terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








10 April, 2014

600. SERUNDING IKAN TONGKOL

Sudah berapa lama tak masak serunding ikan kesukaan ilahjy dan nenek juga atok yang menjaga ku sejak baby lagi. Dulu ilahjy selalu masak untuk nenek..masa raya2 je.. tp bila teringin buat juga. Tapi kami makan dengan ketupa palas, tapi yg best makan dengan pulut lemak dibungkus dengan daun pisang. Hari ni tak de daun pisang, makan salam piring pun sedap juga..
Jom layan resepi ilahjy sendiri. Hasil dari campak2 jee.. sedap tak sedap jgn kisah janji cukup semua asam garam pedas lemak layan jee laa.
Makan masa untuk kering dekat 2 jam juga laa.
Sebenarnya ikan kembung bahan utamanya. Tapi ilahjy malas nak berkungfu dengan tulang, lebih senan guna ikan tongkol. Sekali hadap dah beres ketja. Mungkin rasanya berbeza antara kedua2 jenis ni. Terpulang masing2 nak cuba.


2 gambar yg sama cuma yg gelap ni tak guna cahaya

Ilahjy tukar dari kuali biasa ke dalam nonstick pan vantage untuk elak hangit




Bahan2nya:

1 ekor ikan tongkol saiz sedang
Dibersihkan rebus sekor2 dengan garam dan asam keping
Toskan pisahkan isi dari tulang 
Blend dengan air rebusan
Asam digunakan kembali dalam bahan2

Cili kering secukup untuk pedas yang disukai
2 biji bawang besar
1 labu bawang putih
5 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
Kunyit hidup
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah sup
Garam dan gula penambah rasa
Santan secukupnya

Caranya:

Blend kesemua bahan sehingga halus.
Tumis dengan minyak sehingga pecah minyak
Masukan ikan kisar tadi, santan, rempah kari, rempah sup dan asam keping tadi
Masak sampai kering.

Inilah dia pulut sambal org utara

3 comments:

Anonymous said...

mohon ambil resepi utk sya beri kepada abg ipar. Abg ipar adalah penternak ikan keli. Beliau ingin mengembangkan produk ikan keli ke pasaran. so.. sya nk cadangkan resepi ini utk di cuba. mana tahu mendapat sambutan. tq

Unknown said...

Mohon nak Cuba buat boleh....
Resepi mcm senang Dan simple jee... Mohon halal dunia akhirat...

Unknown said...

Mohon test resepi sis tq..mntk halal ye sis