadu goreng sehingga kekuningan
3. masukkan lada hitam kacau sehingga sebati dan naik wangi.
4. masukkan kiub ayam kacau rata.
5. masukkan sedikit air utk memecahkan kiub ayam.
6. masukkan tepung gandum kacau rata
7. masukkan air kacau sehingga mendidih. sila tambah air mengikut kepekatan yang kita suka.
8. perasakan sedikit garam jika kurang masin.dan akhir sekali masukkan susu kacau sebati
9. sedia untuk digunakan
resepi ini tidak pedas boleh ditambah cili kicap utk memedaskannya.
SPAGHETI CENDAWAN TIRAM JY
bahan:
secekak spagheti direbus bersama minyak sehingga kembang dan toskan
1 keping dada ayam dipotong dadu
10 keping cendawan dadu
4 ulas bawang putih diketuk
1/2 labu bawang besar di dadu kecil
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk oregano
2 sudu besar tepung gandum
1 kiub ayam
2 cawan air (ikut kepekatan kuah yg kita suka)
2 sudu besar serbuk cili
1 biji tomato besar di dadu
caranya:
1. tumiskan bawang putih sehingga kuning
2. maasukkan isi ayam sehingga kekuningan
3.masukkan cili serbuk kiub ayam dan sedikit air kacau sebati
4. masukkan tomato kiub kacau sebati
5. masukkan tepung gandum kacau rata dan tambah air secukup pekat
6. beri sedikit garam jika perlu dan sedikit gula sedia untuk digunakan
No comments:
Post a Comment