Dah lama tak buat apam pisang coklat yang gebusss ni. Kemarin beli pisang berangan. Maka ilahjy berangan lah nak bikin apam pisang coklat ni. Rasanya seperti kek tapi memang apam.. ilahjy guna kesemua bahan ni mengikut gerak hati. Janji rasanya sedap. Tu yg penting. Jadinya ilahjy cuba simpan resepi ini utk ikutan anak2 dara kusss..dimasa akan datang.
1 cawan gula
3 biji telur
4 biji pisang berangan sederhana besar
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
2 sudu teh soda
1 sudu teh esen pisang
2 sudu besar sirap oren sunkist perisa tropikana
3 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar susu cair
3 sudu besar marjerin
Caranya blend kesemua bahan kecuali tepung sehingga sebati. Ayak tepung, soda, serbuk koko. Masukkan tepung blend lagi. Jika blend tidak berpusing sila kacau dengan senduk kayu sehingga sebati.
Panaskan kukusan, masukan adunan 3/4 penuh guna acuan cup cake. Kukus selama 20 minit sehingga masak. Uji dengan lidi memastikan ia betul2 masak.
2 comments:
Salam kak Ilah,
Saya suka pisang, selalu beli sebab nak buat cekodok la, apam la tapi selalu end up makan mentah je. Nampak sedap apam pisang tu kak.
Salam kak Ilah...sedap pula tgk mapin pisang akak yang gebu gebassss ni..
Kak...yuo, acuan silicone boleh dimasak dalam oven juga...InsyaAllah tak cair..saya dah beberapa kali bakar kek guna silicone mould
Post a Comment